CSALAMÁDÉ TÉLIRE
HOZZÁVALÓK
  • 3 fej fejes káposzta (3-5 kg )
  • 1 kg uborka
  • 8-10 fej vöröshagyma
  • 4-5 nagy étkezési paprika
  • borkén
  • víz
  • cukor
  • egész fekete bors
  • 20 %-os ecet
  • üvegek
  • celofán
  • Elkészítés: A házi csalamádénak is nagyon sok változata van. Én az anyukámtól tanultam ezt is, mint minden más befőzni valónak a receptjét. Ez a csalamádé egyszerűen van eltéve, mi nagyon szeretjük. Túl sokáig nem is tart az eltevése. Én egyszerre kb. 3 és 5 kg közötti mennyiséget számítok a káposztára, azaz 3 nagy fejet szoktam vásárolni. A káposztát legyaluljuk, vagy ha erre nincs mód, nagyon vékony szálasra vágjuk. 
    A hagymákat, ha közepes nagyságú, 10 fej is lehet, ha nagy, akkor 8 is elég, pucoljunk le a héjától, mossuk meg és gyaluljuk le vagy azt is vágjuk vékony szálakra.
    Az uborkákat is nagyon alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le és a héjával együtt uborka szeletelőn vékonyan szeleteljük fel.
    A paprikákat szintén mossuk meg és azt is gyaluljuk le vagy szintén vékonyan szeleteljük fel. Természetesen a magháza ne kerüljön bele. 
    Mindezeket egy jókora tálba vagy zománcos vajlingba rakjuk, hogy kellően elférjen minden egyben.
    Azután 2 ek. finomított sóval, 2 lapos tk. borkénnel hintsük meg a legyalult zöldségeket. kb. 1 ek. egész borsot is szórjunk a tetejére és mindezekkel alaposan keverjük át kézzel az egészet.
    Majd hagyjuk állni körülbelül 1-2-3 órát. 
    Ha több ideig áll, sokkal jobban átpuhulnak a zöldségek a sótól és akkorra jobban kiengedik a levüket.
    Az üvegeket - min. 10 db-ot literest - Már előtte mossunk el a tetőkkel együtt és hagyjuk lecsepegni, száradni.
    Amikor már jól megázott a legyalult zöldség a borkénes sóban, akkor töltsük meg az üvegeket, de oly módon, hogy előtte jól csavarjuk ki a csalamádét.
    Ezután készítsünk saláta levet. 
    1,5 liter hideg vízben keverjünk ki 8 púpozott ek. kritálycukrot ( ha valaki édesebben kedveli, 12-14 kanállal is számolhat ), majd 2 dl 20%-os ecetet adjunk hozzá.
    Ha 10 %-os van otthon, akkor 4 dl mennyiségre van szükség. Ebbe a lébe már nem kell tenni borként, mert a besózáskor már tettünk hozzá. 
    Addig kevergessük, amíg a cukor el nem olvad. 
    Amikor már szép sima a savanyúság levünk, öntsük fel az üvegekbe adagolt csalamádét.
    Ilyenkor egy fakanál nyelét bele szoktam szúrni 3-4 helyen a csalamádéba az üvegben, hogy a lé mindenhová eljuthasson.
    Persze, ha nem lett elegendő a lé, készíthetünk még. A felesleget viszont ne öntsük ki, hanem töltsük egy üvegbe, jól zárjuk le és pár hétig így még eltartható, amíg újabb savanyúságot nem teszünk el.
    A felöntött csalamádé tetejére, azaz az üveg szájára tegyünk  egy celofánt, majd a tetővel szorosan zárjuk le.
    Ha nem vadi új a tető, mindenképpen érdemes alá tenni egy ív celofánt, de ha vadonatúj a befőttes üveg tető, akár el is hagyhatjuk.
    Ezt a savanyúságot kigőzölni nem kell.
    S ezután a végleges helyére állíthatjuk a savanyúságunkat.

