RÓZSASZÍN SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 1 tojásnyi sertés zsír
  • 1 cs. szalalkáli
  • 1 tojás
  • 4 ek. porcukor
  • 1 kis ü. vérnarancs aroma ( 30 ml )
  • kevés tej- kb. 1 dl
  • kevés zsír vagy ráma a tepsi lekenéséhez
  • kevés liszt a gyúrótábla megszórásához
  • Krém:4 ek. liszt
  • 4 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg porcukor
  • Teteje: porcukor
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ennek a süteménynek főként az a jellegzetessége, hogy rózsaszínű. S a rózsaszín színt a vérnarancs aroma teszi lehetővé. Sok helyen, az interneten " Flamingó szeletként " található meg, de én Rózsaszín szeletként ismerem. Réges-régen kaptam ezt a receptet és szerintem nagyon egyszerű összeállítani, megsütni és készre elkészíteni ezt a süteményt. És persze nem utolsó szempont az sem, hogy nem kell hozzá sok tojás, így az ára igen gazdaságos.
    Az elkészítése nem igényel sok időt, mindenkinek bátran merem ajánlani a kipróbálását. 
    A tésztához először tegyük egy tálba a finom lisztet és azután egy csészébe mérjünk ki 1 dl tejet. Öntsük hozzá a csomag szalalkálit és kevergessük addig, míg a szalalkáli felolvad. ( Ez nem túl sok idő. )
    Azután a liszthez adjunk 1 egész tojást, egy tojásnyi nagyságú sertészsírt ( ami 1 evőkanálnak felel meg ), majd adjuk hozzá a 4 ek. porcukrot is. 
    Végül tegyük a tálba az aromát és a tejben feloldott szalalkálit.
    Aztán kezdjük el összedolgozni a tálban az alapanyagokat.
    Miután összeállt a tészta, egy liszttel kissé meghintett gyúrótáblán folytassuk a tészta összegyúrását.
    Nekem nem kellett hozzá sem plusz tej és liszt sem, de függ ez attól is, hogy mekkora a tojás.
    Ha úgy érezzük, hogy ragad a tészta, egy kicsi lisztet - kb. 1 ek. - még adhatunk hozzá, vagy ha keményebbnek érezzük, még pár ml tejet önthetünk hozzá. De szerintem ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy szép, lágy tésztát kapjunk.
    Azután a tésztát vágjuk 3 cipóra. 
    Úgy a legkönnyebb körülbelül egyforma méretűre vágni, hogy a begyúrt tésztát henger alakúra formázzuk és ezután osztjuk el 3 felé. 
    A gyúrótáblát lisztezzük meg és az első cipót nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink hátulja. 
    Majd egy ecsettel vékonyan kenjük le a tepsi hátoldalát sertés zsírral vagy esetleg rámával, de a zsír jobb, mivel a tésztában is zsír van.
    S a nyújtófa segítségével tegyük rá a kinyújtott tészta lapot. 
    Ha így nehezebben megy, úgy is feltehetjük szépen, egyenletesen, hogy a tészta két oldalát felhajtjuk és így rátesszük a tepsi hátára, majd azon lehajtjuk a tészta részeket. Akár így, akár úgy tesszük rá a tepsire, azután szépen igazgassuk el a tésztát, hogy pont annyi és olyan legyen a tészta mérete, mint a tepsi. 
    Helyezzük az előmelegített sütőbe a rácsra a tepsit, természetesen a tésztával felfelé és süssük 10 percig a lapot. 
    Esetleg akinek a sütője jobban süt, 8 perc is elegendő lehet.
    Amikor kinyitjuk a sütő ajtaját, arra készüljünk fel, hogy a szalalkálinak igen szúrós szaga van, így ne lepődjünk meg, hogy szinte csípni fogja a szemünket és az orrunkat. De ez ilyen, ilyennek kell lennie. Azután persze elillan ez a csípős illat.
    Minden cipóval járjunk el ugyanígy és ha már megsültek a rózsaszín lapok, készítsük el a krémet.
    A 4 ek. lisztet, ami ne legyen nagyon púpozott ek. keverjük el csomómentesre a 4 dl tejjel és az 1 cs. vaníliás cukorral. Majd főzzük fel sűrűre.
    S ezután hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki a porcukorral és az 1 cs. vaníliás cukorral.
    Majd miután kihűlt a főzött lisztes alap, dolgozzuk össze a kikevert rámával.
    S ha már a lapok is meghűltek, állítsuk össze a süteményt.
    Az alsó lapra simítsuk rá a krém felét, majd erre helyezzük rá a második lapot.
    Ezt a lapot kenjük meg a másik rész krémmel és illesszük rá a harmadik lapot.
    Kissé a kezünkkel finoman nyomjuk is rá a legfelső lapot, de tényleg csak óvatosan.
    Majd hagyjuk másnapig állni a süteményt, hogy a tészta szépen megpuhuljon a krémtől. 
    Szeletelés előtt hintsük meg a tetejét porcukorral.
    Akkor lesz igazán szép a sütemény szeletünk, ha előbb levágjuk körben a szélét, s ezt követően szeleteljük fel a süteményt.
    Szerintem nagyon finom, ízletes süti, érdemes kipróbálni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!