TÖLTÖTT KÁPOSZTA MÁSKÉPPEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 fej kb. 1 kg-os édes fejes káposzta
  • 2 ek. sertés zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 dl rizs
  • 2 babérlevél
  • őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • ételízesítő
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 egész tojás
  • víz

  • Elkészítés: Mint említettem már a töltött ( takart ) káposzta receptemnél, hogy azt is leírom, ahogyan másképpen készítem el a töltött káposztát, most akkor leírom azt is. Tulajdonképpen az előzőnél annyi különbség van, hogy annál az ételnél az elkészítés során a rizs nem volt megpárolva, s a töltelékbe hagyma sem került, mint a mostaninál ezek így voltak hozzá adva. A töltött káposztát készítettem már egész fejes savanyított káposztával is. Ott az könnyítés, hogy nem kell külön leblansírozni a fejes káposztát, míg ha fejes káposztából készül a főételünk, abban az esetben szükség van rá, hogy amikor a tölteléket beletesszük, azáltal jobban lehessen hajtogatni a leveleit.
    Először a fejes édes káposztát kell leblansírozni, azaz leforrázni. 
    Ehhez tegyünk fel egy fazékban forrni vizet. Akkorában, amiben kényelmesen belefér  majd a fejes káposzta.
    Amíg arra várunk, hogy forrjon a víz, tegyük fel főlni a rizst és pirítsunk a töltelékhez hagymát.
    A rizst mossuk meg és szűrőn keresztül csepegtessük le a felesleges vizet.
    Egy lábaskában tegyük fel főzni a rizst  egy kicsi sóval megízesítve 2 dl vízzel. Én mindég úgy főzöm a rizst, hogy egy rész rizs, két rész víz legyen az arány a főzése során.
    Ennél a rizsnél nem szoktam külön üvegesre pirítani zsiradékon a rizst, csupán megfőzöm.
    Ha ezt feltettük főlni, egy fej vöröshagymát pucoljunk le a héjától és vágjuk apró kockákra. 
    Egy lábaskában hevítsünk fel egy kis kanál zsírt és dobjuk rá a felkockázott hagymát. Pirítsuk meg egy kicsit és tegyük félre.
    Amikor már kezd forrni a fazékban a víz, a fejes káposzta torzsáját próbáljuk meg nagyjából kivágni, teljesen úgysem lehet, mert ha kissé kivágtuk, könnyebben le lehet emelni a leveleit a káposzta fejről.
    Tegyük bele a káposztát úgy, hogy a kivágott torzsás rész legyen felül. 
    Hagyjuk a vízben kicsit párolódni, s kis idő múlva kb. 5-10 perc után egy villa és kés segítségével le lehet emelni az első levelet a káposzta fejről. Amikor leemeltük, tegyük ki egy tálba. Tegyük ezt a többi levelekkel is.
    Egyébként a többi káposzta levél már rövidebb forrázási idő elteltével levehetők a káposztáról, csak az elsőnek kell kissé több idő.
    Miután mindegyikkel megvagyunk, az egész kicsi megmaradt fejet is vegyük ki a vízből, azt majd össze lehet vágni a savanyú káposztához. 
    Készítsük el a tölteléket.
    A darált húst tegyük egy tálba, s adjuk hozzá a megfőtt rizst.
    Majd a félretett, megpirított hagymát is. Fűszerezzük be kevés őrölt fekete borssal, ételízesítővel. Ezek a mennyiségek nálam kb. 1/2 kávéskanálnyiak. Sózzuk ízlés szerint, kb. 1 kávéskanállal. De természetesen mindenki maga tudja, hogy mennyire szereti fűszeresen és sósan, így aszerint használjuk a fűszereket és a sót. 
    Tegyünk bele 1-2 kávéskanál őrölt pirospaprikát és két egész tojást. 
    Jó alaposan keverjük át a darált húsos tölteléket. Ezután töltsük meg a leforrázott, ezáltal megpuhított káposzta leveleinket a töltelékkel.
    Terítsünk magunk elé egy káposzta levelet. Ha túl vastag a torzsa felüli káposzta levél vége, azt vágjuk ki. Ha utána könnyebb, a tenyerünkbe is vehetjük káposzta levelet, de nekem könnyebb az asztalon, sima felületen dolgozni vele. Tegyünk bele 1 evőkanálnyi mennyiségű tölteléket. Hajtsunk rajta egyet, majd a két oldalát hajtsuk fel a káposztának, s azután tekerjük fel teljesen a káposzta levelet. A többi káposzta leveleket is töltsük meg, addig tegyük ezt, míg tart a töltelékünk.
    A megmaradt, nem a legszebb leveket pedig vágjuk össze, azt majd adjuk a savanyú káposztához.
    Ezután a megfelelő méretű lábasba tegyünk fel 1 kanál zsírt olvasztani és 1 fej hagymát pucoljunk le a héjától és vágjuk kis kockákra. Amikor felolvadt a zsiradékunk, adjuk hozzá a felkockázott hagymát és pirítsuk üvegesre. Ezalatt 1-2 váltó vízben mossuk át a savanyú káposztát, nehogy a végén túl savanyú legyen. ha megpirult a hagyma, adjunk hozzá 1 teáskanál piros paprikát. Öntsünk rá egy pohár vizet, mert így nem fog megkeseredni a paprika. Azután rakjuk rá a savanyú káposztát. A megmaradt fejes káposzta darabokat is vágjuk össze és azokat is tegyük a savanyú káposztába. Dobjunk mellé 1-2 babérlevelet és sózzuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje és keverjük át. 
    A tetejére pedig szépen sorakoztassuk rá a káposzta tekercseket.
    Fedjük le és hagyjuk főlni kb. 1 órát. Ennyi idő után kanállal vegyünk ki egy keveset és kóstoljuk meg, hogy puha-e már a káposzta, ha nem, akkor még főzzük tovább. Van úgy, hogy másfél óra szükségeltetik ahhoz, hogy megfőljön a káposzta.
    Miután puha lett a káposzta, szedjük ki a tekercseket és készítsünk egy gyenge rántást.
    Egy kis kanál zsírt olvasszunk fel, adjunk hozzá egy kanál lisztet és kissé pirítsuk meg. Adjunk hozzá egy kicsi őrölt, piros paprikát és vegyük le a tűzről. Tegyünk hozzá kb. 1,5 -2 dl hideg vizet és kézi habverővel keverjük simává. A kikevert rántást ( ha soknak találnánk, kevesebbet öntsünk belőle ) öntsük a káposztába, s jól keverjük el. Most van arra is mód, hogy utána ízesítsünk, úgyhogy kóstoljuk meg és ha sótlannak találjuk, akkor sózzunk utána. Ha úgy érezzük, hogy nagyon el lett véve a savanysága azzal, hogy átmostuk a káposztát, egy nagyon kicsi ecettel ezt pótolhatjuk. De nekem ilyen nem igen szokott lenni.
    Ezután helyezzük vissza a tekercseket a káposzta tetejére, én egy kicsit rá is szoktam tenni a rántásos káposztaléből, káposztából. Nem sokat, csak, hogy a tekercsek tetejét is érje a rántásos íz, rész.
    Majd hagyjuk még egy 10 percig párolódni. Ha úgy látjuk, kisebb lángon tegyük mindezt. 
    Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá!

    Jó étvágyat kívánok!