HÁJAS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 40 dkg tisztított és ledarált sertés háj
  • 70 dkg finom liszt
  • 1 ek. 10 %-os ecet
  • 1 lapos kk. só
  • 2 tojássárgája
  • 2 púpozott ek. tejföl
  • kb. 4 dl langyos víz
  • szilvalekvár
  • még liszt a nyújtáshoz
  • sertés zsír a tepsi kikenéséhez
  • 3-4 ek. porcukor és 1 cs. vaníliás cukor a süti hempergetéséhez
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A hájas készítésnek minden mozzanatát édesanyámtól tanultam és nagyon örülök annak, hogy elleshettem ennek a süteménynek az elkészítését, mert ahogy ő magyarázta nekem a gyúrástól kezdve a végeredményig, úgy egy szakácskönyv sem fogja ezt megtenni. Hiszen lépésről-lépésre tanította meg nekem, s emellett még olyan praktikát is elmondott, amit valóban egy szakácskönyvben sem találtam meg. ( Erre is kitérek majd. )
    Ezt a fantasztikus süteményt szilveszterkor készítettem, bár némely fotón még karácsonyi hangulatban.
    Most elég sok fázis fotót fogok feltenni, s mivel persze ezek munka közben készültek, hát minden lisztesen is látható, de  talán fotókkal együtt még jobban hozzájárulok ahhoz, hogy könnyebb legyen elkészíteni.
    Mert azt azért el kell mondani erről a süteményről, hogy igen munka igényes. Fél napot bizony rá kell szánni.
    A hájat egyébként ha megvesszük, nem fontos azonnal fel is használni. Hanem alaposan meg kell tisztítani a hártyáktól, a nem oda illő daraboktól és azután lefagyasztható. 
    Én is így tettem. Amikor megvettem, rögtön nem készült belőle hájas és az előbbi módon lefagyasztottam.
    S most előtte való nap kivettem a fagyóból és sima hűtőszekrényben tartva kiolvasztottam. Másnapra ki is engedett és neki is lehetett kezdeni a hájas elkészítésének. 
    ( S persze érdemes többet venni belőle , mint 40 dkg, hiszen ennek a mennyiségnek már tisztítás után kell ennyinek lennie. ) 
    A hájat, ami már meg volt tisztítva, húsdarálón ledaráltam. 
    A darált háj 40 dkg kell, hogy legyen.
    A 70 dkg lisztből elveszünk 10 dkg mennyiséget és ezzel a kis mennyiségű liszttel összegyúrjuk a hájat és félre tesszük, amíg elkészítjük a hozzávaló rétestésztát.
    A rétes tésztához egy tálba beleöntjük a megmaradt 60 dkg lisztet, a sót. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a tejfölt, az ecetet és először csak 2 dl langyos vizet. Elkezdjük összegyúrni, majd lassan hozzáadjuk a másik rész langyos vizet is. Ezt a tésztát alaposan kidagasztjuk.
    ( A dagasztás módját megtalálhatjátok a " töltött, kelt kifli " receptnél. )
    Ha a dagasztással megvagyunk, a gyúrótáblát jól belisztezzük, kiemeljük a kidagasztott tésztát rá, s a tetejét is meghintjük liszttel. Majd egy konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
    Amikor már pihent ennyit a rétestésztánk, levesszük a konyharuhát és a  félre tett hájat fogjuk ezután rátenni a kinyújtott tésztára.
    A hájat tegyük a liszttel meghintett gyúrótábla egyik felére és ott nyújtsuk ki, ne túl nagyra. A háj tetejét is lisztezzük kicsit, különben ráragad a nyújtófára.
    Mellette a gyúrótábla másik felén nyújtsuk ki ugyancsak lisztezett felületen a tésztát is.
    Ezután a kinyújtott tésztára helyezzük át a hájat, s próbáljuk meg kicsit meghúzni is, ha kicsit kisebb, mint a tészta. 
    Előfordulhat, hogy közben a háj el is szakad, de ez nem baj, illesszük oda.
    Mint látható, nekem is kissé megszakadt a háj, ahogy próbáltam lejjebb is húzni, de a további nyújtásnál ez kiigazodik. Ezután elkezdhetjük a tészta hajtogatását.
