FÜSTÖLT CSÜLÖK FŰSZERES BURGONYÁVAL
KIADÓS | EGYSZERŰ | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy vagy 2 kisebb füstölt csülök
  • 2 kg burgonya
  • 10 dkg sütőráma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 cs. sült krumpli fűszerkeverék
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt a fenséges főételt karácsony egyik napján készítettem az egyik fogásnak. Mi nagyon szeretjük a füstölt húsokat, s azon belül a csülköt is. A füstölt csülköt már bármelyik nagyobb bevásárló központban is be tudjuk szerezni, de akár hentes üzletekben, ABC-ben is hozzá juthatunk. Én magam két kisebb csülköt vásároltam. Ezeket a csülköket nem áztattam be előző este, mert ezek gyors füstölésűek és nem úgy van füstölve, mint a háztáji csülök, így annyira nem is sós.
    Először jó alaposan mossuk meg a csülköt, ahol kell, kicsit súroljuk is le a füstös részt egy tiszta ( új ) dörzsis szivaccsal és tegyük bele egy nagy fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Tehát a fazék akkora legyen, amekkorában kényelmesen elfér akár az egy, akár a kettő csülök.
    Tegyük fel a gázra főlni. Amikor forr már a víz, én ezt a vizet le szoktam önteni, hogy ne legyen még véletlenül sem túl sós majd a csülök.
    S azután újra felöntöm ugyanennyi mennyiségű vízzel. 
    Ekkor már tegyük bele a babérlevelet és a két gerezd tisztított fokhagymát.
    Hagyjuk addig főlni, amíg a csülök puha nem lesz. Ez az idő legalább 2 óra, de meglehet, hogy ennél is több valamivel, vagy két óránál kicsit kevesebb. Egy óránál érdemes ellenőrizni, hogy mennyire puhult meg, azaz egy kést szórjunk bele és ha azt tapasztaljuk, hogy nehezen megy bele a kés, akkor annak még főlnie kell. Nekem két óra főzés szükségeltetett hozzá.
    Ha puha a csülök hús, öntsük le róla a vizet, s vegyük ki tálra vagy tálcára és hagyjuk kicsit hűlni. Legalább fél órát, de jobb ha egy órát is hűl, hiszen akkor szebben szeletelhető a hús.
    Ezalatt pucoljuk meg a krumplit, vágjuk hasábokra és annyi vízben, amennyi ellepi, tegyük fel főlni. A főzővízbe tegyünk egy csapott kisebb evőkanál sót.
    Ha megfőlt a krumpli, szűrjük le és tegyük félre, amíg előkészítjük a csülköt.
    A krumpli főzésénél viszont arra ügyeljünk, hogy ne főzzük szét, mert akkor mancsossá válik.
    A langyosra hűlt csülköket ezután szeleteljük fel, a csontot eltávolítva. 
    Egy gáztepsit kenjünk ki rámával és rendezzük el egyenletesen rajta a burgonya gerezdeket. Az egészet hintsük meg sült krumpli fűszerkeverékkel ( nem kell az egész csomag ), de ennek hiányában az ételízesítő is remek ízesítő.
    Ezt követően helyezzük a burgonyák tetejére a csülök szeleteket. Ide-oda tegyünk kis darabokat a rámából vagy aki jobban szereti a vajat, akkor vajból és előmelegített sütőben süssük át a húst a burgonyával. 
    Sok idő nem kell neki, kb. 20-25 perc, amíg az ízek összeérnek.
    Ízletes savanyúsággal és tormával, s finom, puha kenyérrel tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!