HABROLÓ
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Fém habroló csövek, legalább 10 db.
  • Tészta: 6 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 2 csipet só
  • kb. 30-35 dkg liszt
  • Hab: 6 tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Sütéshez: 1/2 liter étolaj
  • Tetejére: porcukor
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Már olyan régen szerettem volna feltenni a habroló receptjét, de amikor ilyet terveztem sütni, anyukám mindég meglepett, azzal, hogy mire észbe kaptam, ő már meg is sütötte nekem. De most végre megvárt vele, így együtt készítettük és készült róla pár kép is. A habroló csöveket kisebb méretben is lehet kapni, nekem, pontosabban anyukámnak, nagyobb méretűek vannak. Már jó régóta meg vannak, sok habroló készült már vele. A tészta cukrot nem tartalmaz, úgy hogy nincs elírva, ebbe nem kell cukrot tenni. Ez a recept olyan tésztához való, amit olajban kell kisütni, nem pedig sütőben. 
    Bár tudom, hogy sokan sütőben sütik ezeket a tésztákat. 
    De azt nem tudnám megmondani, hogy annak a tésztának a hozzávalóiból is ennyi habroló lesz-e.
    Lássuk is a receptet.
    A tésztához a 6 tojássárgáját keverjük el a tejföllel és a sóval. Adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Ez a liszt mennyiség 30-35 dkg lesz. Először 30 dkg-t adjunk hozzá és ha még túl lágynak találnánk, akkor adjunk hozzá még egy kicsit.
    De a lényeg a tésztánál, hogy ne legyen kemény, hanem inkább könnyű tésztát kell, hogy kapjunk.
    Gyúrjuk össze 1 cipóra a tésztát.
    Azután lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra.
    Ha kinyújtottuk a tésztát, derelye vágóval vágjunk kb. 2 cm-es csíkokat.
    Az egész tésztát csíkozzuk egyszerre fel.
    Vegyünk a kezünkbe egy csövet, s kezdjük el feltekerni a csőre a tésztát. 
    Érdemes kissé lisztezett kézzel végezni a műveletet, mert így nem tapad a tészta a kezünkre.
    Egy fémcsőre egy tészta csík kerüljön, akár kisebb, akár nagyobb a levágott tészta csík.
    A tésztát úgy kell feltekerni a csőre, hogy minden újabb sor tészta fedje a másikat, azaz az előzőt.
    Kicsit nyomjuk is meg egymáshoz a csíkokat, hogy sülés közben ne váljon le a formáról.
    Egy lábasba öntsük bele az olajat, nem kell sok, mert egyszerre sok csövet úgysem teszünk az olajba, majd forrósítsuk fel az olajat. 
    Nekem van olyan lábasom, amiben mást nem szoktam készíteni, csak olajban sült dolgokat. Úgyhogy már kissé kiszuperáltan néz ki a lábaskám, de a célnak a legjobb.
    Amikor elkészültünk a tészták feltekerésével, s az olaj is meleg, helyezzük bele a rolók pár darabját. 
    Kicsi helyet hagyjunk nekik, mert növekedni fog a tészta sülés közben.
    Először én is többet tettem bele az olajba, mint kellett volna és bizony nehezen tudtam megfordítani egy-egy rolót.
    Amikor pár percet sül a tészta, fordítsuk meg villával az olajban, hogy a másik oldala is megsüljön.
    Érdemes egy hosszabb nyelű két ágú villát használni, ha van ilyenünk, mert amikor kiemeljük az olajból, csak beledugjuk a villa egyik ágát a csőbe, a másik pedig a tészta külsejénél van és így fel lehet emelni a rolót. Ezáltal a felesleges olajat vissza tudjuk csurgatni a lábasba.
    Készítsünk magunk mellé egy tálat vagy tányért és helyezzünk bele papírtörlőt vagy szalvétát. Erre szedjük ki a rózsaszínűre kisült tészta rudakat. 
    Tegyük bele a másik adag tészta rolókat is.
    Közben vegyünk egy konyharuhát, amit most nem sajnálunk, mert olajos lesz.
    A konyharuhával fogjuk meg a meleg cső végét és a másik kezünkkel óvatosan húzzuk le a sült tésztát.
    Abba a kezünkbe már nem kell konyharuhát fogni, mert csak a cső forró, a kisült tészta viszonylag gyorsan hűl.
    Mindet húzzuk le. és hagyjuk hűlni a fém formákat.
    A fém rudak pár perces hűlése után, arra nem kell sok időt várni, tekerjük fel a többi tésztát is. 
    Mindegyikkel járjunk el ugyanígy, ahogy az előzőekben le is írtam.
    Ha mindegyiket kisütöttük, készítsük el a habot.
    A habnak ennél a sütinél az a lényege, hogy nagyon keménynek kell lennie, mert különben meg fog folyni.
    Ezt akkor és olyan formában fogjuk észrevenni, amikor már készen van a sütink, azaz meg vannak töltve a habbal, és  nem lett nagyon keményre felverve, az állás során a hab mentén tojásfehérje csurgadozik ki. 
    Ettől még ehető, de esztétikailag nem a legszebb.
    Úgyhogy nagyon jó keménynek kell lennie a habnak.
    Egy kis lábasba tegyünk fel a tűzre vizet melegedni.
    Egy tálba a tojások fehérjét kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a kétféle cukrot. Verjük fel kicsit habbá, majd helyezzük a lábas fölé és ezután a gőz fölött verjük fel nagyon kemény habbá.
    Szinte olyan sűrű, kemény habnak kell lennie, mintha megfőlne.
    Ez a gőzön való habverés legalább 20 percet vesz igénybe.
    Bár ( sajnos ) nem mértem le az időt, de nagyjából ennyi ideig biztosan kell verni a habot. Közben 1-2-szer állítsuk le a habverőt, emeljük ki a habból és így ellenőrizzük le, hogy mennyire jó a felvert hab.
    Amikor kellően kemény a hab, vegyük le a tűzről. Egy habzsákba vagy habkinyomó csőbe töltögetve a habot a kész rolókat, tésztákat - mindkét oldalról - megtöltjük. 
    Természetesen kiskanállal is meg lehet tölteni a rolókat, csak azzal időigényesebb.
    Ha mindegyikkel megvagyunk, porcukorba meghempergetjük őket, vagy szűrőn keresztül meghintjük a habbal töltött rolókat.
    Nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyennek hirtelen tűnik.
    Akinek van ilyen formája, próbálja ki, igazán fincsi sütemény.
    Ebből a tésztából kb. 28-30 db. sütink lesz.
    Igazi vendégváró sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!