TÚRÓS POGÁCSA NAGYON EGYSZERŰEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg ráma
  • 50 dkg túró
  • 1-2 kávés kanál só
  • Tetejére: 1 egész tojás
  • 20 dkg reszelt trapista sajt
  • Külön: sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt a remek túrós pogácsa receptet egy kolléganőmtől kaptam pár hete és azonnal ki is próbáltam. Kissé csodálkoztam is azon, hogy a tésztájába se tojás, se sütőpor nem szükséges hozzá, de a kolléganőm biztosított afelől, hogy semmi sem maradt ki, ennyi a recept. S valóban nem csalódtam benne, finom, még két nap múlva is puha marad, már ha tényleg marad belőle. S ami még fontos, hogy az egyszerűsége mellett  nagyon kiadós.
    Kettő gáztepsivel és egy kisebb tepsivel lett belőle.
    Ennél a receptnél nincs sok dolgunk, egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a  szobahőmérsékletű rámát, amit kicsit morzsoljunk el a liszttel, majd adjuk hozzá a túrót.
    ( A rámát érdemes kisebb kockákra vágva hozzá tenni a liszthez. )
    Tegyünk hozzá ízlés szerint sót, én két kávés kanállal adtam hozzá.
    Majd az egészet jól gyúrjuk össze.
    A gyúrótáblát lisztezzük be és a tésztát osszuk 3 részre.
    Ez csupán azért kell, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
    Az első cipót nyújtsuk ki egy kissé meglisztezett gyúrótáblán, s ha ragad a teteje, picikét  lisztezzük be a tészta tetejét is, de csak éppenhogy.
    A tésztát körülbelül 1,5-2 cm vastagra nyújtsuk.
    Egy kisebb pogácsa szaggatóval, de nem a legkisebb méretűvel szaggassuk ki a pogikat.
    Egy gáztepsit béleljünk sütőpapírral és egymástól hagyva egy kis helyet, helyezzük bele a pogácsákat.
    A megmaradt leeső részeket újra gyúrjuk át és készítsünk újabb pogácsákat.
    Miután rákerült annyi pogácsa a gáztepsire, amennyi ráfért, de nem biztos, hogy ebből a cipóból mindegyik pogi a tepsire tehető, az majd megy a következőre, egy tojást kissé verjünk fel villával egy kis tálkában.
    S egy kis ecsettel kenjük le a pogik tetejét és mindegyikre tegyünk egy kevés reszelt sajtot. Egy csipet sóval hintsük meg a pogácsákon lévő sajt kupacokat.
    Majd 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, kb. 30-35 perc alatt.
    Amint kész, ha nincs még egy gáztepsink, a pogácsákat szedjük le a sütőpapírról. Ha van, könnyebb, gyorsabb a munkamenet. 
    S végül járjunk a másik cipóval is ugyanígy, majd azután a harmadik cipóval is.
    Természetesen a kis méretű pogácsa szaggatóval is el lehet készíteni a pogikat, abban az esetben kisebb pogácsákat fogunk kapni.
    Szerintem nagyon fincsi pogácsa, aki teheti, próbálja ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!