SAJTOS PULYKAMELL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szelet pulykamell
  • 4 tojás
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5-6 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg reszelt trapista sajt
  • 2 dl tejföl
  • őrölt fekete bors
  • ráma a tepsikikenéséhez
  • Elkészítés: Ez a főétel pulykamell filéből készül, de csirkemellet is nyugodtan használhatunk hozzá. Mivel a pulykamell kicsit drágább, így aki csirkéből szeretné elkészíteni, az bátran helyettesítheti azt a csirkével, mivel mindkettő sovány hús. Én most pulykamellből készítettem. A 8-10 szelethez körülbelül 80 dkg- 1 kg közötti pulykamellre van szükségünk. Ha egyben vásároltuk meg, akkor előbb öblítsük le folyóvízzel a husit, s egy papírtörlővel itassuk fel róla a vizet. Majd szeleteljük fel.
    Azután kicsit klopfoljuk ki a hús szeleteket, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl vékony. 
    Az 5-6 dl tejet öntsük egy tálba, pucoljuk meg a fokhagymákat és fokhagyma nyomóval adjuk a tejhez. 
    Keverjük el és ebbe a fokhagymás tejbe fektessük bele legalább egy félórára a hús szeleteket. De ha kicsit tovább pácolódnak benne a húsocskák, az csak még olmósabbá, ízesebbé teszi a húst.
    Ezalatt még pácolódik a hús, akár el is készíthetjük hozzá a rizst és a párolt zöldséget. 
    A rizs elkészítését megtalálhatjátok a mazsolás rizs recept alapján - a mazsolát persze ki is lehet hagyni - és a párolt zöldség elkészítését pedig a párolt zöldség cím alatt találhatjátok.
    Bár a párolt zöldséget nemcsak lábasban lehet elkészíteni, hanem mikróban is, csak ahhoz egy hozzávaló műanyag pároló edényt szoktam használni. Akkor viszont csak sót és ételízesítőt használok.
    Amikor letelt legalább fél óra pácolási idő, akkor folytassuk a hús további munkálatait.
    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre, vagy gázos tűzhelynél a közepes, megfelelő hőmérsékletet válasszuk.
    Egy kisebb méretű - lasagne - tepsit, vagy egy hőálló sütőtálat kenjünk ki vékonyan rámával és készítsük magunk mellé.
    A finom lisztet öntsük egy kisebb tálba, mellé helyezzük el azt a tálat, amibe bele ütöttük a 4 egész tojást, s azt villával kicsit fel is vertünk. Majd egy harmadik tálba tegyük bele a reszelt sajtot.
    A tejből vegyünk ki egy szelet húst, kicsit rázogassuk meg, hogy ne tocsogjon rajta a tej, majd sózzuk meg. Azután mártsuk meg a lisztben. Majd mártsuk bele a tojásba, végül fektessük bele a tepsibe.
    Ezt tegyük meg még pár szelet hússal - az összmennyiség felével - és mindegyiket sorakoztassuk szépen egymás mellé a tepsibe. 
    Ezután az egészet szórjuk meg a reszelt sajt felével. Következzen a hús másik fele. Ugyanígy járjunk el a többi hússzelettel is és fektessük őket a már a tepsiben lévő húsokra, a reszelt sajt tetejére.
    S ezeket a hús szeleteket is szórjuk meg reszelt sajttal, pontosan a megmaradt fél adag sajttal.
    A maradék lisztet keverjük el a megmaradt tojással és 2 dl tejföllel. Egy sűrűbb palacsinta tésztát kell kapnunk. Ha kicsit sűrűbb a kelleténél, a  pácoláshoz használt tejből lazítsunk rajta. Sózzuk, borsozzuk meg a keveréket és jól dolgozzuk össze.
    Végül ezzel a tejfölös keverékkel öntsük le a hús szeletek tetejét és előmelegített sütőben süssük készre kb. 45 perc alatt. ( Én most ennél a receptnél nem használtam alufóliát, így is szépen megpuhult a pulykahús. De aki biztosabban süti a húst, ha le van takarva alufóliával, akkor nyugodtan itt is használjon hozzá. De akkor az utolsó 10 percben vegye le az alufóliát és anélkül süsse készre a pulykamellet. Párolt rizst és párolt zöldséget kínáljunk hozzá valamilyen savanyúsággal, de bármilyen más körettel és salátával is szervírozhatjuk. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!