FEHÉR BOROS CUKKINIS CSIRKEMELL ROLÁD
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 3 csirkemell ( kb. 80 dkg - 1 kg )
  • 2 kisebb cukkini
  • 10 dkg szeletelt gépsonka
  • őrölt fekete bors
  • kevés sertés zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 20 dkg baconszalonna
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ennek a baconszalonnás csirkemellnek az a különlegessége, hogy borban kell megpárolni, nem pedig sütőben sütni. Hiszen általában azt olvashatjuk szakácskönyvekben, neten, hogy a baconba tekert hús féléket legtöbbször sütőben, serpenyőben kevés olajon vagy grillen sütjük meg. Ezt a csirkés roládot egy nagyobb serpenyőben készíthetjük el, amit le is tudunk fedővel fedni vagy lábasban  készítsük el. A hús alatt sült hagyma lesz a raguja és mellé párolt rizst, vagy valamilyen krumplis, másféleképpen készített rizses köretet kínálhatunk. De salátával szervírozva is nagyon ízletes.
    Amint láthatjátok a hozzávalóknál igen sok hús mennyiséget tüntettem fel. Ugyanis ez a főétel 4-6 főre készült, így aki kevesebbet szeretne készíteni, akkor természetesen a hozzávalók mennyiségét kevesebb adagban szerezze be.
    S akkor írom is a receptet.
    A csirkemelleket először mossuk meg hideg vízben, majd papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet. 
    Középen vágjuk ketté a mellhúst, így kapunk 6 db mellet. Minden hús darabot hosszában vágjunk két szeletbe.
    Ezután klopfoljuk ki egy kicsit, de csak annyira, hogy egy szép szeletet kapjunk, s ne legyen szakadt a hús. 
    Hiszen a csirkemell nagyon gyenge hús és ha túlklopfoljuk, szanaszét szakíthatjuk a hús szeletet.
    Sózzuk, borsozzuk meg ezután a hús szeletek mindkét oldalát és hagyjuk állni addig, amíg előkészítjük a cukkiniket.
    Érdemes olyan cukkiniket választani a vásárláskor, amik kisebbek, így nem kell ketté vágni és a magját kivájni. Azaz maradjon egyben a cukkini.
    A cukkiniket mossuk meg és mindkét végét vágjuk le. Hámozni nem kell, a héjával együtt fogjuk felhasználni. Egy uborka gyalun hosszanti irányban gyaluljuk le. Egy kicsit sózzuk meg a cukkini szeleteket, mert nemcsak ízt ad neki a só, hanem a sótól puhább lesz a cukkini húsa és így könnyebb lesz feltekerni, dolgozni vele.
    A felszeletelt gépsonkát vágjuk ketté és készítsük a kezünk ügyébe.
    Ha ezzel megvagyunk, egy hús szeletet fektessünk magunk elé, helyezzünk rá két cukkini szeletet, majd erre egy fél szelet gépsonkát.
    Tekerjük fel a csirkemellet és az így kapott roládot tekerjük körbe egy szelet ( csík ) baconszalonnával.
    Járjunk el ugyanígy minden hússzelettel.
    Ha esetleg úgy látjuk, hogy szükség van megtűzésre, akkor egy fogvájóval tűzzük oda a szalonnát a húshoz, bár én enélkül készítettem, nem esett szét, de ha mégis meg van tűzve, a lényeg az, hogy tálaláskor ne feledjük kihúzni a húsból a fogpiszkálót.
    Miután minden husit sikerült előkészíteni, a hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. A hagymát vágjuk félfőre, azaz vágjuk ketté és azután a két fél hagymadarabot szeleteljük fel, A fokhagyma gerezdeket pedig aprítsuk vékony szeletekre.
    A serpenyőben vagy lábasban olvasszunk fel egy evőkanál sertészsírt és minden baconba tekert húsroládot süssünk elő benne, kissé pirítsunk meg minden oldalról. Amelyik hús meg van, az elősütés után vegyük ki egy tányérra.
    Azután a visszamaradt zsiradékon a félfőre vágott hagymát fonnyasszuk meg.
    Ha már üvegesre fonnyasztottuk a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és egy-két keverés után öntsük hozzá a fehér bort és a vizet. 
    Helyezzük bele a hús tekercseket és egy fedővel lefedve pároljuk készre 25-30 perc alatt. Fél időnél nézzük meg, s ha szükséges pótoljuk pici vízzel.
    Miután elkészült a főételünk, tálalhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!