TÖKFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 közepes méretű friss tök vagy 1 cs. fagyasztott gyalult tök
  • kapor
  • ecet
  • őrölt piros paprika
  • 1-2 ek. sertés zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • kb. 1 liter tej
  • 1 közepes fej hagyma
  • Elkészítés: A tökfőzeléket is el lehet készíteni több féleképpen. Van aki habarással készíti. S a habarás során csak tejfölt használ, de van aki tejfölt és tejet is használ egyszerre. S van aki rántással sűríti be a főzeléket és lehet a rántáshoz használni őrölt piros paprikát, de anélkül is készíthető. Én mindenkor paprikás rántással készítem és tejet használok a főzelék besűrítéséhez. S amit én még nagyon szeretek ennél a főzeléknél, az a hagyma. A rántás alapja nálam a hagyma, amit felkockázva kissé megpirítok és azzal együtt készítem a rántást. Ezáltal fenséges ízt kapunk majd. 
    Az ecet adagolása majd attól függ, hogy 10 vagy 20 %-os ecetet használunk.
    Szeretném még megemlíteni, hogy az sem mindegy, hogy friss tökből készítjük-e a főzeléket vagy mirelitből.
    Ugyanis ha friss tökből főzünk ( pl. nyáron ), akkor először elő kell készíteni a tököt a főzéshez. 
    Ehhez pucoljuk le a tök héját. Vágjuk hosszában ketté és a magjait és a szálas részeket távolítsuk el egy kanál segítségével. 
    Mossuk meg a tököt és gyaluljuk le. ( Egy durvább végű sajt reszelőn vagy fém nokedli szaggatón vagy tökgyalun. )
    Azután egy kevés sóval - az ujjaink közé vegyünk 2-3-szor sót - hintsük meg a legyalult tököt. Keverjük össze és hagyjuk állni 20-30 percig.
    Ezután vegyünk egy lábast és tegyük bele a tököt, amit előtte alaposan csavarjunk ki, mivel a sótól kiengedi a magából levét.
    Általában nyáron friss kaprot használunk, így a kaprot - kb. fél csokornyit - szintén mossuk meg és a vastagabb szár részek nélkül aprítsuk fel. Adjuk a gyalult tökhöz.
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és ezután adjunk hozzá ecetet is. 
    Ha 10 %-os, akkor én 2 evőkanállal szoktam adni belőle, s ha 20%-os, abban az esetben 1 ek.-nyi mennyiséget adok hozzá. 
    Sokan a legvégén adják a főzelékhez az ecetet ízesítésként, de én a főzés elején teszem hozzá, ugyanis így nem fognak szét főlni a tök szálak. Puhák lesznek, hiszen az egy óra főzés kellően megpuhította, de mégis egyben maradnak a tök szálai.
    Ha fagyasztott tököt használunk, akkor annyiban másabb az előkészítés, hogy itt végül is semmilyen előkészítés nem kell. Azaz nem kell pucolni, sóban állni hagyni, kicsavarni, hiszen itt már főzésre készen van a tök. S általában van hozzá kapor is. Ha bolti a fagyasztott tök, akkor biztos, s ha mi tettük el a fagyasztóba, akkor biztosan kaprot is tettünk hozzá.
    Tehát a fagyasztott tököt csak fel kell tenni főlni. Itt viszont kevesebb vízre van szükség, kb. 3-4 dl-nyire, ugyanis nem olvasztottuk ki előtte a tököt és így enged majd magából folyadékot. 
    Kb. 1 órás főzési időre van szükség, hogy puhák legyenek a tök szálak, de ha közben sok víz elpárologna, azt menet közben pótoljuk. S a főzés elején tegyünk bele ennél is sót. 
    Természetesen most is, a fagyasztott töknél is az elején adjuk hozzá az ecetet.
    A végén, kóstoláskor még persze utána sózhatunk, illetve utána ízesíthetjük ecettel.
    Ha puhára főtt a tök, ( bármelyiket is készítettük ) készítsük el a rántást. 
    A hagymát pucoljuk le a hajától és vágjuk apró kockákra. 
    1-2 ek. zsírt olvasszunk fel egy kis lábasban és az aprított hagymát egy kicsit, de ne nagyon pirítsuk meg. 
    Ezután adjunk hozzá 2-3 nagyobbacska ek. lisztet - ha kevés a zsír, még adjunk hozzá egy picikét és állandó kevergetés mellett pirítsuk meg halvány barnára a lisztet.
    Vegyük le a tűzről a megpirított rántást és tegyünk bele 1 teáskanál őrölt piros paprikát. Keverjük el és egy kézi habverővel egy kevés tejjel keverjük el a rántást. 
    Azt majd lehet látni, hogy mennyire sima a habarék, viszont ugye benne vannak a hagyma kockák, így teljesen simának nem fogjuk érezni. De meg lehet különböztetni a csomócskát a hagymától és a lényeg, hogy csomók ne legyenek a rántásban. Kb. 1/2 liter tejjel keverjük ki és adjuk a főzelékhez. Állandó keverés mellett főzzük fel, s jól forraljuk ki. Természetesen a keverés során láthatjuk majd, hogy mennyire sűrű a főzelékünk és így a keverés során már csak annyi tejet adjunk hozzá, amennyi szükséges. 
    A végén, kóstolás után, ha kell, ízesítsük még sóval, esetleg ecettel.
    Feltétként adhatunk hozzá főtt tojást, tojás fasírtot vagy sima, sertés húsból készített fasírtot. Vagy a mostani fotón látható sonkás sült tojást, amit muffin sütőben lehet elkészíteni.
    S annak elkészítési módját megtalálhatjátok a receptjeim között.
    S ezután már tálalhatunk is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!