HERŐKE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 5 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 l étolaj
  • + kevés liszt a gyúrótábla meghintésére
  • porcukor a szóráshoz
  • papírszalvéta az olaj felitatásához
  • Elkészítés: A herőke elkészítését az anyukámtól tanultam, de még a nagyikám is sütött herőkét. A tészta begyúrása nem ördöngősség, de a kidolgozásától függ a tészta omlóssága. Amikor együtt készítettük anyuval a herőkét, kimondottam örültem, hogy ott állt mellettem és mondta az utasításokat. Mert ha első alkalommal egyedül álltam volna neki a herőkének, biztos, hogy nem gyúrtam volna kellő ideig a tésztát. S valóban, a tészta tapintásán észre lehet venni a különbséget. Az elején még nehezebben gyúrható, de 10 perc kidolgozás után lágy, puha tésztát kapunk.
    Tehát a legalább 10 perces gyúrás ennél a tésztánál nagyon fontos.
    Először a lisztet mérjük ki és öntsük egy tálba, akkorába, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát.
    Azután egy másik ( kisebb ) tálba tegyük bele a tojássárgákat és adjuk hozzá a csipet sót, a 2 ek. cukrot és a 2 dl tejfölt. Jó alaposan keverjük ki egy villával és adjuk hozzá a liszthez. Gyúrjuk össze és most jön a lényeg, nagyon jól dolgozzuk ki. 
    A kidolgozást már ne a tálban végezzük, hanem lisztezett gyúrótáblán.
    Legalább 10 perces munkaművelet kell, hogy legyen ez a kidolgozás.
    Amint ezzel megvagyunk, ismét hintsük meg liszttel a gyúrótáblát és nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm-s vastagságúra, vagy inkább mondhatni úgyis, vékonyságúra.
    Akinek esetleg könnyebb kisebb méretű tésztával dolgozni, azt is lehet. Akkor előbb vegyük 2 cipóra a tésztát és először az egyiket kell kinyújtani. 
    Én csak egy cipóval dolgoztam.
    A kinyújtott tésztát ezt követően kb. 5-7 cm szélességben csíkozzuk meg egy derelye vágó segítségével, majd a csíkokat vágjuk kockákra vagy rombusz alakzatokra.
    Amikor a kockákra vágással is meg vagyunk, a kockák közepében végezzünk 2-3 bevágást, oly módon, hogy nem vágjuk át teljesen a tésztát, csak a tészta belső részén teszünk vágásokat.
    Amelyik tészta darabunk kisebb, abba 2 bevágás is elég, amelyik nagyobb, abba 3-4 bevágást tegyünk.
    Ha ezzel a munkafázissal is megvagyunk, egy lábasba öntsük bele az olajat és forrósítsuk fel. 
    Amint forró az olaj, helyezzünk bele 4 tésztát.
    Én többet nem tettem bele, szerintem ennyi bőven elég, mert kell hagyni helyet a tészta növekedésére is a sülés során.
    Egy-egy tésztát belehelyezhetünk úgyis az olajba, hogy nem csinálunk vele semmit, nem formáljuk meg, csak simán hagyjuk, de a herőkét úgy érdemes sütni, hogy a bevágásokat megformázzuk. Egyik tészta csíkot áttesszük  a másikon. Így különleges formája lesz a kisült herőkének.
    Ez a tészta egyébként nagyon gyorsan sül, kb. 1/2 perc alatt megsül az egyik oldala és ugyanennyi idő alatt a másik oldala. De lehet, hogy még ennyi idő sem kell hozzá. Pontosan nem mértem, de pillanatok alatt készen van.
    Amikor az egyik fele már szép rózsaszín, egy villával fordítsuk meg és azt a felét is süssük szép rózsaszínűre.
    Már a sütés elején készítsünk magunk mellé egy tányért, arra papírszalvétát vagy papírtörlőt és arra szedjük ki a megsült csörögét, hogy a felesleges olaj felitatódjon róla.
    Ha kiemeltük az olajból a fánkokat, rögtön tegyünk bele másik tészta darabokat. 
    Amíg a másik adag sül, azalatt már a papír is beitta a felesleges olajat a kisült tésztáról. Így azokat porcukrozzuk meg.
    Folytassuk addig a sütést, porcukrozást, míg tart az alapanyagunk.
    Érdemes langymelegen porcukrozni, hogy jól rátapadjon a porcukor.
    S természetesen bőven is adagoljuk a porcukrot, mert az első szemcséket a meleg miatt beszívja a tészta, de utána már csak rátapad.
    De ez a fánkféle jó porcukrosan az igazi.
    Érdemes kipróbálni, nagyon finom édesség. Legalább 30 db lesz belőle, bár én dupla adagot szoktam készíteni, mert az egy adag nálunk pillanatok alatt elfogy.

    Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2017-07-06
    Kedves Andrea! Köszönöm, hogy megosztod velem az életed alakulását, kívánom nektek, hogy minden úgy alakuljon, ahogy szeretnétek! Nagyon örülök, hogy ez a receptem is szimpatikus lett számodra, érdemes kipróbálni. Próbálom minden receptemet úgy megfogalmazva leírni, hogy ne legyen túl száraz, inkább a saját szavaimmal, háziasszonyként elmondva bemutatni a recepteket.Továbbra is szeretettel várom az érdeklődésedet a receptjeim iránt, s igyekszem én is mindig valami újat bemutatni.Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2017-06-27
    És ami miatt leírtam mindezt, az az, hogy itt rengeteg gyümölcs terem az utcákon. Ettünk sok-sok vadcseresznyét, cseresznyét, meggyet, eperfa gyümölcsét, és tegnap először készítettem meggydzsemet. Nagyon jól sikerült. :) Rengeteg dió érik, úgyhogy készülök a diós süteményekre. Továbbra is olvasom az új receptjeidet, nagy örömmel, csak nem tudtam mostanáig hozzászólni. :) Üdvözöl: Andrea
    Lupercalia
    2017-06-27
    Kedves Erzsike! Nagyon tetszik ez a herőke recept, és jó, hogy írtad a 10 perces kidolgozási időt. Mostanában nagyot változott az életem, ami a sütés-főzésre is kihatással van. Röviden leírom. Ahol eddig laktunk, onnan el kellett jönnünk, hátrahagyva eddigi életünket, a kerületet, ahol mindketten születtünk párommal. Egyetlen új hely volt, ami adott pillanatban szóba jöhetett: ez egy másik kerületben, természetvédelmi terület kellős közepén van. Madárcsicsergésre kelünk. A természet közelében élünk.