FŰSZERES, SÜLT CSIRKECOMB
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 db egész csirkecomb
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. sertés zsír
  • 1 dl víz
  • őrölt piros paprika
  • majoránna
  • őrölt fekete bors
  • alufólia
  • Elkészítés: Nagyon szeretem ezt az egyszerűen elkészíthető csirkecombot sütni, mert bár nem áll sokféle fűszerből, és nincs semmilyen töltelékkel töltve, mégis ennek a párféle fűszernek köszönhetően, egy igen ízletes főfogást tudunk előállítani. Természetesen lehet kevesebb csirkecombot is sütni, de én magam minimum 8 csirkecombot számolok egy ebédhez. A csirkecombokat szoktam ketté vágva is sütni. Ugyanígy befűszerezve is megsüthetjük a félbe vágott combokat, de így egészben sütve sokkal ínycsiklandozóbbak a kész finomságok.
    A csirkecombokat először alaposan nézzük át és a nem oda illő részeket távolítsuk el. Gondolok itt tollra, a comb láb végénél ott maradt bőrre. Majd  jól mossuk meg a combokat. Vannak akik arra esküsznek, hogy a húsokat főzés előtt nem szabad megmosni. 
    Nem tudom, hogy igazuk van-e vagy sem, de én szeretem megmosni. 
    Úgyhogy miután letisztáztuk és megmostuk a husikat, mindkét oldalukról hintsük meg sóval, őrölt borssal.
    Közben a sütőnket kapcsoljuk be, melegítsük elő.
    Egy akkora tepsit vegyünk elő, amiben úgy gondoljuk, hogy elférnek a szép combocskáink.
    Azután a zsiradékkal kenjük ki a tepsit és helyezzük magunk mellé.
    Majd ezt követően egy csirkecombnak a belső felületét hintsük meg majoránnával és fektessük bele a tepsibe. 
    Mindegyik csirkecombot ugyanígy szórjuk meg a majoránnával és fektessük őket bele a tepsibe.
    A felső, bőrös felük még nincsenek meghintve majoránnával, így most ezt a felüket is szórjuk meg ezzel a fűszerrel.
    Egy kevéske - 1-2 csipet - őrölt piros paprikával is hintsük meg a combok tetejét.
    A fokhagyma gerezdeket pucoljuk le a héjától és minden gerezdet vágjunk 2 vagy 3 darabba.
    Minden húsra tegyünk belőle legalább 2 kis darabot. 
    Azután a csirkecombok mellé öntsünk 1 dl vizet és az egész tepsit fedjük be alufóliával. Helyezzük be az előmelegített sütőbe és hagyjuk sülni legalább 1,5 órát. 
    Ez az idő soknak tűnik, de nem az. 
    Mert végig rajta van az alufólia és ennek köszönhetően vajpuha lesz a csirkecomb.
    Azután vegyük le az alufóliát és hagyjuk még addig, amíg megpirul a teteje a comboknak. Ez az idő 15-25 perc. ( egy normál, nem grillezős sütőben. )
    Ha úgy látjuk, hogy szükséges még egy kevéske víz a tepsibe, mert már lesült, akkor természetesen pótoljuk, nehogy leégjen az alja.
    Hagymás tört burgonyával vagy más burgonyás vagy rizses körettel tálaljuk. Nagyon illik mellé valamilyen saláta is.

    Néhány tapasztalatot, hasznos tippet szeretnék veletek megosztani a csirkecombbal kapcsolatban.
    Még az anyukámtól tanultam a csirkecomboknak az alapos letisztítását.
    Megvásároljuk ugye az üzletben a csirkecombot és azt látjuk, hogy gyönyörűen tiszta. Ez persze így is van. 
    De ha alaposak akarunk lenni, a combok végén lévő bőrt ellenőrizzük le. Néha szép fehér, néha sárgás. Ha sárgás, akkor ott még rajta van a bőr, amit el kell távolítani.
    De ha fehér, még akkor sem lehetünk biztosak benne, hogy nincs rajta felesleges csirkebőr.
    Ehhez nem kell mást tenni, mint hogy egy kis lábasba  forráspontig melegíteni egy kevés vizet és a csirkecomb csontját, ahol a bőr végződik bele állítani pár másodperc erejéig. Amíg bele mártottuk, tartjuk a combot a kezünkben.
    Azután fogunk egy kis kést és elkezdjük lehúzni ott a felesleges bőrt. 
    Azt akkor már látni lehet, hogy van rajta külső bőrréteg, amit el kell távolítani.
    Úgyhogy hiába látható tisztának, alaposan letisztázottnak a csirkecomb, érdemes ily módon leellenőrizni is.
    A másik tapasztalatom az alufóliával kapcsolatos. Ha gáztepsire terítünk alufóliát, két darabban szoktuk általában a tetejére tenni. De ezt egy darabban is megoldhatjuk.
    A két egyforma letépett alufólia darabot középen hosszában kétszer összehajtjuk és amikor szétnyitjuk, egy egész darabot fogunk kapni. Így már egyben rátehetjük a gáztepsi tetejére az alufóliát.
    S egy utolsó tipp. Az a fokhagyma tisztításáról szól. Ha van szilikon fokhagyma tisztítónk, azzal nagyon gyorsan le lehet szedni a héját a fokhagymának. Ez egy henger alakban kialakított szilikon ( olyan, mint a gumi ) anyag és ebbe csak bele kell tenni a fokhagymát, megdörzsölni és már lenn is van a fokhagyma haja.
    ( Legközelebb lefotózom és mellékelem. )
    Ha nincs ilyen szilikonunk, de nehezen jön le a héja, akkor mártsuk vízbe egy pillanatra a fokhagyma gerezdet és ezzel a módszerrel is másodpercek alatt eltávolítható a fokhagymahéj.
    Remélem ezzel a pár ötlettel nektek is meggyorsítottam a főzési munkálatokat.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!