REZI MÁKOS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészták: Diós lap: 1 tojás 5 ek. kristálycukor 2 dl tejföl 5 ek. liszt 5 ek. darált dió 1 mk. szódabikarbóna Kakaós lap: 1 tojás 5 ek. kristálycukor 2 dl tejföl 5 ek. liszt 2 ek. kakaópor 1 mk. szódabikarbóna Mákos lap: 1 tojás 5 ek. kristálycukor 2 dl tejföl 5 ek. liszt 5 ek. darált mák 1 mk. szódabikarbóna Krém: 8 dl tej 8 ek. búzadara 20 dkg porcukor 25 dkg ráma 2 cs. vaníliás cukor Sütéshez: sütőpapír Teteje: 1 tábla ( 10 dkg ) étcsokoládé hozzá: 3-5 dkg ráma
Elkészítés: Ennek a süteménynek a receptjét a kolléganőmtől kaptam. Névnapot ünnepeltünk a munkahelyen és erre az alkalomra sütötte. Nagyon ízlett, így elkértem a receptet. Sok helyen csíkos süteményként ismerik, s már máskor is gondoltam rá, hogy utána nézek valahol a receptnek. De erre nem volt szükség, úgymond " házhoz jött" a recept. Szerintem érdemes kipróbálni, az elkészítése sem bonyolult és nagyon finom sütemény.
Mindhárom tésztánknak az elkészítése ugyanabban a tepsiben történjen ( normál méretű ).
Benne a tepsiben kell megsütni a tésztákat és nem a tepsi hátulján.
A tepsit minden tésztánál béleljük ki előbb sütőpapírral.
Mielőtt neki kezdenénk a sütésnek, készítsük elő a hozzávalókat. A diót és a mákot is előbb daráljuk le.
Ezután lássuk is a receptet.
Az első tésztát készítsük el. Legyen ez a diós lap. De a sorrend természetesen mindegy.
A tojást keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt. Azután a lisztet, a darált diót és a mokkáskanál szódabikarbónát.
Miután kikevertük - végig használhatjuk a robotgépet - a tepsit béleljük ki a sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. Simítsuk el és előmelegített sütőben süssük meg kb. 15-20 perc alatt. Nekem 18 perc alatt sült meg.
A sütési idő sütőtől függ, ezért mindenképp végezzünk tűpróbát.
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, a papírral - ha kell, vágjuk körbe a tepsi mentén kiskéssel - emeljük ki a tepsiből.
Mossuk el a tepsit és ugyan ebben készítsük el a másik lapot. Persze ha több egyforma ugyanilyen méretű tepsink van, akkor az megkönnyíti a munkánkat. Nem kell rögtön mosogatni.
A kivett diós lapot fordítsuk meg, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és fordítsuk vissza a tésztát, majd hagyjuk hűlni.
Neki is foghatunk a másik lapnak, mondjuk a kakaósnak.
Ugyanolyan módon keverjük el az itt megadott hozzávalókat, s mint az előző lapnál, ezt is simítsuk bele a tepsibe, majd ugyanúgy süssük meg, mint az előző tésztát.
A sütés után a kakaós lapról is húzzuk le a sütőpapírt, mint a diósról és azt is hagyjuk hűlni.
Végül készítsük el a mákos lapot. Annál a tésztánál is keverjük ki a megadott hozzávalókat és ugyanolyan módon süssük meg, mint az előző két lapot. A sütés végén arról is távolítsuk el a sütőpapírt és hagyjuk hűlni.
Amíg hűlnek a megsült lapok - amik persze vastagabbak, mint amikor a tepsi hátulján sütünk egy kinyújtott lapot, úgyhogy ezen ne lepődjünk meg - ezalatt elkészíthetjük a krémet.
A búzadarát, amit púpozott kanállal mérjünk, keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre., majd hűtsük ki.
A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és azután dolgozzuk el a kihűlt grízzel.
Bevallom én nem porcukrot használtam, hanem kristálycukrot és azzal is ugyanolyan jó lett a krém.
De mégis porcukrot írtam a hozzávalókhoz, mert eredetileg a receptben ez van megadva.
Miután kihűltek a lapok, és a krémünk is készen van, állítsuk össze a süteményt.
A süti aljára helyezzük el a diós lapot, erre simítsuk rá a krém felét.
Erre fektessük rá a kakaós lapot, majd simítsuk rá a krém másik felét.
Végül tegyük felülre a mákos lapot.
Ezután nem maradt más, mint a csokimáz elkészítése.
Egy kis lábasban tegyünk fel a gázra egy kevés vizet, majd erre helyezzünk rá egy akkora tálat, ami pont jó rá. Tördeljük bele a csokoládét és olvasszuk fel.
Amikor már félig olvadt a csokink, adjunk hozzá egy kevés rámát és kevergetve meglátjuk, hogy szükséges-e még hozzá.
Miután szép selymesre olvadt a csokink, szépen simítsuk el a sütemény tetején.
Ha szeretnénk a csoki tetejét kicsit megdíszíteni, akkor még ugyanebben a csokis tálban olvasszunk 2-3 kis kocka csokit. Egy nejlon zacskóba - amit előbb tegyünk egy bögrébe, abból szépen kihajtogatva a nejlonzacskó felesleges részét - töltsük bele a kevés olvasztott csokit. Jó szorosan csavarjuk össze a zacskó száját, így csináltunk egy kis zsákocskát.
A sarkán vágjunk egy kicsike lyukat és így csurgassuk rá a csokit a már picikét dermedő csokimázra.
Természetesen a fantáziánkra van bízva, hogy milyen motívumot csurgatunk rá. Lehet csak csíkokat húzni, lehet kis kockákat készíteni, lehet köröket, stb. A lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk vele.
A kész süteményt érdemes egy éjszakán át hűtőben pihentetni és másnap szépen fel lehet szeletelni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2018-01-02
Kedves Andrea! Köszönöm szépen az újévi köszöntést, s én is nagyon boldog új esztendőt kívánok! Januártól szeretnék sok-sok receptet feltenni, mert igen sokkal elmaradtam, amik csak arra várnak, hogy neki lássak.De igyekszem pótolni őket, de sajnos a múlt évi nyaram és őszöm igen zsúfolt volt. Remélem most már több időm lesz rá. Köszönöm a rendszeres látogatásaidat és továbbra is szeretettel várlak az oldalon. Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2017-12-30
Kedves Erzsike!
Ezúton szeretnék Neked nagyon boldog új évet kívánni! További jó receptgyűjtést és felrakást kívánok, lelkes látogatód: Andrea.