KARAMELLÁS, CSOKOLÁDÉS KEKSZTORTA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 20-25 dkg csokoládés keksz
  • 12 dkg ráma
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 4 tk. étkezési zselatin
  • Karamell öntethez: 7-8 dkg cukor
  • 2 dkg ráma
  • 1 dl habtejszín
  • csipet só
  • Elkészítés: Ez a csokoládés torta szülinapra készült és az elkészítése roppant egyszerű. Kevésbé munkaigényes, hiszen sütni nem kell. Tulajdonképpen dél tájban álltunk neki a lányommal az elkészítéséhez - a receptet is ő hozta - és nagyon hamar elő is állítottuk a finomságot. Este 6-7 órakor került felszolgálásra. Szerintem nagyon ízletes torta, bárki elkészíti, nem fog benne csalódni.
    A fotón a torta üveg tortatálon van ( most nem került alá tortapapír, mert csak kínáláskor lett meglocsolva a torta teteje az öntettel. S a torta oldalára is hagytuk lecsorogni az öntetet, ezért tudatosan nem tettünk torta papírt, mert az csak elázott volna.)
    Az öntet élőben nem ilyen sárga színű, hanem karamell, azaz világos barna színe van, de a fotón sajnos nem úgy jön le az összhatás. A torta teteje még meg van szórva pár darab keksszel, ami apróra van összetörve.
    Akkor mondom is a receptet. 
    Először a rámát olvasszuk fel egy kis tálkában - 1/2-1 perc alatt - mikróban és hagyjuk hűlni.
    A puha vajas csokoládés kekszet húsklopfolóval törjük össze. 
    Ha van esetleg konyhai aprítógépünk, azzal is összedarálhatjuk. Én bele tettem egy zacskóba, rá és alá hajtottam egy konyharuhát és így klopfoltam meg a kekszet.
    A keksz fajtája mindegy, lehet Győri keksz, vagy bármilyen más puha vajas csokis keksz.
    Pár kekszet mindenképp hagyjunk meg a torta tetejének a díszítésére. 
    Én 2 tasak kekszet vásároltam és bőven maradt belőle, ugyanis a 2 csomag együtt 30 dkg volt, de ennyire nem volt szükségem.
    A felesleget.. hamm, belehet kapni.
    Miután összetörtük a kekszet, öntsük egy tálba, majd a megolvasztott, de már nem meleg rámát adjuk hozzá. Jól dolgozzuk össze és ekkor majd lehet látni, hogy kell-e még hozzá keksz. Először csak 20 dkg kekszet törjünk össze és ha még úgy érezzük, hogy szükség lenne kicsivel többre, mert túl vajas az állaga, ekkor törjünk még hozzá. Majd nyomkodjuk az egészet egy normál méretű tortaforma aljába. 
    Ha megvagyunk vele, tegyük addig hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a csokis krémet.
    Ehhez egy jó minőségű, pl. Boci, Tibi stb. étcsokoládét, ami 10 dkg-s, törjük kockákra, majd tegyük egy kisebb lábasba. 
    Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, a cukrot és a zselatint. 
    Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, s azután hagyjuk kicsit hűlni.
    Miután langyosra hűlt, öntsük az egészet a kekszes alapra a tortaformában.
    Majd ismét tegyük vissza a hűtőszekrénybe egészen addig, míg meg nem szilárdul a krém.
    Ezután készítsük el a karamell öntetet a tetejére. 
    A cukrot kezdjük el felmelegíteni egy kisebb lábasban és kissé karamellizáljuk meg, azaz ne túl sötét színűre pirítsuk, olvasszuk meg a cukrot.
    Azután folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a rámát és a csipet sót. 
    Végül a habtejszínt. Kevergessük addig, míg be nem sűrűsödik a karamell krémünk. 
    Ezután hagyjuk kihűlni. 
    Akár ekkor is megdíszíthetjük már a torta tetejét ( persze csak ha megszilárdult már a csokikrém ), de később is lehet, akkor amikor kínáljuk a tortát.
    Előbb vegyük le a tortaforma oldalát, majd aki ha szeretné egy-két lapáttal alányúlva a torta alá, a fém tortalapról emelje át a tortát a kínáló tálra. De aki nem biztos magában, ezen is maradhat a torta.
    A díszítéshez a torta tetejére középre törjünk össze pár kekszet durvára és locsoljuk meg az öntettel a torta tetejét.
    Forró vízbe mártott és kissé megtörölt késsel gyönyörűen felszeletelhető a csokis tortánk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!