CSOKOLÁDÉ CIPŐ
EGYSZERŰ | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 10-20 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • műanyag cipő formájú csoki kiöntő forma
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Most nem egy tortát szeretnék nektek bemutatni, hanem a torta tetejére  készült csoki cipő dekorációt. Maga a torta is le lett fényképezve - de mégsem sikerült jól a kép, de egy családtagom telefonján még van, így utólag azt majd pótolom. Bár a csokitorta, amire felhelyeztük, most cukrászdából való volt, mivel egy szülinapra készültem, de idő hiányában most kivételesen rendelt tortánk volt. De az ünnepelt így is meghatódott volt a dekoráció láttán.
    Ehhez a cipőcske elkészítéséhez szükségünk van egy cipő formájú csokikiöntő sablonra.
    Valószínűleg több ezer forintért bármelyik cukrász nagykereskedelmi üzletben megvásárolható, de én az interneten keresztül Kínából rendeltem ezer forintért. Ez a forma két műanyagból áll, amit összeillesztve 3 kapocs fog össze. S amikor kiszeretnénk venni belőle a kész cipőt, csak le kell venni a kapcsokat és szét kell nyitni ketté a formát.
    De ne szaladjunk annyira előre.
    Először is érdemes jó minőségű csokoládét választani, s ez lehet ét-vagy tejcsoki. Minimum 65%-os legyen a kakaóvaj tartalma.
    Ezt a csokit olvasszuk fel gőz fölött és amikor megolvadt, vékony rétegben csurgassuk meg a cipő forma belsejét. Ezután hagyjuk száradni. Ez az idő kb. 10 perc, ennyi idő alatt megköt a csoki a műanyag felületén.
    Ezt követően megint egy réteg csokit csurgassunk bele a formába, most már a csokira rá. ( Ha megkötött az olvasztó tálkában, akkor ismételten olvasszuk fel. ) S megint csak hagyjuk állni legalább 10 percig. Ezt a műveletet ismételjük meg legalább 4-szer.
    Miután a négy réteg csokoládé szépen megkötött - érdemes a végén jóval több időt várni - óvatosan emeljük le előbb a műanyag burkolat egyik felét.
    Majd nagyon óvatosan a másik feléből is próbáljuk kivenni a csoki cipőt. Ha rögtön nem megy, ütögessük meg egy kicsit a külső műanyag burkolatot.
    Amikor kifordítottuk a formából a cipőt, állítsuk egy tányérra vagy valamilyen talapzatra és a felesleges csokiforgácsot, csokiszélt késsel távolítsuk el körben a cipőről.
    Ezután amikor a cipő a tortára kerül, tegyük hűtőbe a tortát, hogy a dekoráció ne olvadjon meg. 
    De ha csak később kerül a tortára a cipő, akkor a felkerüléséig tároljuk a hűtőben.
    Mindenképpen elszeretném mondani az elkészítés során ért csalódásokat, tapasztalatokat. 
    Először, amikor beleöntöttem az olvasztott csokit, a kellő száradás után ugye ki szerettem volna venni a cipőt a formából. Na ez teljességgel lehetetlen volt, ugyanis egy réteg csoki annyira vékonynak bizonyult, hogy csak faragni lehetett a csokit.
    Azután megpróbálkoztam azzal, hogy beolajoztam a forma belsejét. De ez sem volt jó ötlet, mivel így nem maradt a műanyag felületen a csokoládé.
    Már kezdtem feladni, az időm is irtó szűkösen volt, mire kitalálta a fiam, hogy próbáljuk meg több rétegben felvinni a csokoládét. Na ez a megoldás működött.
    Nekem egy tábla csoki viszont nem volt elég hozzá, bár kettőre meg nem volt szükség, de másfél tábla szükségeltetik az elkészítéséhez. Természetesen két cipőt is készíthetünk, azaz egy párat, de akkor dupla mennyiségű csokit kell számítanunk.
    De a végén megéri a fáradságot. A kész csokoládé cipőt plusz díszítéssel is fel lehet dobni, pl. cukorgyönggyel, fondant masnival vagy valamilyen más dekorációval. Ez most nálam szintén kimaradt, de mindenképp szeretném még ezt pótolni.

    Kellemes kreatívkodást kívánok hozzá!