SAJTOS POGÁCSA ÉJSZAKAI KELESZTÉSSEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 35 dkg ráma
  • 3 tk. só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 lapos tk. cukor
  • 1 nagy pohár tejföl ( 330 gr )
  • 4 tojásfehérje
  • kb. 25-30 dkg trapista sajt
  • kevés sertés zsír a tepsi kikenéséhez
  • kevés só a tetejére
  • Elkészítés: Ezt a pogácsa receptet egy karácsony előtti időszakban a kolléganőmtől kaptam és azon a karácsonykor el is készítettem. S azóta már jó pár alkalommal került az asztalra ez a pogácsa. Ezt a tésztát előző este kell begyúrni, éjszakára hűtőszekrénybe kell tenni, hogy ott kelhessen meg, majd másnap lehet elkészíteni. Nagyon kiadós pogi, de természetesen a fele mennyiségből is összeállítható a tészta. Az 1 kg fehér lisztből készült tésztából kb. 100 db pogácsa lesz, így ha csak a felét gyúrjuk be a megadott hozzávalóknak, csak a fele mennyiséget fogjuk kapni a pogácsáknak.
    Akkor állítsuk össze a pogácsa tésztáját.
    Először az 1 dl tejet langyosítsuk meg - akár a mikróban, akár kis lábasban a gázon - és adjuk hozzá a cukrot, majd az élesztőt morzsoljuk bele. 
    Hagyjuk addig, míg az élesztő elkezd dolgozni és felfut.
    Ezután míg az élesztő felfut, a rámát olvasszuk fel a mikróban és  addig tegyük félre hűlni, míg az élesztő elkészül.
    A lisztet öntsük egy tálba - akkorába, hogy kényelmesen tudjunk benne dolgozni - majd adjuk hozzá a sót, amit a kezünkkel kevergessünk össze a liszttel és azt követően a 4 tojássárgáját, majd a tejfölt.
    ( A tejfölből, ha 330 gr-os nagy poharas tejfölt vásároltunk, az tökéletesen jó, de ha 375 gr-os kiszerelésben tudunk venni, az még jobb választás. Attól a mennyiségtől a végén a kész pogácsa még puhább lesz.
    Én a legelső alkalommal a kisebb kiszerelésű tejföllel készítettem a tésztát, s most is persze, de volt amikor a 375 gr-os mennyiségű tejföllel gyúrtam be a tésztát, s ezért tudom elmondani a tapasztalatomat. )
    A kissé kihűlt olvasztott rámát is öntsük hozzá a többi hozzávalóhoz és végül a felfutott élesztőt is tegyük hozzá.
    Kezdjük el összedolgozni.
    Először azt tapasztaljuk majd, hogy túl lágy, kissé ragacsos a tésztánk, de nem kell hozzá plussz liszt, mert a jó kidolgozás után egy könnyű, puha tésztát fogunk kapni.
    Ha jó alaposan összegyúrtuk, kidagasztottuk a tészta hozzávalóit, a cipót hintsük meg egy picike liszttel és takarjuk le egy konyharuhával, majd tegyük be éjszakára a hűtőbe. 
    Azt fogjuk tapasztalni másnap reggel, hogy szépen megkelt a tésztánk.
    A tálban duplájára kelt a hűtőben kelesztett tészta.
    A tojásfehérjéket, amiket a tészta begyúrásához nem használtunk fel, szintén tegyük a hűtőbe, mert másnap szükségünk lesz rá.
    Mielőtt ( másnap ) neki kezdenénk a tésztánknak, reszeljük le a sajtot, a szintén  hűtőben tartott tojásfehérjéket is vegyük ki a hűtőből és egy villával kicsit verjük fel. 
    A sütőt pedig melegítsük elő.
    Vegyük ki a hűtőből a tésztát és egy liszttel meghintett gyúrótáblára borítsuk ki.
    Majd a gyúrótáblán gyúrjuk át.
