ELJEGYZÉSI CSOKITORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x4 púp. ek. liszt
  • 2x1 ek. kakaópor
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Krém: 4 cs. csokoládés pudingpor ( felfőzhetős )
  • 2x6 dl tej
  • 1 tábla ( 10 dkg ) Milka tejcsokoládé
  • 2x25 dkg ráma
  • 40 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Teteje: csoki ganache: 2 és 1/2 tábla ( 25 dkg ) tortabevonó csokoládé
  • 3 dl folyékony állapotú habtejszín
  • Csokidíszek: 1/2 tábla ( 5 dkg ) torta bevonó csokoládé
  • ezüst vagy fehér cukorgyöngy
  • Díszítés: Fondant virágok
  • fehér lüszter por
  • Egyéb kellékek: szív alakú torta forma
  • sütőpapír
  • habzsák vagy habkinyomó
  • rács a csoki öntéshez
  • ecset
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt a csokoládés szívtortát a fiam és a menyasszonya eljegyzésére készítettem. Nem akartam túl díszített tortát készíteni, mint pl. galambokkal vagy hattyúkkal és még virágokkal együttesen. Úgy gondoltam, talán " az egyszerűbb, néha több " elv alapján állítom össze a tortát, illetve díszítem meg. Csupán egy nyári gerbera virágra esett a választásom, amit nagyon könnyű elkészíteni. A fondant megnevezés alatt meg is nézhető a fondant alap elkészítése. A gerbera virágokat érdemes előtte való nap megcsinálni, hogy szépen meg tudjon száradni.
    Ehhez a  gerbera virág kiszúrókkal - 2 méretű legyen a kiszúró forma - szúrjunk ki virágokat a kinyújtott fondantból. Egy virághoz egy nagy és két egyforma kisebb virágot szúrtam ki. Egy ecset végével vékonyítsuk el a szirmokat és helyezzük bele valamilyen kisebb mélyedésű tartóba őket, hogy megszáradhassanak olyan formára, hogy kissé álló helyzetben legyenek a virágok. A gerbera virág vagy margaréta virágnak is nevezhetjük könnyen elkészíthető, annak pontos útmutatóját megtalálhatjátok a margaréta virág elkészítése címszó alatt.
    Én 3 nagy virágot és kettő kis virágot alkottam, ahhoz kellett a megfelelő darabszámú virágokat kiszúrni és megszárítani.
    Majd 5 kicsi kerek bibét  - gömböcskét - is formáltam, amit kissé ellapítottam.
    Amikor megszáradtak a virágok, (másnap ) akkor jöhet a festés.
    Ehhez egy késhegynyi ehető lüszter port elkevertem pár csepp vízzel és átkentem ecsettel a virágokat. Hagytam kicsit száradni és akár vízzel, akár ici-pici csokikrémmel vagy olvasztott csokival ragasszuk egymáshoz a virágokat.
    A végén pedig majd felhelyezhetjük a torta tetejére.
    A tortához két darabban sütjük meg a piskótát. 
    Én nem szeretem egyben sütni, mint itt is 1-szer lenne így tíz tojásos piskóta. Szerintem sokkal nehezebben sülne meg, mintha két öt tojásos piskótát sütünk. 
    Először készítsük el az egyik piskótát. 
    A szív alakú torta formához vágjunk ki egy akkora méretű sütőpapírt, amekkora a forma. Ehhez nem kell mást tennünk, minthogy ráhelyezzük a formát a kiterített sütőpapírra, körbe rajzoljuk és kivágjuk. S azután belehelyezzük a tortaformába.
    Én az oldalára nem szoktam tenni papírt a tortaformának, csak a forma aljába.
    A sütőt melegítsük elő és lássunk hozzá a tésztához.
    A tojásokat ( 5 db ) válasszuk ketté és a tojásfehérjét kezdjük el felverni. 
    Ha már van egy kis habunk, adjuk hozzá az 5 ek. cukrot és verjük fel vele jó kemény habbá a tojásfehérjéket.
    Amikor már jó keményre felvertük a habot, az 5 tojássárgáját keverjük el benne egy fakanállal. Adjuk hozzá a 4 púpozott ek. lisztet és az 1 cs. sütőport. keverjük el és végül adjuk hozzá az 1 ek. kakaóport, amit szitálva tegyünk hozzá.
    Miután ezzel megvagyunk, simítsuk bele a sütőpapírral bélelt sütőformába és az előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt. Végezzünk tűpróbát. 
    Én mindég egy kis kést szoktam beleszúrni és ha már nem ragad rá a tészta a kés pengéjére, akkor jó lesz a piskóta. de ezt csak kb. 22- 25 percnél tegyük, előtte ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor összesik a piskóta.
    Ha megsült, pár perc várakozás után vegyük ki a piskótát egy gyúrótáblára a formából és ne benne hagyjuk kihűlni, hiszen el kell készíteni a másik piskótát is. Ehhez mossuk el a sütőformát és készítsük ugyanúgy elő, mint az első piskótánál. 
