REZI MÁKOS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészták: Diós lap: 1 tojás
  • 5 ek. kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 ek. liszt
  • 5 ek. darált dió
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • Kakaós lap: 1 tojás
  • 5 ek. kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 ek. liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • Mákos lap: 1 tojás
  • 5 ek. kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 ek. liszt
  • 5 ek. darált mák
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • Krém: 8 dl tej
  • 8 ek. búzadara
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg ráma
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Sütéshez: sütőpapír
  • Teteje: 1 tábla ( 10 dkg ) étcsokoládé
  • hozzá: 3-5 dkg ráma

  • Elkészítés: Ennek a süteménynek a receptjét a kolléganőmtől kaptam. Névnapot ünnepeltünk a munkahelyen és erre az alkalomra sütötte. Nagyon ízlett, így elkértem a receptet. Sok helyen csíkos süteményként ismerik, s már máskor is gondoltam rá, hogy utána nézek valahol a receptnek. De erre nem volt szükség, úgymond " házhoz jött" a recept. Szerintem érdemes kipróbálni, az elkészítése sem bonyolult és nagyon finom sütemény.
    Mindhárom tésztánknak az elkészítése ugyanabban a tepsiben történjen ( normál méretű ). 
    Benne a tepsiben kell megsütni a tésztákat és nem a tepsi hátulján.
    A tepsit minden tésztánál béleljük ki előbb sütőpapírral.
    Mielőtt neki kezdenénk a sütésnek, készítsük elő a hozzávalókat. A diót és a mákot is előbb daráljuk le.
    Ezután lássuk is a receptet.
    Az első tésztát készítsük el. Legyen ez a diós lap. De a sorrend természetesen mindegy.
    A tojást keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt. Azután a lisztet, a darált diót és a mokkáskanál szódabikarbónát. 
    Miután kikevertük - végig használhatjuk a robotgépet - a tepsit béleljük ki a sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. Simítsuk el és előmelegített sütőben süssük meg kb. 15-20 perc alatt. Nekem 18 perc alatt sült meg.
    A sütési idő sütőtől függ, ezért mindenképp végezzünk tűpróbát.
    Ha megsült, vegyük ki a sütőből, a papírral - ha kell, vágjuk körbe a tepsi mentén kiskéssel - emeljük ki a tepsiből.
    Mossuk el a tepsit és ugyan ebben készítsük el a másik lapot. Persze ha több egyforma ugyanilyen méretű tepsink van, akkor az megkönnyíti a munkánkat. Nem kell rögtön mosogatni. 
    A kivett diós lapot fordítsuk meg, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt és fordítsuk vissza a tésztát, majd hagyjuk hűlni.
    Neki is foghatunk a másik lapnak, mondjuk a kakaósnak.
    Ugyanolyan módon keverjük el az itt  megadott hozzávalókat, s mint az előző lapnál, ezt is simítsuk bele a tepsibe, majd ugyanúgy süssük meg, mint az előző tésztát.
    A sütés után a kakaós lapról is húzzuk le a sütőpapírt, mint a diósról és azt is hagyjuk hűlni.
    Végül készítsük el a mákos lapot. Annál a tésztánál is keverjük ki a megadott hozzávalókat és ugyanolyan módon süssük meg, mint az előző két lapot. A sütés végén arról is távolítsuk el a sütőpapírt és hagyjuk hűlni.
    Amíg hűlnek a megsült lapok - amik persze vastagabbak, mint amikor a tepsi hátulján sütünk egy kinyújtott lapot, úgyhogy ezen ne lepődjünk meg - ezalatt elkészíthetjük a krémet.
    A búzadarát, amit púpozott kanállal mérjünk, keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre., majd hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és azután dolgozzuk el a kihűlt grízzel.
    Bevallom én nem porcukrot használtam, hanem kristálycukrot és azzal is ugyanolyan jó lett a krém.
    De mégis porcukrot írtam a hozzávalókhoz, mert eredetileg a  receptben ez van megadva.
    Miután kihűltek a lapok, és a krémünk is készen van, állítsuk össze a süteményt.
    A süti aljára helyezzük el a diós lapot, erre simítsuk rá a krém felét.
    Erre fektessük rá a kakaós lapot, majd simítsuk rá a krém másik felét.
    Végül tegyük felülre a mákos lapot.
    Ezután nem maradt más, mint a csokimáz elkészítése.
    Egy kis lábasban tegyünk fel a gázra egy kevés vizet, majd erre helyezzünk rá egy akkora tálat, ami pont jó rá. Tördeljük bele a csokoládét és olvasszuk fel. 
    Amikor már félig olvadt a csokink, adjunk hozzá egy kevés rámát és kevergetve meglátjuk, hogy szükséges-e még hozzá.
    Miután szép selymesre olvadt a csokink, szépen simítsuk el a sütemény tetején.
    Ha szeretnénk a csoki tetejét kicsit megdíszíteni, akkor még ugyanebben a csokis tálban olvasszunk 2-3 kis kocka csokit. Egy nejlon zacskóba - amit előbb tegyünk egy bögrébe, abból szépen kihajtogatva a nejlonzacskó felesleges részét - töltsük bele a kevés olvasztott csokit. Jó szorosan csavarjuk össze a zacskó száját, így csináltunk egy kis zsákocskát.
    A sarkán vágjunk egy kicsike lyukat és így csurgassuk rá a csokit a már picikét dermedő csokimázra.
    Természetesen a fantáziánkra van bízva, hogy milyen motívumot csurgatunk rá. Lehet csak csíkokat húzni, lehet kis kockákat készíteni, lehet köröket, stb. A lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk vele. 
    A kész süteményt érdemes egy éjszakán át hűtőben pihentetni és másnap szépen fel lehet szeletelni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!