ESKÜVŐI CSOKI TORTA
ÜNNEPI | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x4 púp. ek. liszt
  • 2x1 ek. kakaópor
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Krém: 3 cs. felfőzhetős csokoládés pudingpor
  • 7 dl tej
  • 1 tábla ( 10 dkg ) Boci tejcsokoládé
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Teteje: tortaburkoló fondant
  • kevés kb. 3-4 ek. porcukor
  • Díszítés: Fondant
  • abból készült virágok
  • Egyéb kellékek: sütőpapír
  • tortacsipke
  • ecset
  • fehér lüszter por
  • ételfestékek
  • díszítő szilikon formák

  • Elkészítés: Nemrégiben voltunk lakodalomban és úgy gondoltam, most is én magam készítem el a tortát, amit vinni szeretnénk. Ehhez a tortához most viszont nem én készítettem a burkoló fondantot, hanem készen vásároltam. Mivel úgy gondoltam, hogy a pillecukros fondant sokkal könnyebben olvad a nagy melegben, s hát a mostani 40 C-k  már igencsak megnehezítenek sok mindent, így maradt a készen kapható tortaburkoló anyag. Most egy teljesen új fajta tortaburkolót fedeztem fel, az One-Cake tortaburkoló és dekorációs masszát. Az ára is nagyon jó. Már 10 dkg-s kiszerelésben is kapható, de van 1/2 kg-s és 1 kg-s csomagban is. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni, jól gyúrható. A tortaburkolásra sem kellett belőle sok - szerintem a burkolásra és a díszek elkészítéséhez is elegendő a fél kilós kiszerelés - bár én 1 kg-os csomagot vettem meg. De nem fog sokáig ott állni, bár jól eltartható, hamarosan újabb tortát készítek, arra elhasználom a másik felét.
    A virágokat már előző nap vagy 2 nappal előbb érdemes elkészíteni, mert azoknak száradniuk kell. A rózsák, a levelek  és a kálák a szokásos módon készültek, azoknak a leírása már megtalálható az oldalon. 
    De a kis lila virágot most készítettem először.
    Ebből a dekorációs masszából vegyünk el egy keveset, pl. egy kisebb tojásnyi nagyságú elég is lesz. A többit mindenképpen csomagoljuk vissza a nejlonba, mert kiszárad. A kivett részt gyúrjuk át - ehhez nem kell porcukor  - és amilyen színt szeretnénk, abból az ételfestékből adjunk hozzá egy keveset. Én most lilát akartam, így lila ételfesték gélt használtam, de abból is elegendő volt annyi, hogy bele mártottam a festékbe egy fogpiszkálót. Azt a kis mennyiséget bele tettem a burkolóanyagba, oly módon, hogy a fogpiszkálót áthúztam 2-szer, 3-szor a massza felületén.
    Alaposan gyúrjuk át a masszát, majd nyújtsuk ki vékonyra. 
    A pillecukros fondantnál meg szoktam porcukrozni a munkafelüleletet, hogy kinyújtásnál ne ragadjon le a fondant, de ennél az anyagnál erre sem volt szükség.
    Amikor meg vagyunk a kinyújtással, akkor egy kisebb méretű csepp alakú vagy szív alakú kiszúróval szúrjunk 6 - 8 szirmot. De akár szabad kézzel is kivághatjuk, nem nehéz.
    Ha van már a készletünkben - én is csak nemrégiben vásároltam - virágszirom erezőnk, azzal szépen meg lehet erezni, bordázni a szirmokat, mintha igazi lenne - akkor a szilikon formázónak az egyik felére tegyük fel a kivágott szirom mintát és a szilikon másik felét tegyük rá. Tehát a szirom a két erező közé kerüljön. Kissé nyomjuk össze, hogy a minta kirajzolódhasson.
    Amint ez is meg van, vegyük ki a szilikon közül a szirmot és azt fogjuk látni, hogy a szirom mindkét oldala szépen bordázott, mint egy igazi virágé.
    A többi szirommal is járjunk el ugyanígy. 
    Azután állítsuk össze a virágot. Pár szál bibét - ezt is cukrász nagyker.-ben szereztem be - fogjunk össze az ujjunkkal és rakjunk köré egy szirmot. 
