SAJTOS-BACONOS CSIRKEMELL ŐZGERINC FORMÁBAN
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 db ( nagyobb ) csirkemell
  • 20 dkg trapista sajt
  • 3 púp. ek. tejföl
  • 3 púp. ek. liszt
  • 2 tojás
  • kevés őrölt fekete bors
  • kevés ételízesítő
  • 20 dkg bacon szalonna
  • kevés petrezselyem zöld
  • ráma az őzgerinc forma kikenéséhez
  • kevés zsemlemorzsa az őzgerinc forma megszórásához
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Tulajdonképpen ez a recept már ismerős lehet mindenkinek a receptjeim közül, hiszen ez a csirkemell az őzgerinc formában már szerepel az oldalon, de mégis kicsit eltér az előzőtől. Itt a baconszalonnára kívül nem kerül tejföl és az összeállított keverék is sűrűbb, mint az előzőleg megadott receptemnél. Az elkészítésének a menete ugyanaz, mint az elsőnél.
    Első lépésként tisztítsuk meg a csirkemellet, azaz a felesleges, lelógó részeket vágjuk le. Érdemes szép, nagy csirkemellet választani a vásárlás során. Legalább 50 dkg-os legyen a csirkemell husink.
    Amikor eltávolítottuk a felesleges részeket, mossuk meg a húst és egy papír törlővel itassuk fel róla a vizet. Azután vágjuk apró kockákra a csirkehúst.
    Majd sózzuk meg a felkockázott mellet és tegyük félre, amíg elkészítjük a tojásos keveréket.
    A tojásokat keverjük el a tejföllel, s azután fűszerezzük sóval, őrölt borssal, ételízesítővel.
    Adjuk hozzá a felaprított petrezselyem zöldet és jól keverjük össze. Nekem most nem volt itthon sem friss, sem fagyasztóban eltett petrezselyem zöldem, csak szárított petrezselyem lapult a fűszereim között, így abból tettem a keverékhez. ( Ami ugyan nem olyan látványos a végeredménynél, de az ízét megadja. )

    Ha jól összekevertük a hozzávalókat, adjuk hozzá a reszelt sajtot is. A sajt fajtája lehet gouda, trapista, edami, bármelyikkel finom lesz.
    Végül keverjük hozzá a félretett csirkemell kockákat is.
    Miután mindezekkel megvagyunk, az őzgerinc sütőformánkat a rámával kenjünk ki, az alját és az oldalát is. Egy kb. 1-2 ek.-nyi zsemlemorzsával hintsük meg, mindenhol megforgatva, hogy mindenhová jusson a zsemlemorzsából.
    Azután béleljük ki a formát a baconszalonnával oly módon, hogy a forma mindkét oldalán lógjon túl a szalonna. Úgy próbáljuk rakni a szalonnát, hogy két csík maradjon a tetejére, így előfordulhat, hogy valamivel több is kellhet a baconból. De ez függ a formánk méretétől is. ( Nekem normál méretű formám van. )
    Ha kiraktuk a formát a szalonna csíkokkal, öntsük bele a húsos masszát.
    Majd hajtsuk rá a tetejére a lelógó szalonna végeket úgy, hogy előbb az egyik oldalon, majd a másik oldalon hajtsuk rá a húsos keverékre. És így tovább.
    Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele az őzgerinc formát.
    Azért érdemes így csinálni, mert ha csak simán a rácsra tennénk a sütőformát, sülés közben kifolyhatna a hús szaftja, s az pedig a sütőnk belsejébe csöpögne.
    Így viszont a sütőpapírra csöppenhet az esetlegesen kifolyó szaft, ami nem is biztos, hogy megtörténik. S van még egy előnye a sütőpapírnak. 
    Erre lehet majd ráfordítani a kész húst a további sütéshez.
    De először is süssük meg a husinkat. Amint beletettük a tepsibe az őzgerinc formát, előmelegített  sütőben helyezzük be és ( 180 fokon ) süssük meg 40 perc alatt.
    Ez idő leteltével, vegyük ki a sütőből a húst ( a tepsivel együtt ) és a sütőpapíros tepsire borítsuk ki a formából.
    Ezután helyezzük vissza a sütőbe kb. 10-15 percig, amíg ezt az oldalát is szépen megpirítjuk.
    Langymelegen már szépen szeletelhető. Akár melegen, s akár hidegen is fogyaszthatjuk. 
    Bármilyen körettel és salátával tálalhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!