    Miután megvagyunk ezzel, nyújtsuk kb. 1-1,5 cm-s vastagságúra a tésztánkat. 
    Persze, ha kell még szórjunk a tészta alá a gyúrótáblára lisztet.
    Egy gáztepsit vékonyan zsírozzunk ki és készítsük magunk mellé.
    Szintén a kezünk közelébe készítsük el a sajtot és kissé felvert tojásfehérjét.
    Egy kisebb méretű - de nem a legkisebb - pogácsa szaggatóval szaggassunk a tésztából pogikat. ( A pogácsa szaggatót néha-néha mártsuk meg lisztben, hogy ne ragadjon rá tészta. )
    Ha kiszaggattuk, egyesével mártsuk meg a pogik tetejét a tojásfehérjében és utána a sajtban.
    Helyezzük a tepsire őket, egymástól legalább 2 cm-s távolságot tartva.
    Ha még szeretnénk picivel több sajtot a tetejükre, utólag még szórhatunk rájuk. Én mindegyik pogácsa tetejére tettem még egy-egy csipet sajtot, mert a bemártáskor nem tapad rá olyan sok, viszont jó sajtosan finom igazán a pogácsa.
    Pici sóval meg is hinthetjük a sajt tetejét.
    Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép rózsaszínűre.
    Nekem 25 perc sütés kellett, de ez az idő sütőtől függhet. Ez lehet + illetve - 5 perc is.
    Amíg sülnek a pogik, ha nem szaggattunk ki több pogácsát, szaggassuk ki a következő adag pogácsákat.
    De ha ez már megtörtént, akkor már azt is fogjuk tapasztalni, hogy bizony duplájára keltek a már kiszaggatott, de még várakozó pogácsák.
    Ha van még egy tepsink, arra rakjuk rá, ha nincs, az is jó, amin az első pogácsák sülnek.
    De ha ugyanezen sütjük, akkor a lepotyogó sajtokat " seperjük " össze a tepsiről, hogy ne égjen meg.
    Ha a következő adagot is betettük a sütőbe, a legvégén megmaradt tésztát gyúrjuk át és abból is szaggassunk ki pogikat. 
    Tegyük ezt mindaddig, míg tart a tészta.
    Sütés közben előfordulhat, hogy kissé megdőlnek a pogácsák, de az élvezeti értékükön nem fog változtatni
    Ha aznap nem fogy el a pogácsa, mindenképp fedjük le a kínáló tálon folpackkal, így másnapra is megőrzi puhaságát, sőt még harmadnapra is puha marad, feltéve, ha még marad belőle.
    Szerintem könnyű elkészíteni ezt sajtos pogácsát. 
    S az nagyon jó, hogy előző este fele begyúrjuk, a hűtőben megkelesztjük és csak másnap kell ráfordítani az időnket.
    Próbáljátok ki, nagy sikere lesz a poginak.
    Nagyon kiadós és finom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2018-01-30
    Kedves Erzsike! Megnéztem a Kati kiflit, tényleg szuper sós finomság. Hamarosan meg is csinálom. Két napja készítettem először házi kifliket, azok nagyon gyorsan elfogytak. Gyanítom, hogy Kati kiflik sorsa is hasonló lesz...Köszönjük a tippet! Andrea
    erzsike
    2018-01-29
    Kedves Andrea! Mi is imádjuk a sajtos és bármilyen ízű pogácsákat, illetve kis kifliket! Bátran merem neked még ajánlani az oldalon található Kati kiflit, hát még az is fantasztikusan fincsi sós rágcsa. Próbáld ki őket! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2018-01-23
    Kedves Erzsike! Imádom a sajtos pogácsát, gyakran készítek is. A múltkor kaptam egy nagy tál sajtos-juhtúrós pogit, egy részét lefagyasztottam, hogy később is tudjunk belőle enni egy-két darabot, amikor megkívánjuk. Nagyon jó ötlet volt, de azóta már az is elfogyott. :) Köszönöm ezt a szuper receptet! Andrea