SZILVALEKVÁROS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg liszt 1 kk. szódabikarbóna 2 tojás 24 dkg kristálycukor 2,5 dl tej 5 dkg ráma 3 ek. szilvalekvár Külön: 6-8 ek. szilvalekvár Teteje: porcukor Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Ezt az egyszerű sütemény receptet a "Kiskegyed Recepttár " újságban találtam. Az elkészítése roppant egyszerű, csak össze kell kavarni a hozzávalókat. A recept végén az volt feltüntetve, hogy csak 8 szelet süti jön ki belőle. Gondolom kis méretű tepsiben lett megsütve és azután nagyobb kockákra lett felvágva. Nálam ez a süti egy normál méretű tepsiben sült, ami 23x39 cm. Így nem is lett annyira magas, de persze lapos sem, a mérete egy 6 tojásos piskótának felet meg.
A felszeletelés során 3 hosszú csíkba vágtam és azt követően a csíkokat kockákra szeleteltem. S így kaptam 20 szép szeletet.
De természetesen mindenki saját ízlésére van bízva, hogy mekkora szeletek legyenek a sütiből.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, azaz vágjunk a sütőpapírból egy akkora darabot, ami pontosan bele illeszkedik a tepsibe.
Ezután a sütőt melegítsük elő és kezdjük el a hozzávalók összedolgozását. A munka műveletet érdemes robotgéppel végezni, ezáltal sokkal jobban ki lehet majd keverni az alapanyagokat.
Először a lisztet öntsük egy tálba és adjuk hozzá a szódabikarbónát.
Ha nincs otthon szódabikarbóna, nem probléma, sütőporral is helyettesíthető. Abban az esetben egy fél csomag sütőport keverjünk el a lisztben.
Miután összekevertük a szódabikarbónát a liszttel, adjuk hozzá a cukrot, a 2 tojást, a rámát, amit előtte olvasszunk meg a mikróban.
A ráma megolvasztása már a liszt és a többi hozzávaló elkészítése előtt is megtörténhet, hogy ne legyen majd forró.
Majd végül adjuk hozzá a szilvalekvárt és a tejet. ( Én házi lekvárt szoktam a sütésekhez használni. )
Az újságban a hozzávalóknál még szerepelt a reszelt citromhéj is, de most nekem nem volt itthon, így azt kihagytam. Aki gondolja, egy citrom lereszelt héját hozzá keverheti, de enélkül is nagyon finom lesz a sütemény.
A hozzávalókat ezután a robotgéppel dolgozzuk össze és a kikevert masszát simítsuk bele a tepsibe.
A tepsit helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük 25-30 percig.
A sütési idő természetesen sütőtől függően változhat. Ezért 25-30 perc. Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
Amikor megsült a kavart tészta és kivettük a sütőből, kevés várakozási idő után borítsuk ki a tepsiből és húzzuk le róla a sütőpapírt.
Én ezt úgy szoktam a legpraktikusabban csinálni, hogy a tepsiben szépen kis késsek körbe vágom a sütit, hogy sehol se ragadjon, szakadjon bele.
Egy tálcára ráborítom és ekkor lehúzom róla a sütőpapírt.
Azután ráhelyezek egy másik tálcát és az alsó tálcával megfordítom a süteményt. Ezután már csak leemelem a felső tálcát a tetejéről és hagyom kihűlni a megsült tésztát.
Ha már meghűlt a fincsi, könnyű tésztánk, vágjuk ketté. Emeljük le a felső lapot, majd gazdagon kenjük meg az alsó lapot a lekvárral.
Én nálam a rákenhető mennyiség 8 evőkanálnyi szilvalakvárt jelentett.
Miután szépen elsimítottuk a tészta tetején a lekvárt, tegyük rá a másik, a félretett lapot. Az egészet porcukrozzuk meg és nem maradt más, mint, hogy felszeleteljük a süteményt.
Nagyon egyszerű és finom sütemény, érdemes kipróbálni.
Én örülök, hogy ráleltem.
Jó étvágyat kívánok hozzá!