    Jó befőzést kívánok!
    Lupercalia
    2017-10-03
    Kedves Erzsike! Nem gond, sőt, én köszönöm, hogy felteszed a recepteket, amikor van időd. Ha lesz birsalmánk, akkor szerintem megcsinálom a birsalmasajtot, köszönöm a receptkönyv ajánlást! Van a közelben egy birsalmafa, és ha senki nem szedi le, akkor szerintem szedünk majd belőle egy kicsit, és a piacon is szétnézünk majd. A birskörtéből befőtt lett, végül 3 és fél kg-ot kaptunk ajándékba, úgyhogy jó pár üveggel elkészült. Most pedig diót szedünk, mert itt rengeteg terem. Ráadásul most szuper almavásár is van, hihetetlen áron árulják a gyönyörű almákat, úgyhogy ha lesz időm, este sütök almáspitét, mintegy ráhangolva magunkat az őszi-téli időszakra. :) További szép őszi napokat kívánok! Üdv: Andrea
    erzsike
    2017-09-25
    Kedves Andrea! De jó, hogy ilyen klassz recepteket kapsz az ismerősödtől! Sajnos tudom, hogy adós maradtam egy pár recepttel, de ez a szeptember hónap nagyon zsúfolt nekem, így elnézésedet kérem, hogy az ígért recepteket csak októberben tudom pótolni! A birsből 1-2 éve én birs sajtot készítettem. Igaz, szakácskönyvből néztem ki.Az birs alma volt igaz, de utána kell nézni, ha esetleg te is szívesen készítenél ilyen csemegét. A Horváth Rozi szakácskönyvből néztem ki, de biztosan más szakácskönyvben is benne vannak ezek a receptek. Sok sikert hozzá! Üdvözlettel:Erzsike
    Lupercalia
    2017-09-20
    Kedves Erzsike! Még egyet szerettem volna Neked elmesélni. A múlt héten pár szem kovászolni való uborkát vettem, és egyszerűen rájuk öntöttem forró ecetes, sós, cukros levet és fűszereztem őket. 4-5 nap után ehető volt az ubi, és nagyon finom. Ezt a módszert is attól a kedves idősebb hölgy barátunktól tanultam, akiről már írtam. Tőle kapunk ma egy csomó birskörtét, nem tudom, mi lesz velük! :) Talán befőttet készítünk, de még csak egyszer-kétszer csináltunk befőttet szintén ezen a nyáron,a birskörte meg jó erős gyümölcs, nem adja magát könnyen. :) Na, majd meglátjuk! Lehet, hogy majd még uborkát és esetleg egy kis karfiolt is elteszünk savanyúnak, de ez már egyáltalán nem biztos. Azért kezdők vagyunk még, és több időre van szükség mindenhez... Legyen szép napod! Andrea
    Lupercalia
    2017-09-10
    Kedves Erzsike! Igen, ez a másik neve, én is olvastam, és más is megerősítette, hogy náluk is ezen a néven ismert...:) Befőzés után nagyon savanyú, és elég folyós az állaga. Az első befőzés 2 hónapja volt, és akkor még nem használtam dzsemfixet sem hozzá, csak nátrium-benzoátot. Most bontottuk ki az egyik üveget, és meglepődve láttuk, hogy magától besűrűsödött, és sokat csökkent a savanyú íze is. Nagyon megkedveltük. Húsok mellé is nagyon finom, de kenyérre kenve is. És szerintem télen jó kis C vitamin pótló lesz a sárga fajtája. (Van sárga és piros színű is belőle, többféle árnyalatban.)Egy kiskanálnyi "orvosság" megfázás ellen. Szép kora őszi napokat kívánok Neked! Andrea
    erzsike
    2017-09-10