    4-szer fogjuk hajtogatni, 20 perces szünetekkel.
    Először hajtsuk fel a tésztát az egyik oldalról hosszanti irányban.
    Ezután a tészta másik felét hajtsuk fel a már felhajtott tésztára.
    Ha ez meg van , a tészta egyik végét hajtsuk fel félig.
    Majd következik az utolsó hajtás. 
    A tészta másik végét hajtsuk fel a már felhajtott tésztára.
    Ha ezzel meg vagyunk, takarjuk le a konyharuhával és 20 percig hagyjuk pihenni a tésztát. 
    A 20 perc leteltével, a konyharuhát vegyük le és nyújtsuk ki - most már  a hájjal együtt, tehát összehajtogatott állapotában - a tésztát.
    Ismét hajtogassuk és pihentessük a tésztánkat az előbb leírt módon. 
    Majd még kétszer ismételjük ezt meg.
    Tehát összesen 4-szer hajtogassuk a hájas tésztát.
    A 4-ik hajtogatás után már akkora méretűre fogjuk kinyújtani a hájas tésztát, amilyen méretűre kell.
    Azaz nyújtsuk ki 1/2 ujjnyi szélesre.
    Ez a méret már egy nagyobb téglalap alakú lesz.
    Ezután felvágjuk a tésztát kis téglalapokká. Ha valahol kisebb tészta esik le, azt illesszük egy másik kisebb tésztához. Könnyen egymáshoz tapasztható a két tészta darab.
    Itt jön az a praktika, amit anyukám mondott el nekem. 
    A tészta téglalapokat nem simán egy késsel kell elvágni, hanem gázláng fölött megmelegített késsel.
    Ugyanis a tésztában lévő háj miatt csak húzódna a tészta az elvágás során és azáltal nem is lenne szép egyenletes a téglalap. De így, hogy nyílt láng fölött megmelegítettük a kést és úgy vágtuk el a tésztát, tulajdonképpen meg olvasztottuk a tésztában lévő hájat, azaz zsiradékot.
    Először vágjunk a megmelegített ( kis ) késsel  hosszú csíkokat, majd azután a csíkokból vágjunk kisebb téglalapokat. Persze a kést többször melegítsük újra. Mielőtt ismét a láng fölé helyeznénk a kés pengéjét, egy papírtörlővel töröljük előtte át, hogy ne maradjon rajta az előző vágás során semmi sem a tésztából.
    Ha ezzel megvagyunk, minden tészta lap elejére tegyünk egy kevés ( házi ) szilvalekvárt.
    Úgy érdemes ezt a műveletet végezni, hogy egy evőkanállal kiveszünk az üvegből a lekvárból és egy kis késsel minden darabra letolunk kb. egy mokkás kanálnyi mennyiséget. Addig folytatjuk, míg minden tésztára nem kerül lekvár.
    Ezt követően zsírozzunk ki egy gáztepsit és tegyük rá a tészta darabokat. Minden tésztadarabnak a másik felét csak lazán hajtsuk rá a lekvárra. 
    Ennél a hájas sütinél az a lényeg, hogy nem szabad rányomni a tészta másik részét, hiszen sülés közben szét is kell, hogy nyíljanak.
    Közben persze a sütőt érdemes előmelegíteni. 
    180 fokon jó ha sülnek. 
    De én ezt a hájast az anyukámnál sütöttem meg, az gázos sütő. Azon 40-45 perc alatt sült meg. 
    A hájast világos rózsaszínűre kell sütni. Mivel minden sütő más és más, 30 percnél érdemes megnézni, s azután kiderülhet, hogy meddig érdemes még sütni.
    Ha megsültek és szépen szétnyíltak a hájas sütijeink, 10 perces várakozás után, amikor már a kivett tepsin lévő zsiradékot is szépen magába szívta, azaz " megszikkadtak, " meghempergethetjük a porcukorban.
    Ehhez pár ek. porcukrot keverjünk el egy csomag vaníliás cukorral és minden hájas süti darabot forgassunk meg benne, és már kínálható is a finom hájas sütemény.
    Remélem sokaknak kedvet szereztem az elkészítéséhez.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!