SZILVALEKVÁROS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 24 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg ráma
  • 3 ek. szilvalekvár
  • Külön: 6-8 ek. szilvalekvár
  • Teteje: porcukor
  • Egyéb: sütőpapír
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt az egyszerű sütemény receptet a "Kiskegyed Recepttár " újságban találtam. Az elkészítése roppant egyszerű, csak össze kell kavarni a hozzávalókat. A recept végén az volt feltüntetve, hogy csak 8 szelet süti jön ki belőle. Gondolom kis méretű tepsiben lett megsütve és azután nagyobb kockákra lett felvágva. Nálam ez a süti egy normál méretű tepsiben sült, ami 23x39 cm. Így nem is lett annyira magas, de persze lapos sem, a mérete egy 6 tojásos piskótának felet meg. 
    A felszeletelés során 3 hosszú csíkba vágtam és azt követően a csíkokat kockákra szeleteltem. S így kaptam 20 szép szeletet. 
    De természetesen mindenki saját ízlésére van bízva, hogy mekkora szeletek legyenek a sütiből.
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, azaz vágjunk a sütőpapírból egy akkora darabot, ami pontosan bele illeszkedik a tepsibe.
    Ezután a sütőt melegítsük elő és kezdjük el a hozzávalók összedolgozását. A munka műveletet érdemes robotgéppel végezni, ezáltal sokkal jobban ki lehet majd keverni az alapanyagokat.
    Először a lisztet öntsük egy tálba és adjuk hozzá a szódabikarbónát.
    Ha nincs otthon szódabikarbóna, nem probléma, sütőporral is helyettesíthető. Abban az esetben egy fél csomag sütőport keverjünk el a lisztben.
    Miután összekevertük a szódabikarbónát a liszttel, adjuk hozzá a cukrot, a 2 tojást, a rámát, amit előtte olvasszunk meg a mikróban. 
    A ráma megolvasztása már a liszt és a többi hozzávaló elkészítése előtt is megtörténhet, hogy ne legyen majd forró.
    Majd végül adjuk hozzá a szilvalekvárt és a tejet. ( Én házi lekvárt szoktam a sütésekhez használni. )
    Az újságban a hozzávalóknál még szerepelt a reszelt citromhéj is, de most nekem nem volt itthon, így azt kihagytam. Aki gondolja, egy citrom lereszelt héját hozzá keverheti, de enélkül is nagyon finom lesz a sütemény.
    A hozzávalókat ezután a robotgéppel dolgozzuk össze és a kikevert masszát simítsuk bele a tepsibe.
    A tepsit helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük 25-30 percig.
    A sütési  idő természetesen sütőtől függően változhat. Ezért 25-30 perc. Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
    Amikor megsült a kavart tészta és kivettük a sütőből, kevés várakozási idő után borítsuk ki a tepsiből és húzzuk le róla a sütőpapírt. 
    Én ezt úgy szoktam a legpraktikusabban csinálni, hogy a tepsiben szépen kis késsek körbe vágom a sütit, hogy sehol se ragadjon, szakadjon bele. 
    Egy tálcára ráborítom és ekkor lehúzom róla a sütőpapírt.
    Azután ráhelyezek egy másik tálcát  és az alsó tálcával megfordítom a süteményt. Ezután már csak leemelem a felső tálcát a tetejéről és hagyom kihűlni a megsült tésztát.
    Ha már meghűlt a fincsi, könnyű tésztánk, vágjuk ketté. Emeljük le a felső lapot, majd gazdagon kenjük meg az alsó lapot a lekvárral.
    Én nálam a rákenhető mennyiség 8 evőkanálnyi szilvalakvárt jelentett.
    Miután szépen elsimítottuk a tészta tetején a lekvárt, tegyük rá a másik, a félretett lapot. Az egészet porcukrozzuk meg és nem maradt más, mint, hogy felszeleteljük a süteményt.

    Nagyon egyszerű és finom sütemény, érdemes kipróbálni. 
    Én örülök, hogy ráleltem.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!