KAKAÓS-VANÍLIÁS BANÁNOS TEKERCS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 7 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 12 dkg finom liszt
  • 1 ek. étolaj
  • csipet só
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 7 ek. kristály cukor
  • 3 dl tej
  • 25 dkg ráma
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2-3 banán
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • hozzá: 3-5 dkg ráma
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ez a fincsi banános tekercs hasonlít az elefánt könnycsepp süteményhez, annyiban, hogy ez is banános, ez is tekercs, de mégis kicsit eltér tőle. A receptet a Receptneked oldalon pillantottam meg, Császár Eta receptje. Rögtön megtetszett a sütemény, így hamar el is készítettem, pontosan húsvétra sütöttem meg a sütikét. De egy kis változtatással. Nálam a hozzávalók aránya is változott, a tésztája nem lett kakaós, hanem sima piskóta és a krémek is máshogyan váltakoznak a sütiben. Szerintem könnyű elkészíteni, s a végeredmény egy könnyű banános sütemény. 
    Első lépésként készítsük el a piskótát.
    Ehhez a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjét a csipet sóval verjük fel kemény habbá.
    Majd  tojássárgákat is habosítsuk ki a cukorral és az olajjal. Nem kell nagyon, de robotgéppel kikeverve pár pillanat alatt dúsabb lesz az olajos tojáshabunk. Azután keverjük hozzá a lisztet a tojássárgás alaphoz, amibe oszlassuk el a sütőport. Végül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot. 
    Egy gáztepsibe fektessünk bele egy akkora méretre vágott sütőpapírt, amekkora a gáztepsink és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Előmelegített sütőben süssük meg a tésztánkat kb. 20 perc alatt. Ez az idő sütőtől függően változhat, így lehetséges a 25 perc is, de 20 percnél érdemes megnézni. Egy kést szúrjunk bele itt-ott a tésztába és ha már nem ragad rá a kés felületére a tészta, akkor már meg is sült a piskótánk.
    Amikor kivettük a sütőből, emeljük ki papírral együtt a piskótát és még így forrón, papírral együtt tekerjük fel. A feltekert roládot ezután tekerjük be egy konyharuhába és hagyjuk kihűlni.
    Ezalatt készítsük el a krémet.
    A vaníliás pudingport keverjük el a 3 ek. kristály cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre és hűtsük ki. A rámát robotgéppel keverjük ki alaposan a megmaradt 4 ek. cukorral és az 1 cs. vaníliás cukorral.
    Amikor már alig langyos csak a pudingunk, a kikevert rámát dolgozzuk el benne.
    Ezután osszuk kétfelé a kész krémet és az egyik felét hagyjuk így fehéren, ahogy van és a másik felébe keverjük el a kakaóport.
    Ha kihűlt a piskóta tekercs, akkor tekerjük ki a sütőpapírból, oly módon, hogy közben óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.
    Kenjük rá a tésztára előbb az egyik krémet, a vaníliásat, majd arra simítsuk rá a másik krémet, a kakaósat.
    A banánokat hámozzuk meg és azután a rolád elejére fektessük le egymás mögé őket. Ha kisebb a banán, lehet, hogy 3 db-ra lesz szükségünk, de ha nagyobbak, lehet, hogy 2 is elég belőle. Ezt követően tekerjük fel a tekercset. 
    Az összeillesztésnél előfordulhat - sőt biztos - hogy kinyomódik egy kis krém, így azt ott szépen simítsuk el a tésztán, azon a felületen, abban a csíkban.
    Egy kis lábasban tegyünk fel egy kevés vizet a gázra, helyezzünk rá egy tálat és a csokoládét és a rámát a gőz fölött olvasszuk össze. Érdemes először csak egy kis rámát adni a csokihoz, és ha látjuk, hogy kell még , akkor adjunk többet hozzá.
    Azután szépen vonjuk be csokival a rolád tetejét egészen le az oldaláig. 
    Pár órára tegyük hidegre és azt követően szeletelve kínálhatjuk ezt a finom banános édességet.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!