    Majd állítsuk össze ezt a tésztát is a megadott második arányú hozzávalókból és süssük ugyanúgy, mint az első piskótát. Hűtsük ki őket és mindkettőt vágjuk kettőbe.
    Amíg sül a második piskóta, azalatt már neki foghatunk a krém elkészítésének.
    A 4 cs. pudingport keverjük ki 6 dl tejjel. A tejet fokozatosan adjuk a pudingporokhoz, Majd miután elkevertük, öntsük hozzá a másik adag 6 dl tejet is. Mindezt főzzük sűrűre. Amikor már kezd itt-ott bugyogni a puding, persze folyamatos keverés mellet, akkor zárjuk el alatta a lángot. Még most forró állapotában, tördeljük bele a Milka tejcsokit és addig kevergessük, amíg el nem olvad benne a csokoládé.
    Azután hagyjuk kihűlni, de hűlés közben párszor keverjük át. 
    Természetesen közben a másik piskótára is figyeljünk oda, ha akkor kezdjük el a krém készítését, ha még a sütőben van a piskóta. De ha persze előbb mindkettőt megsütöttük, már csak a krémre kell koncentrálni.
    A továbbiakban egy mélyebb falú tálba tegyük bele a kétszer 25 dkg rámát és robotgéppel keverjük ki. Adjuk hozzá a 40 dkg kristálycukrot és a 2 cs. vaníliás cukrot és mindkettővel keverjük ki jó alaposan. 
    Ha kihűlt a csokis pudingunk ( ne legyen jéghideg, én már akkor bele dolgozom a rámás keverékbe, amikor már alig langyos csak, de úgy jobban kikeverhető ) keverjük össze  robotgéppel a rámával.
    Vegyünk el belőle 4-5 evőkanálnyi mennyiséget, s tegyük azt be a hűtőbe. Érdemes a többi a krémet is betenni a hűtőbe addig, amíg felvágjuk a piskótákat, mert addig is hűl a krém.
    Ez a krém mennyiség egyébként 2 adag, s ha csak egyszer egy 5 tojásos piskótát sütünk valamilyen alkalomra, abban az esetben a krém fele kell csak.
    Ha felvágtuk a piskótákat, kapunk 2 alsó és 2 felső lapot. Az egyik alsó természetesen marad a torta alsó lapja, de a másik alsó lapot hagyjuk a tetejére, mert az is szép egyenletes sima felületű, így az aljával felfelé fordítva helyezzük majd rá a krémre. 
    A krémet osszuk el 3 felé és kenjük meg a lapokat. Ha kicsit többnek érezzük a krémet, nem fontos mindet rákenni, nekem kb. 2 kanálnyi nem lett rásimítva, mert azt már soknak éreztem.
    Ha megkentük a lapokat, a félretett krémmel kenjük meg a torta tetejét és az oldalát. De az össz. krémmennyiségből legalább 2 evőkanálnyi maradjon díszítésnek. Majd a tortát tegyük addig  hűtőbe, amíg a ganache csokihoz előkészülünk.
    Egy gáztepsit tegyünk magunk elé, vágjunk bele sütőpapírt és helyezzünk rá rácsot. A csoki ganache előkészületét fotóval is láthatjátok a " lúdláb tortához csoki ganache " recept megnevezése alatt.
    Egy kis lábasban tegyünk fel egy kevés vizet, kb. 3-4 dl-t, melegedni a gázra és erre helyezzük rá a tálat. Tördeljük bele a 2 és fél tábla csokoládét és ezen a vízgőzön olvasszuk fel.
    Gyakori kevergetés mellett, amikor már nagyjából felolvadt a csoki, adjuk hozzá a folyékony tejszínhabot. 
    Kevergessük addig, amíg teljesen elolvad, illetve összeolvad a csoki a tejszínnel. Forralni ne forraljuk.
    Majd ezután vegyük le a tűzről.
    A tortát vegyük ki a hűtőből, helyezzük rá a rácsra és a csoki ganache-t kezdjük el ráfolyatni a tortára. Középről kiindulva folyassuk és az oldalára is körbe csurgassuk rá a csokit.
    Ha nem sikerült egyszerre a csokival való bevonás mindenhol, de ez már csak az oldalánál lehetséges, akkor sincs vész. 
    A tortát a ráccsal együtt emeljük le pl. egy tál tetejére rakjuk rá, a felesleges csokit, ami bele csordogált a tepsiben lévő sütőpapírra, a tepsit megemelve, öntsük vissza abba a tálba, amiben volt az olvasztott csoki. 
    Tegyük vissza ezután a ráccsal együtt a tortát a tálcára és az oldalánál újra csurgassunk csokoládét a tortára. De már középen ne tegyük.
    Kést ne használjunk, mert ekkor csak szét kennénk a csoki bevonatot és nem mutatna esztétikus látványt.
