EMELETES DIÓS TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Nagy torta tésztája: 2x5 tojás
  • 2x30 dkg cukor
  • 2x10 ek. víz
  • 2x20 dkg liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • 2x10 dkg darált dió
  • Krém 2 adag: 4 cs. vaníliás pudingpor
  • 1,2 l tej
  • 50 dkg ráma
  • 40 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 10-20 dkg darált dió
  • Kis torta tésztája: 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Karamell: 15 dkg cukor
  • Krém: 2,5 dl tej
  • 3 púp. ek. liszt
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 kk. rumaroma
  • 5 dkg darált dió
  • Díszítés: kb. 20 szem egész dió
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg ét vagy tejcsokoládé
  • fondant virágok
  • Egyéb: tortapapír
  • sütőpapír

  • Elkészítés: Ezt az emeletes tortát a lányom születésnapjára készítettem. Most nem szerettem volna fondant bevonatosat készíteni, így a diós tortára esett a választásom. Ennél a tortánál nem használtam merevítést a két torta összeállításánál, mivel az alsó torta nagy volt. 3-3 lapba lett vágva a két torta és a felső csak 1 tortácska volt, az is 3 lapba vágva. Így a felső torta nem volt olyan nehéz, hogy pálcákkal kelljen megerősíteni a torta belsejét, nem kellett attól tartani, hogy a felső torta belesüpped az alsóba.
    Az alsó torta egy 28 cm-es kapcsos tortaformában lett megsütve kétszerre. Ha két külön tortát sütünk és nem egyben sütjük a tésztát, nem kell aggódnunk azon, hogy a teteje már túlsült, míg az alja nyers marad.
    Egyébként ha sima piskóta alapot sütök benne, több tojásból szoktam ebbe a nagy formába sütni, de mivel ez diós tészta, az 5 tojásos is szép nagy lesz.
    Aki nem akar ilyen magas tortát készíteni, az sem baj. Akkor csak a tészta 1-szeri hozzávalói kellenek és a krémnek csak a fele mennyiség kell.
    S lehet kisebb is enyémtől az alsó tortaforma is.
    De én magas tortát készítettem, így az arányok is duplák.
    Akkor írom is a receptet.
    Először az egyik nagy méretű torta tésztáját készítjük el.
    Ehhez a tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat keverjük ki a kristály cukorral.
    Robotgéppel szoktam kikeverni, bár nem kell túl habosra, de mégis kissé kihabosítom. Ez pár fordulatot jelent a géppel.
    Azután adjuk hozzá a vizet, azzal is keverjük el, majd tegyük bele a lisztet, a sütőport és a darált diót. Mindezeket is még robotgéppel keverem össze.
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és keverjük el lazán a diós masszába. Ezt a munka műveletet már ne géppel végezzük, csak fakanállal keverve adagoljuk hozzá a habot.
    A tortaforma aljára helyezzük el a méretre kivágott sütőpapírt  és simítsuk bele a tésztát. 
    Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
    Ezt a diós piskótát azután süssük meg még egyszer.
    A kis tortához szintén béleljük ki sütőpapírral a forma alját. Nálam ez a tortaforma 20 cm-es átmérőjű.
    Ehhez egy 4 tojásos sima piskótát kell sütnünk. 
    A tojásokat itt is válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral együtt. Adjuk hozzá a tojássárgákat - itt már csak fakanalat használjunk - és keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet.
    A sütőpapírral bélelt tortaformába simítsuk bele a masszát és süssük kb. 20-25 percig.
    Én úgy sütöttem meg a három tortát, hogy először az egyik nagy torta tésztáját sütöttem meg, majd ezután a kicsit és végül a másik nagyot.
    Mivel így volt idő szépen, nem sietve kiszedni a formából a megsült diós tésztát, s nem kellett kapkodni a mosogatással. Míg sült a kicsi piskóta, erre nyugodtabban volt időm. 
    Hűtsük ki a piskótákat és mindegyiket vágjuk 3 lapba.
    Ezután a kicsi tortához készítsük el a karamellt, mert annak is majd meg kell hűlnie.
    Ehhez egy serpenyőben olvasszuk fel a cukrot és szép arany barnára karamellizáljuk meg. Ahogy levettük a tűzről, rögtön öntsük rá két lapra, tehát fele-fele arányban.
    Természetesen itt most nem teljesen sima felületre öntjük a karamellt, mint a karamellás sütinél. Ott külön-külön sütöttük a tészta lapokat, s itt meg egyben és így a vágott felük kissé morzsás.