    Vizes ecsettel kenjük kicsit át a szirom alját és helyezzünk oda - mellé, csak kevés fedje az előző szirmot - és nyomjuk is a bibéhez gyengéden. Körbe - körbe helyezzük el így a szirmokat. ( Ha nincs otthon bibe a virághoz, az sem baj, anélkül is szép lesz a kis virág. ) Amint megvagyunk a virággal, ami most még kissé nyeklik, de ha megszárad, szépen egyben fog maradni, tegyük bele egy akkora kis pohárba, amiben kényelmesen belefér az aljának egy pici része, de a többi virágrész szépen ki áll a pohárból. Ahogyan felveszi a virág a formáját, ahogyan igazítottuk, úgy fog majd megszáradni. S nincs más, mint, hogy hagyjuk száradni a virágokat és a leveleket.
    Mint említettem ez legalább előző nap történjen meg.
    Amikor a tortát kezdjük el megsütni, minden hozzávalót készítsünk elő.
    A torta tésztáját két részletben süssük meg, azaz készítsünk két 5 tojásos piskótát.
    Ehhez a tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Én úgy szoktam csinálni, hogy a sütőpapírra ráteszem a formát, körbe rajzolom és ollóval kivágom. Így pont akkora lesz a sütőpapír, amekkorának lennie kell.
    Azután a  tojásokat a tésztához válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá az 5 ek. cukorral. Ha ez meg van, fakanállal keverjük el benne a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet. Végül adjuk hozzá az 1 ek. kakaóport.
    A tészta masszát simítsuk bele a formába és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt. 
    Ha elkészült, vegyük ki a formából és a másik piskótát is készítsük el ily módon. Mikor kihűltek a piskóta korongok, mindkettőt vágjuk fel két szeletben. Így kapunk 4 egyforma piskóta lapot.
    Készítsük el krémet.
    A pudingporokat keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
    Ahogy levettük a tűzről, a tábla tejcsokoládét tördeljük kockákra és még a puding forró állapotában adjuk is hozzá a pudinghoz. Kevergessük addig, míg a csoki el nem olvad. Ezután hűtsük ki a csokival dúsított pudingot.
    Amíg az hűl, keverjük ki a szobahőmérsékletű rámát a kétféle cukorral, majd a kihűlt pudinggal dolgozzuk el.
    Állítsuk össze a tortát. A krémet osszuk el 3 és egy kis mennyiség felé. Ugyanis a piskóta lapokat 3-szor kell tölteni, de hagyjunk kb. 3 ek.-nyi mennyiséget a krémből a külsejére is. Amikor megkentük a lapokat a krémmel, a félre tett 3 ek. krémmel kenjük át a torta tetejét és az oldalát.
    Érdemes a tortát úgy megkenni, hogy valamilyen lapos alátétre helyezzük az alsó lapot, s így megy rá a krém, majd jön a következő lap, majd megint krém, majd harmadik lap, s megint krém és végül a negyedik lap. 
    Mivel ha készen vagyunk a torta összeállításával, be kell tennünk a hűtőbe addig, amíg a burkoló anyagot kinyújtjuk.
    S ha már valamilyen lapos alátéten van, pl. tálca, nem kell átemelgetni a tortát az asztalról rá a tálcára. Elég lesz azután a burkoláskor és díszítéskor ide-oda rakosgatni.
    Még egy tapasztalatomat szeretném elmondani. 
    Amikor két darabban sütöm meg a torta tésztáját, a legfelső tortalapom mindég a másik torta alsó lapja lesz. Mivel az alja egyenletesen szép sima, így azt teszem ilyenkor felső lapnak.
    A tortát miután betettük a hűtőbe, kezdhetjük a burkoló anyagot és a díszítő elemeket előkészíteni. Mint említettem egy fél kilós massza elegendő, de ebből már megcsináltuk a virágokat és a leveleket is, ami szintén kevés mennyiség volt. Most ismét vegyünk el belőle egy darabot. Kb. 2-3 tojásnyi mennyiséget. Előbb ebből a mennyiségből csináljuk meg az oldalára dekorációt.