    Kedves Andrea!Köszönöm a gyors válaszodat, én is igyekszem hamar válaszolni. Sajnos az ubi recepttel kicsit késni fogok, sajnos csak erre a kis válaszra van most időm, de ígérem pótolom. Az ónabónát így, hogy körül írtad, én is ismerem. Meg fogsz lepődni, hogy erre felé, hogy hívják. Fosóka szilvaként ismert.Örülök, hogy minden befőzésed klasszul sikerült. Majd még hozzászólok a továbbiakban is.Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2017-09-08
    Kedves Erzsike! Megcsináltuk a csalamádét a mai napon! Valami isteni finom lett! Mivel ez volt az első eltevésünk, nagyon örülünk a sikernek. A recepted könnyen érthető, nagyon jó egy kezdőnek is. Köszönöm a válaszodat az üvegekkel kapcsolatban, megfogadjuk, nem bajlódunk mi sem tovább a forralgatással. Valahogy éreztem, hogy túlzás ez a fajta óvatosság, csak nem mertem elhagyni tapasztalat híján. Az ónabónát én is csak 2014-ben ismertem meg: egy weboldalon láttam ónabóna lekvárt. Utánanéztem, hogy mi lehet az, és megdöbbentünk, hogy az utak mentén növő kicsi szemű vadszilvafa jellegű növény gyümölcsét nevezik így. Hívják még cseresznyeszilvának is. Hasonló a ringlóhoz a termése, csak kisebb szemű és gyakran savanyúbb is. Ahol most lakunk, ott töménytelen mennyiségben termett az utak mentén, és ezért találtuk ki a befőzését. Ha gondolod, nagyon szívesen küldök Neked képeket e-mailen a kész lekvárokról és magunkról. Ide írjam az e-mail címemet, a hozzászóláshoz? Gondoltam, hogy ideírom, és ha van kedved, küldesz nekem egy e-mailt a Te címedről, és akkor küldöm is a képeket. Örömmel várom az uborka receptet is. Üdv: Andrea
    erzsike
    2017-09-08
    Szia Andrea! Örülök, hogy láttad a savanyúság receptet is, amik egyébként az egyéb kategóriában találhatók meg a receptjeim között. Még az uborkával adós vagyok, azt tervezem a délután folyamán felteszem, mert ahogy akartam, úgy a munka mellett nem sikerült írnom. Az üvegeket én sem szoktam kifőzni, sosem romlott meg így sem semmilyen lekvárom, savanyúm. A savanyúságnál előfordul, hogy felforr a leve, bár ez nagyon-nagyon ritka, de akkor abban olyan uborka okozza ezt, aminek a belseje lyukas, azaz nincs egybe állva. Andrea mi az az ónabóna, még sosem hallottam ezt a megnevezést? Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2017-09-06
    Kedves Erzsike! Igen, nagyon tetszettek a receptjeid. Most a héten fogjuk eltenni a savanyúságot, pont így, ahogyan Te írod. Jön hozzánk egy kedves hölgy, akit nagyon régóta ismerünk, és ő fog nekünk segíteni az első eltevésben. Augusztusban eltettünk 10 üveg mirabolán (ónabóna) lekvárt. Nagyon finom lett! Különösen tetszett a szilvalekvárod. Nem semmi munka! Annyi kérdésem lenne hozzád, hogy Te ki szoktad fertőtleníteni az üvegeket? Mi először mindent kifőztünk, de aztán éppen ez a kedves hölgy barátunk mondta, hogy nem szükséges. Mi is kaptunk szalicilt, és zselésítővel együtt használtuk a lekvárhoz. A nátrium-benzoátos lekvárok egyelőre szintén nem romlottak meg, egyetlenegy üveg penészedett csak meg július óta, úgyhogy elvileg az is megfelelő. Üdvözlettel: Andrea
    erzsike
    2017-09-02
    Kedves Andrea! Sikerült találnod nálam valamilyen szimpatikus befőzési receptet? Még holnap felteszem a savanyú uborka és a gyöngyhagyma receptjét is. Üdvözlettel: Erzsike