TEJSZÍNES-MODZARELLA SAJTOS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 csirkemell filé
  • 1 cs. modzarella sajt ( mini )
  • 15 dkg trapista sajt
  • 2-3 dl főzőtejszín
  • sült csirke fűszersó
  • 1-2 ek. étolaj
  • alufólia
  • Elkészítés: Ezt az egyszerű csirkemelles főételt akár ebédre, akár vacsorára is készíthetjük. Természetesen lehet kevesebb adagot is készíteni belőle, akkor viszont egy egész csirkemell is elegendő. A sajt mennyisége akár maradhat ugyanennyi, s a főzőtejszínből 2 dl is elég ebben az esetben. Én 2 egész csirkemellből sütöttem az ebédre valót. A főzőtejszín nálam is 2 dl volt, de mivel olyan sűrű volt az állaga, mint egy sajtkrémnek, így kevés vízzel felhígítottam. Ezért írtam azt a hozzávalóknál, hogy 2-3 dl legyen a főzőtejszín, mert ha hígabb állagú, akkor 3 dl mennyiségre van szükségünk.
    Az elkészítés roppant egyszerű.
    A csirkemellet mossuk meg és itassuk fel róla egy papírtörlővel a felesleges vizet. 
    Vágjuk középen ketté a melle húst és a fél szelet húsból vágjunk 3 szeletet. 
    Azaz az oldalsó részt vágjuk először le és a megmaradt nagy húsból vágjunk 2 szeletet.
    Azután minden húst készítsünk így elő. Egy nagyon kicsit klopfoljuk meg a husikat, de csak annyira, hogy kissé lazább szeletet kapjunk.
    Ezután sózzuk meg és fűszerezzük meg a fűszerkeverékkel.
    A sóval bánjunk óvatosan, mert a csirke fűszer is tartalmaz sót. 
    Körülbelül 10-15 percig hagyjuk állni a fűszerrel a csirkemellet.
    Ezalatt melegítsük elő a sütőnket. Ha villany sütőnk van, 200 fokra, ha gázos, akkor nagy hőfokra.
    Majd a hús állásidejének leteltével egy akkora tepsit vagy hőálló tálat olajozzunk ki és fektessük bele a csirkemell szeleteket.
    A modzarella sajtról öntsük le a folyadékot és minden sajtocskát vágjunk ketté.
    Ide-oda rakosgassuk rá a húsok tetejére a félbevágott sajtokat. 
    A főzőtejszínt, ha túl sűrű, egy kicsi vízzel ( kb. 1 dl ) hígítsuk fel, ha nem sűrű akkor maradjon csak a tejszín, nem kell hozzá víz. S öntsük rá egyenletesen a húsokra a főzőtejszínt. 
    A trapista sajtot reszeljük le és mindenhová egyenletesen szórjuk meg vele a húsok tetejét.
    Ezt követően fedjük le a tepsit alufóliával és tegyük a sütőbe 40-45 percig.
    Ennyi sütési idő után távolítsuk el az alufóliát és még süssük tovább kb. 10 percig a húst, amíg a sajt kicsit megpirul a tetején. 
    ( Ha túl sok levet engedett a hús, óvatosan megdöntve a tepsit, a nagy részét öntsük le róla. )
    S ezzel el is készült a főfogásunk. 
    Néhány percig várjunk, amíg megpihen a húson a sajt és azután szeletelhetjük is.
    Akár salátát, párolt rizst, krumlipürét kínálhatunk mellé. 
    Bármilyen körettel ízletes ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk az asztalra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!