    A szépen rácsurgatott csoki egyenletesen fog elterülni a tortán kés használata nélkül is, s megdermedés után szép sima felület tárul majd elénk.
    A sima csokis képen ez látható is.
    Azután míg ez a csoki dermed, vágjunk egy sütőpapírt, terítsük egy tálcára vagy a gyúrótáblára. 
    Ugyanebben a csokis tálban is elkészíthetjük a csoki díszeket, nem kell elmosni. Helyezzük ismét a vízgőz fölé a csokis tálat, tördeljük bele a fél tábla csokoládét és olvasszuk meg, Néha kevergessük. Itt már nem használunk tejszínt, csak maga a csokit simán olvasszuk meg.
    Ha meg van, vegyük magunk mellé a sütőpapírhoz a tálat ( az aljáról töröljük le a vizet, hogy ne cseppenhessen a sütőpapírra ) és egy kis kanálnyi mennyiséget tegyünk ide-oda a csokiból. Egymástól hagyjunk távolságot nekik, mert ezután jön a mintázás. Egy fogvájóval a csokipöttyökből húzzuk szét a csokoládét. Olyan, mintha csillagokat készítenénk, de inkább szabálytalan csillagoknak nevezném.
    Hagyjuk teljesen megdermedni és azután egy késsel könnyedén leemelhetőek a csoki minták.
    Természetesen ugyanígy más mintákat is el lehet készíteni.
    A tálban lévő picike csoki maradványokat még mindég ne mossuk ki a tálból, mert ennyi bőven elég lesz a csoki csillagok felhelyezésére, azaz ezzel fogjuk oda rögzíteni a torta oldalára.
    Ha már kellően megdermedt a dísz is és a tortán a csokimáz is, helyezzük fel az oldalára a dekorációt.
    A picike megmaradt csokit megint olvasszuk fel a vízgőzön és egy ecsettel kenjük be a csoki csillag hátulját  kis körben és ezzel a csokis felülettel ragasszuk a torta oldalához. Az ujjunkkal kicsit nyomjuk is oda, de óvatosan, nehogy eltörjük a csokoládét, hisz vékonyka.
    Mindegyikkel járjunk el így. A fotón is látható, hogy egymástól egy kis távolságot tartva helyezzük fel a díszeket. A krémből való díszítés csak ezeknek a felhelyezése után kerüljön a tortára, de sajnos csak így egyben fotóztam le az oldalát.
    Ha mindet felragasztottuk, akkor az ecsettel egy nagyon kicsike olvadt csokit a csillag közepére kenjünk, ecseteljünk oda és a cukorgyöngyből illesszünk oda egy szemet.
    Minden egyes darabnál járjunk el ugyanígy.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy mielőtt ezeket a csoki díszeket feltennénk a tortára, előtte már helyezzük rá a tortát arra a tortatálcára, amin végleg lesz a torta. Így elkerülhető, hogy véletlenül megsértünk egy díszt is az áthelyezéskor.
    Áthelyezésnél használhatunk egy kemény papírt is, mint azt a lúdláb tortához csoki ganache készítésénél is írtam, de ennél a tortánál ez nem volt. Hanem csak 2 lapos fakanalat illesztettem be a torta alá, nagyon óvatosan persze, s azzal megemelve a tortát átemeltem a tálra. Majd megint csak óvatosan, kihúztam a fakanalakat.
    Ha az oldal díszítéssel is meg vagyunk, egy csillagcsővel ellátott habzsákba vagy habkinyomóba töltsük bele a félretett krémet és körben díszítsük meg vele a torta szélét.
    A csokis tálban ha ismét megdermedt az a kevéske csoki, ami még a tál oldalára fekszik, olvasszuk fel vízgőz fölött, és az ecsettel kenjünk rá a margaréta virágok aljára belőle. Végül helyezzük rá a torta közepére a virágot. Mindegyiket ugyanilyen módon tegyük fel a tortára.
    Azért jó csokival oda illeszteni, mert így nem nyomjuk meg a csokimázat, ezáltal a virágok alján lévő csoki lesz a ragasztó anyag.
    A torta tálra, mielőtt oda tennénk a tortát, mindenképp ajánlom, hogy egy szép tortapapírt is tegyünk, hiszen ezzel is kiemeljük a tortánk mutatósságát.
    A torta elkészítéséhez kellemes időtöltést kívánok!

    Jó étvágyat hozzá!
    erzsike
    2017-01-24
    Kedves Andrea! Köszönöm szépen a gratulációt, az ő nevükben is! Örülök, hogy tetszik a torta! Ha tortát készítesz, bátran ajánlom a figyelmedbe, mert nagyon finom lett.Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2017-01-24
    Kedves Erzsike! Szívből gratulálok a fiadnak és a menyasszonyának az eljegyzéshez! Kívánok nekik sok boldogságot. A torta nagyon szép lett, a fehér virágok csodásan mutatnak a barna felületen. Szeretettel: Andrea.