    De ez nem baj, mert úgyis krém kerül a karamellre.
    Ezután készítsük el a krémeket és kenjük meg vele a lapokat.
    A nagyobb méretű tortához dupla mennyiségű krémet készítünk, de egyben is kikeverhetjük, nem kell külön-külön.
    A 4 vanília ízű pudingport keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre. Majd hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki robotgéppel a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba. 
    A pudingot ne hűtsük teljesen dermedtre, mert akkor kis csomócskák maradnak benne. Akkor lesz jó, amikor már alig langyos csak.
    A kikevert krémből vegyünk el 4 ek.-nyi mennyiséget és tegyük félre. Ez kerül majd a tetejére és az oldalára.
    Azután szemrevételezve osszuk el a többi krémet 5 felé és kenjük meg a lapokat. 
    Minden krémmel megkent lapot hintsünk meg 1-2 ek. darált dióval.
    Tehát megkenünk egy lapot, megszórjuk a krém tetejét dióval, majd jön az újabb lap. S így folytatjuk tovább.
    ( A megadott hozzávalóknál azért írtam 10-20 dkg-t a darált dióból, mert sajnos nem mértem ki dkg-ra, csak körülbelülre saccoltam, mivel evőkanállal szórtam meg a krém tetejét. )
    A legfelső lapra  simítsunk rá egy kevés krémet a félretett krémből és a többivel kenjük meg a torta oldalát. Itt már ne tegyünk a krém tetejére darált diót.
    Tegyük hűtőbe a megkent tortát, amíg elkészítjük a kis torta krémjét.
    A tejet keverjük ki a liszttel és főzzük sűrűre ezt a keveréket.
    Majd keverjük ki simára a rámát a cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromával. A rámás keveréket ezután dolgozzuk el a kihűlt péppel, majd ebből a krémből is vegyünk el 2 kisebb kanállal és azt is tegyük félre. 
    Végül a többi krémhez keverjük hozzá a darált diót.
    A kikevert diós krémet osszuk el ketté és kenjük meg vele a lapokat. 
    A tetejét és az oldalát pedig kenjük meg a dió nélküli félre tett krémmel.
    Ezt a tortát is tegyük hűtőbe, amíg felverjük a tejszínt.
    A tejszínt ezután verjük fel kemény habbá 1 cs. vaníliás cukorral és a tortákat kivéve a hűtőből mindenhol kenjük át vele. Ne kenjük vastagon, mert a többi hab majd a díszítésre fog kelleni.
    Amikor lekentük a torták tetejét és oldalait is, a kis tortát illesszük rá a nagy torta közepére.
    Ezt követően a fehér csokoládéból egy éles késsel vágjunk le forgácsokat. Ne a hosszanti részéről, hanem a keskenyebb oldalánál kis, nagyon vékony szeleteket vágjunk le a csokiból.
    A kés segítségével mindég forgatva a tortát rakjuk fel a torta oldalára a csokiforgácsot. Egy keveset hagyjunk a legtetejére is.
    Majd a tej vagy étcsokiból - ki milyet szeretne rárakni - szintén ugyanígy vágjunk csokiforgácsokat és azt is rakjuk körbe a tortán.
    A kis tortáról, ami visszapotyog a nagy torta peremére, már díszítésként is szolgál, azt nem kell leszedegetni.
    Majd a félretett tejszínhabot tegyük egy csillagcsővel ellátott habzsákba vagy tortadíszítőbe és körben mind a két tortánál nyomjunk habrózsákat.
    Minden habrózsa tetejére tegyünk egy szép fél diót.
    A meghagyott fehér csokiforgácsot ezután szórjuk a kis torta tetejére és tegyünk rá valamilyen fondant díszítést.
    Ez lehet margaréta, rózsa, kis levélkék  vagy éppen valamilyen figura.
    Nálam fondant margaréta lett a díszítés. Ennek elkészítését megtalálhatjátok az oldalon.
    Egy torta tálra helyezzük rá a torta papírt, majd két lapos lapáttal - nálam lapos fakanál ez a célszerszám - emeljük át a tortát. 
    Érdemes úgy a torta alá tenni a lapátokat, hogy a torta aljának a két szélén legyenek, mert így eloszlik a súly. Ugyanis a kész tortának jelentős súlya van. 
    Úgyis lehet díszíteni a tortát, hogy az alsó, nagy tortát miután megkentük tejszínhabbal, rátesszük a torta tálra a tortapapírra.
    S a többi műveletet már itt végezzük. 
    S ezzel el is készült a finom emeletes diós torta.

    Kellemes sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!