ERDEI GYÜMÖLCS JOGHURTOS SÜTI EPERREL
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 5 tojás 5 ek. cukor 5 ek. liszt 1 cs. sütőpor sütőpapír Krém: 2 nagy doboz ( 500 gr ) erdei gyümölcsös joghurt 6 ek. cukor, 2 cs. vaníliás cukor 1 cs. étkezési zselatin ( 10 g ) 1 dl víz 5 dl habtejszín 30-35 dkg eper Teteje: 2 cs. piros tortazselé hozzá cukor és víz 15 dkg eper
Elkészítés: Idén megint csak elérkezett az eperszezon, lehet újabb és újabb epres süteményeket készíteni és meglepni vele a kis családunkat. Nagyon sok féle epres süteményt fedezhetünk fel akár a neten, akár a szakácskönyvünkből vagy újságokból, esetleg ismerősök, barátnőink osszák meg velünk egy-egy receptjüket. Én most egy könnyű epres süteményt készítettem, ami joghurtos, de a joghurt nem epres. Már több alkalommal ki szerettem volna próbálni erdei gyümölcsös joghurttal, mert ezt a joghurtot nagyon szeretjük. S valóban nem csalódtam benne, nagyon finom lett.
Először süssünk egy sima piskótát.
Most a tepsi mérete nálam kicsit nagyobb, mint egy normál tepsié - legközelebb meg is mérem és leírom - de normál tepsiben is elkészíthető. Viszont akkor magasabb lesz ezekkel a hozzávalókkal maga a sütemény.
Ez a tepsi kapcsos oldallal rendelkezik, azaz az oldala lecsatolható, mint a tortaformáé, ezért is szeretek benne joghurtos vagy kekszes sütiket készíteni.
A tepsit készítsük elő, azaz béleljük ki sütőpapírral.
A tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá az 5 ek. cukorral.
A cukrot csak akkor adjuk a fehérjéhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
Miután kellően keményre felvertük a tojások fehérjét a cukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáit. Keverjük el. Innentől kezdve viszont már ne használjunk robotgépet, csak fakanalat.
Azután adjuk hozzá az 5 nagy ek. lisztet és az 1 cs. sütőport.
Az elkevert piskóta masszát simítsuk bele a sütőpapíros tepsibe és előmelegített sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt.
Majd hűtsük ki.
Készítsük el a krémet.
Első lépésként készítsük elő az epret.
Én mindenkor megszoktam mosni az epret. ( Bár ha a saját kertünkből van és nem érte semmilyen permetszer, szerintem sokan nem mossák meg. De ha boltból van, érdemes. ) A megmosás után, ami mindenkor szűrőben történjen, hogy ne törjük össze a gyümölcsöt, alaposan csepegtessük le.
Azután vágjuk fel az epret kis darabokra.
A két 500-500 gr-os joghurtot öntsük egy tálba.
Adjuk hozzá a kétféle cukrot és keverjük el. A zselatint öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a kevéske vizet és melegítsük fel. Forralni nem kell, csak melegíteni. Állandó keverés mellett fel is oldódik ezalatt a zselatin.
Azután néhány átkeverés után picit langyosra hűlt, ekkor adjuk a joghurthoz.
A habtejszínt - én Meggle habtejszínt szoktam használni, de természetesen ki milyet használ szívesen, olyat használjon - verjük fel keményre és fakanállal keverjük bele a joghurtba.
Ha ezzel is megvagyunk, tegyük bele a darabolt epret és ha átkevertük, simítsuk rá a piskóta tetejére a krémet.
Én mivel kapcsos tepsiben sütöttem a piskótát, a piskóta kihűtéséhez lehúztam előbb a sütőpapírt. Majd amikor kihűlt, visszahelyeztem ugyanebbe a tepsibe a piskótát.
S ezt követően öntöttem rá a joghurtos krémet.
Az egy csomag zselatintól össze fog állni a krém, de nem lesz kemény, hanem egy könnyű, lágyabb, de nem folyékony krémet fogunk kapni.
De ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a joghurtos krémünk, érdemes 20 g-os étkezési zselatint használni hozzá picivel több vízzel.
Miután rásimítottuk a krémet a piskótára, a tetejére szánt eperrel díszítsük meg.
Ehhez szintén mossuk meg az epret - ezt már jóval előbb is megtehetjük, így van ideje kellőképpen lecsepegni a felesleges víznek - és vágjuk szép szeletekre.
Sorban rakjuk ki az epreket a krém tetején.
Természetesen más módon is kirakhatjuk díszítésként az epret, nemcsak hosszú vonalban.
Az eprek tetejére készítsük el a tortazselét a leírásnak megfelelően.
Mivel 2 csomaggal készítünk, természetesen az adag is így dupla legyen.
Ha a megfelelő állagúra hűlt a tortazselénk, szépen öntsük a tetejére.
Én egy kisebb szedőkanállal szoktam ráadagolni, nem egyben öntöm rá, mert így nem huppan be a joghurt, amikor hirtelen kerülne rá a zselatin, hanem egyenletesen oszlik el.
Hagyjuk másnapig hűtőben állni, de fél napot mindenképpen.
Forró vízzel leöblített késsel szépen fel tudjuk szeletelni a fincsi joghurtos süteményünket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!