DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT KARAJ
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg sertés karaj
  • 25-30 dkg darált sertés hús
  • 5-10 dkg reszelt trapista sajt
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • alufólia
  • zsineg a hús átkötéséhez
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt a csodás receptet a Receptneked oldalon leltem meg, aranytepsi receptje. Nagyon mutatós főétel. Én egy hasonló húsételt gyakran szoktam készíteni, de valahogy eddig elmaradt a lefotózása. De úgy gondolom, hamarosan ismét egy hétvégi ebéd fogása lesz, hogy azt is bemutathassam nektek. Ebben a receptben az fogott meg leginkább, hogy nagyon mutatós, s nemcsak a családtagjaink számára készíthetjük el, hanem estleges vendégeink számára is.
    Egy picit én változtattam az elkészítésénél a fűszerek, a darált hús mennyiségén és a sütési időn az eredeti recepthez képest.
    Ezt a remek húsételt húsvétkor sütöttem meg, s valóban nagyon szép, látványos  lett a végeredmény és ami még nagyon fontos, ízletes is ez a szépséges főfogás.
    Először a karajról, ha van rajta kövér, hártyás rész, azt távolítsuk el, majd mossuk meg a husit. Én mindenkor meg szoktam mosni a húst, bár van aki épp az ellenkezőjét állítja, hogy ezt a műveletet ki kell hagyni. De én így találom higiénikusnak. 
    Miután megmostuk a karajt, egy papírtörlővel kissé itassuk fel róla a felesleges vizet.
    Azután a húson keresztben vágjunk be zsebeket, azaz körülbelül ujjnyi szélességre egymástól vágjunk mélyedéseket. Ne vágjuk teljesen át a húst, csak mélyedéseket vágjunk a húson.
    Ha ezzel megvagyunk, mindenhol, körben hintsük meg sóval a húst.
    Majd állítsuk össze a tölteléket. A darált húst keverjük el kb. 1 kk. sóval, 2 kk. piros paprikával, 1/2 kk. őrölt borssal és 4-5 gerezd reszelt fokhagymával. Aki esetleg a fokhagyma krémet inkább előnyben részesíti, akkor abból tegyen 1 tk.-nyi mennyiséget. Én jobban szeretem a friss fokhagymát, mert intenzívebb az íze. Mindezeket jól keverjük ki a darált hússal. ( Tojást ennél a receptnél nem használtam a darált húshoz. )
    Osszuk el annyi fele ( szemmel ) a tölteléket, amennyi zseb van a karaj húson és szépen töltsük ki a mélyedéseket. Azután vegyünk egy zsineget ( madzagot ) és hosszában, keresztben kössük át a húst, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
    Fektessünk le egy alufóliát és csomagoljuk be a töltött húst, mint egy nagy szaloncukrot. 
    Helyezzük be egy tepsibe és süssük 1 órán át. Ennyi idő letelte után vegyük ki a húst a tepsiből, csomagoljuk ki az alufóliából és vágjuk le a húsról a zsineget.
    Majd helyezzük vissza a tepsibe. és szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal.
    Toljuk vissza a sütőbe és süssük tovább még 20-30 percig. Ezalatt szépen ráolvad és kicsit meg is pirul a sajt a hús tetején.
    A tepsibe, miután kicsomagoltuk a húst az alufóliából, vizet nem kell önteni, hiszen ekkor már csak a sajttal sütjük tovább.
    Viszont az alufóliába csomagolva enged a hús annyi folyadékot magából, hogy szaftos maradjon a hús.
    Amikor szépen ráolvadt, kissé meg is pirult a sajt, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Majd ferdén felszeletelve kínáljuk.
    Forrón természetesen nem lehet szépen szeletelni, de langyos állapotában már igen. De igazán hidegen lehet szép, vékony szeleteket vágni belőle.
    Egy hidegtálon remekül mutat ez a  dekoratív főfogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!