    Én vásároltam egy olyan szilikon virágos formát, aminek van egy alja, és van egy teteje. Azaz a kinyújtott masszát ráhelyezzük a szilikon sablonra - két darabban, mivel dupla minta rajta, bár egyben is lehet, de akkor a végén kell ketté felezni - rárakjuk egyenként az oda illő szilikon tetejüket, kicsit összenyomjuk a szilikonokat, vagy  rányújtunk a nyújtófával. Így kirajzolódik a szép virágos minta, de úgy, hogy az egyik oldala kitüremkedik, teljesen kirajzolódik a mintán. Hát lehet, hogy nem tökéletesen mondom el a lényeget, de azért próbálkozom.
    Egy tortára nekem négy ilyen minta került fel az oldalára. Szerintem ennyi elegendő is.
    Tehát először készítsük el az oldal díszítéseket. 
    Amikor szépen belerajzolódtak a minták a kinyújtott burkoló masszába, akkor levéve a szilikonról, egy kis ollóval vagy szikével még szépen vágjuk le a felesleges oda nem illő részeket és alaposan tisztázzuk le, hogy a minta önmagát adja.
    Ha ezzel is megvagyunk, tegyük félre a díszítő elemeket és a meglévő - az erről fenn maradó darabot is - masszánkat gyúrjuk össze. Adjunk hozzá egy kevés porcukrot én 3 nagy evőkanállal adtam hozzá, úgy éreztem többet nem igényel - és azzal is jól gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki egy nagy körülbelüli kör formára. 
    Vegyük ki a hűtőből a tortát, két lapos fakanalat alátéve, helyezzük át a tálcáról az asztal másik felére.
    A nyújtófára kissé tekerjük fel a kinyújtott burkoló anyag egy részét és tegyük rá a sodrófa segítségével a tortára. 
    Az oldalát óvatosan simítgassuk le, hogy mindenhol egyenletesen feküdjön a fondant.
    A felesleges lelógó fondant nagy részét vágjuk le körben, majd még egyszer mindenhol, azaz a tetejét és az oldalát is ismét simítsuk át párszor, hogy levegő ne maradjon a burkoló anyag alatt. Mert ha mégis ott marad, kis buborék formájában fog megmutatkozni a tortán. 
    Ha szépen átsimítottuk, vágjuk le körben most már mindenhol egyenletesen a fondantot az alján.
    Készítsük magunk elé azt a torta tálat, amin a torta lesz, majd tegyük rá a tortacsipke papírt. A két lapos fakanállal ismét nyúljunk a torta alá és óvatosan, de gyors mozdulattal helyezzük át a tortát a végleges helyére. Az a legjobb, ha mellettünk valaki és közben meg tudja fogni a tortapapírt, hogy az még véletlenül se csússzon el.
    Vegyük ki a fakanalat a torta alól ( először óvatosan az egyiket húzzuk ki alóla és csak azután a másikat, mert így biztos, hogy nem sérül a torta külleme. )
    A fondant alját igazgassuk el. A legjobb, ha valamilyen tompa végű kelléket használunk hozzá, mondjuk, ha van marcipán formázónk, de pl. az ecset másik végével is szépen vissza lehet igazítani a fondantot a torta aljához.
    Azután az ecset segítségével tegyük fel körbe a tortára az oldal díszítéseket.
    Ha vízbe mártjuk az ecsetet és bevizezzük azt a részt, ahová tenni szeretnénk a díszt, az is tökéletes. A víz egymáshoz ragasztja a burkolóanyagokat. De ehető ragasztót is vásárolhatunk hozzá. Én most 1 tojásfehérjét kevertem ki 2 ek. porcukorral és ez lett most a ragasztó anyagom.
    Elővehetjük ezután a virágainkat is. 
    Ha szeretnénk, hogy kissé fényesek és csillogósak legyenek a virágok, akkor egy másik, nem vizes ecsettel száraz por formájában vigyünk fel rájuk egy kevés fehér lüszter port.
    Majd a tojásfehérje és porcukor keverékével - a royal icinggel - kenjük át a levelek és virágok azon a részét, ahol szeretnénk, hogy oda tapadjanak a tortára és helyezzük fel esztétikusan őket. 
    S el is készültünk a tortával. 
    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!