TÖKFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 közepes méretű friss tök vagy 1 cs. fagyasztott gyalult tök
  • kapor
  • ecet
  • őrölt piros paprika
  • 1-2 ek. sertés zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • kb. 1 liter tej
  • 1 közepes fej hagyma
  • Elkészítés: A főzelék féléket is el lehet készíteni több féleképpen. Van aki habarással tejföllel vagy tejjel főzi, van aki tejfölt és tejet is használ a habarás során. Én viszont mindég tejet használok és rántást készítek a főzelék sűrítéséhez. S amit én még nagyon szeretek ennél a főzeléknél, az a hagyma. A rántás alapja nálam a hagyma, amit kissé megpirítok és azzal együtt készítem a rántást. Ezáltal fenséges ízt kapunk majd. Az ecet adagolása majd attól függ, hogy 10 vagy 20 %-os ecetet használunk.
    Szeretném még megemlíteni, hogy az sem mindegy, hogy friss tökből készítjük-e a főzeléket vagy mirelitből.
    Ugyanis ha friss tökből főzünk ( pl. nyáron ), akkor először pucoljuk le a tök héját. Vágjuk hosszában ketté a tököt és a magjait és a szálas részeket távolítsuk el egy kanál segítségével. 
    Mossuk meg a tököt és gyaluljuk le. ( Egy durvább végű sajt reszelőn vagy fém nokedli szaggatón vagy tökgyalun. )
    Azután egy kevés sóval - az ujjaink közé vegyünk 2-3-szor sót - hintsük meg a legyalult tököt. Keverjük össze és hagyjuk állni 20-30 percig.
    Ezután vegyünk egy lábast és tegyük bele a tököt, de alaposan csavarjuk ki a levét.
    Általában nyáron friss kaprot használunk, így a kaprot - kb. fél csokornyit - mossuk meg és a vastagabb szár részek nélkül aprítsuk fel. Adjuk a gyalult tökhöz.
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és ezután adjunk hozzá ecetet is. 
    Ha 10 %-os, akkor én 2 evőkanállal szoktam adni belőle, s ha 20%-os, abban az esetben 1 ek.-nyi mennyiséget adok hozzá. 
    Sokan a legvégén adják a főzelékhez az ecetet ízesítésként, de én a főzés elején teszem hozzá, ugyanis így nem fognak szét főlni ripityára a tök szálak.
    Ha fagyasztott tököt használunk, akkor annyiban másabb az előkészítés, hogy itt végül is semmilyen előkészítés nem kell. Azaz nem kell pucolni, sóban állni hagyni, kicsavarni, hiszen itt már főzésre készen van a tök. S általában van hozzá kapor is. Ha bolti akkor biztos, s ha mi tettük el a fagyasztóba, akkor biztosan kaprot is tettünk hozzá.
    Tehát csak fel kell tenni főlni. Kb. 1 órás főzési időre van szükség, hogy puhák legyenek a tök szálak, de ha közben elpárologna a leve, azt menet közben pótoljuk. S a főzés elején tegyünk bele egy kevéske sót is, hiszen a nagy részét már kicsavartuk. A végén, kóstoláskor még utána sózhatunk.
    Ha puhára főtt a tök, készítsük el a rántást. 
    A hagymát pucoljuk le a hajától és vágjuk apró kockákra. 1-2 kisebb ek. zsírt olvasszunk fel egy kis lábasban és az aprított hagymát egy kicsit, de ne nagyon pirítsuk meg. Ezután adjunk hozzá 2-3 ek. lisztet - ha kevés a zsír, még adjunk hozzá egy picikét és állandó kevergetés mellett pirítsuk meg halvány barnára lisztet.
    Vegyük le a tűzről a megpirított rántást és tegyünk bele 1 kiskanál őrölt piros paprikát. Keverjük el és egy kézi habverővel egy kevés tejjel keverjük el a rántást. 
    Azt majd lehet látni, hogy mennyire sima a habarék, viszont ugye benne vannak a hagyma kockák, így teljesen sima nem lesz. De meg lehet különböztetni a csomócskát a hagymától és a lényeg, hogy csomók ne legyenek a rántásban. Kb. 1/2 liter tejjel keverjük ki és adjuk a főzelékhez. Állandó keverés mellett forraljuk ki. Természetesen a keverés során láthatjuk majd, hogy mennyire sűrű a főzelékünk és így azután már csak annyi tejet adjunk hozzá, amennyi szükséges. ( Hiszen a tök főzésekor víz is van benne. )
    A végén, kóstolás után, ha kell, ízesítsük még sóval, esetleg ecettel.
    Feltétként adhatunk hozzá főtt tojást, tojás fasírtot vagy sima, sertés húsból készített fasírtot vagy ki mit szeretne.
    S már tálalhatjuk is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!