FETA SAJTOS RÉTES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 6 db-os réteslap
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 20 dkg feta sajt
  • 4 dl tej
  • őrölt fekete bors
  • 10 dkg ráma
  • Elkészítés: Ennek a rétesnek az a jellegzetessége, hogy nem édesség, hanem köret. Kitűnően illik húsok  és saláták mellé. Én magam is töltött csirkemell rolád és tavaszi saláta kísérőjeként készítettem. Nagyon finom volt és ami még igen fontos, hogy gyorsan elkészíthető, így pillanatok alatt összedobható. S nincs más dolgunk vele, csak megsütni.
    Ez a réteses köret azonban nem nagy tepsiben készül, így akinek van lasagne tepsije - azaz a normál mérettől kicsit kisebb - az abban süsse a rétest, mert a hozzávalók ilyen kisebb tepsi méretéhez elegendőek.
    A rámát először olvasszuk fel mikróban.
    Majd elsőként a tepsink alját ecsettel kenjük meg az olvasztott rámával.
    A réteslapokat azután egy olló segítségével középen vágjuk ketté. 
    A tojásokat üssük fel egy tálban és kézi habverővel keverjük el. ( De gépi habverőt is használhatunk akár, bár én kézi habverővel dolgoztam. ) 
    Adjuk hozzá a joghurtot, a tejet, kevés sót - 
    1/2 kávéskanálnyit - 2-3 csipet őrölt borsot és alaposan keverjük el össze a hozzávalókat.
    A rámával kikent tepsibe fektessünk bele egy félbevágott réteslapot, majd kenjük le a felületét olvasztott rámával. 
    Fektessünk rá egy másik réteslapot és azt is kenjük meg olvasztott rámával. Ismét egy lap következik és ismételten kenjük meg rámával, végül még egyszer ugyanez következik.
    Így már 4 réteslapunk került bele a tepsibe.
    A tojásos keveréknek az egyharmadával locsoljuk meg a réteslapokat és a feta sajt felét morzsoljuk rá a tetejére.
    Azt követően helyezzünk rá megint egy réteslapot. Kenjük meg rámával, majd megint réteslap jön, megint csak rámás ecsetelés és jöhet a harmadik lap, azt szintén kenjük le és azután a negyedik lap, amit ugyanúgy, mint az előbb, kenjünk meg olvasztott rámával. A tojásos massza másik harmadával ismét locsoljuk meg a rétes tetejét és erre morzsoljuk rá a feta sajt másik részét.
    Ezután jöhet az utolsó rétegezés a réteslapokkal ugyanolyan módon, mint az előbbieknél.
    Ha ezzel is megvagyunk, öntözzük meg az utolsó harmadrész tojásos keverékkel és előmelegített sütőben - amit már akkor érdemes bekapcsolni, amikor hozzálátunk a rétegezéshez - süssük szép arany barnára. A sütési idő 30-35 perc. Amikor már kicsit langyosra hűlt, s nem tűz forró, szépen fel lehet szeletelni.
    Húsok kitűnő körete és nem utolsó sorban, nagyon ízletes.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy nem feltétlenül kell feta sajtot vásárolnunk hozzá, hiszen az egy drágább kategória, hanem tökéletes hozzá a krémfehér sajt, ami ugyanolyan jó ízű és olcsóbb is. ( Egy kocka méretű mennyiség elég hozzá. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!