CÉKLASALÁTA TÉLIRE
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Legalább 4-5 kg cékla gumó
  • víz
  • ecet
  • cukor
  • egész köménymag
  • szalicil, ennek hiányában nátrium.benzoát tartósítószer
  • üvegek+tető
  • Elkészítés: A csemege cékla saláta receptje is fent van már az oldalon, annak az a fő tulajdonsága, hogy azonnal fogyasztható, de emellett fontos tudni, hogy az csak pár napig áll el a hűtőszekrényben, tehát 4-5-7 napon belül érdemes elfogyasztani. A télire eltett cékla sokáig eláll, hiszen a megnevezésében is benne van, hogy télire tettük el. 
    Én nagyon szeretem a céklát, de a kis család is, nem győzöm eltenni. Imádom, hogy mindenkinek nagyon ízlik. 
    Szerintem keveset nem is érdemes elrakni, de aki sokat nem szeretne eltenni, legalább 4-5 kg céklát számoljon egy eltevésre.  Ha valaki egyszer eltette, kóstolta, biztosan legközelebb többet szeretne majd elrakni, télire tartósítani.
    Először a cékla gumókat tisztítsuk meg a levelektől, a földtől és a kis vékony hajszál gyökerektől, ha van rajta. S nagyon alaposan mossuk meg, először 2-3 vízben, majd a végeit mindkét feléről vágjuk le. Ahol a levelek voltak, ott szélesebb részen vágjuk le a végét, az a rész ne kerüljön a főzéshez.
    S azután tegyük tiszta vízbe és újra mossuk meg őket.
    Azt követően tegyük bele egy akkora fazékba, amiben kényelmesen elfér, vagy akár kettőbe.
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a gumókat a víz és főzzük puhára a céklát.
    A főzési idő 1-2-2,5 óra.
    A céklák nagyságától és mennyiségétől is függ a főzési idő. Ezért 1 óra elteltével érdemes egy kés beleszúrásával ellenőrizni a cékla puhaságát. Ha úgy találjuk, hogy nehezen megy bele a kés pengéje, főzzük még tovább.
    Amikor feltesszük főzni a céklát, a felöntő lé felforralásának is neki kezdhetünk, mivel annak ki kell hűlnie.
    De ha nincs hely a tűzhelyen a fazék miatt, az sem nagy baj, ha később forraljuk fel a céklalevet, csak akkor mindenképpen gyorsítsuk fel a hűtést, oly módon, hogy a felforrt levet utána a fazékkal vagy lábassal együtt, ki miben forralja fel, állítsuk bele hideg vízbe.
    Tehát a mennyiségek a céklaléhez: 1 liter hideg vízhez adjunk 5 ek. cukrot, 1 lapos kávéskanál egész köménymagot, 1 lapos evőkanál sót és a kimért ecetet.
    Az ecet mennyisége attól függ, hogy hány százalékos ecetet használunk hozzá. Ha 10 %-os, akkor 2 decilitert, ha 20 % -os az ecet, abban az esetben 1 decilitert mérjünk ki. Én 10%-osat szoktam leginkább használni.
    Ennyi mennyiségű céklához, szerintem 2 liter lét nyugodtan készíthetünk. Ha megmaradna belőle, az sem gond, mert akkor a maradék levet töltsük üvegbe, jól zárjuk le és tegyük hidegre. Pl. spajzba. Ha rövid időn belül felhasználjuk egy újabb cékla eltevéshez, ezt nyugodtan lehet használni. De akkor azt ismét fel kell forralni.
    Amikor a fazékba vagy lábasba összeállítottuk a céklaléhez a hozzávalókat, kevergessük addig, amíg elolvad a vízben a cukor. 
    Ezután tegyük a gázra és forraljuk fel, majd az egészet hűtsük ki.
    Amikor már a céklánk is puhára főtt, öntsük le a főzővizet vagy szedjük ki a fazékból a céklákat egy másik edénybe és öntsük fel hideg vízzel, hogy ez is hűlhessen.
    Mivel forrón nem tudunk vele dolgozni.
    Amikor már csak picit langyos a céklánk, ami gyorsan bekövetkezik, már elkezdhetünk vele dolgozni, ezt a hőt már elbírja a kezünk.
    S menet közben, ha már szeletekben van a cékla, még gyorsabban tud hűlni, mint egészben.
    Amikor meghűltek vagy langyosra hűltek a céklagumók, azután hámozzuk meg a céklát. Ilyenkor nagyon könnyen eltávolítható a héja, szinte leválik a cékláról.
    A cékla két végét vágjuk ismételten le. Itt már ugyan a levágott résznél vagyunk, de az első alkalommal levágott rész felülete a főzés során kicsit elveszíti a színét. S erre azért van szükség csak, mert esztétikusabb. Majd  egy tiszta vízzel teli tálba rakjuk át.
    A gumókat a vízből kiszedve ezt követően szeleteljük fel.
    Én késsel szoktam, nem szeletelővel, mert a késsel való szeletelésnél kicsit vastagabbak lesznek a karika szeletek, de persze nem túl vastag szeletekre gondolok, mivel a se nem túl vastag, se nem túl vékony szeletek  a céklánál a megfelelőek.
    Ha van hullámos pengéjű késünk, netán hullámos szeletelőnk, mint a fotón is látható, azzal is szeletelhetjük, attól mutatósabb lesz egy szelet. 
    De természetesen bárki másmilyen szeletelővel is végezheti mindezt, ha úgy kényelmesebb és a cékla vastagsága is épp úgy megfelel.
    Ha az összes cékla felszeletelésével, felkarikázásával  megvagyunk, a cékla szeleteket rakjuk bele az üvegekbe, amiket előtte alaposan kimostunk és lecsepegtettük róluk a felesleges vizet.
    Kitörölni az üvegeket nem kell, hiszen a céklák belekerülése után úgyis pár pillanat elteltével felöntjük vízzel.
    Ha megtöltöttük az üvegeket a céklákkal, a kihűtött céklalével öntsük fel. Mindegyik üvegbe annyi levet töltsünk, hogy ellepje a céklát. 
    De az elején még várjunk egy kicsit, hogy a lé mindenhová becsordogálhasson a céklák közé és ezután pótolhatjuk még a felöntő levet, ha szükséges.
    Minden tele töltött üvegbe a lé tetejére, tegyünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot. Tegyünk a tetejére egy celofánt és erre jó erősen csavarjuk rá befőttesüveg tetejét.
    Ha teljesen új a befőttes üveg tető, a celofán akár el is hagyható, de én szívesebben használok mindenkor, mert ez még inkább megvédi a befőttet vagy a savanyúságot.
    S én valójában mindég szalicilt használtam, de mivel sajnos kivonták a forgalomból, a nátrium- benzoát is ugyanazt a célt szolgálja. Bár azóta újra kapható a gyógyszertárakban, s néhány üzletben is láttam már.
    Ezután vegyünk magunk elé egy lábast, ha van olyan, amit nem sajnálunk, vagy már nem használjuk semmire, de erre a célra tökéletes, annak az aljára tegyünk 1-2 lap újság papírt. Igazítsuk úgy, hogy a lábas oldalára is kerüljön az újság papírból. Erre állítsuk rá az üvegeket.
    A lábasba való újságpapírra pedig azért van szükség, hogy amikor hirtelen elkezd forrni a víz az üvegek között, az üvegek a hő miatt ne repedjenek el.
    Nekem egy lábasomba 5 üveg fér el, míg egy másikba 4 ü. cékla fér. 
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy az üvegek 3/4 részéig érjen a víz.
    Tegyük a tűzre és miután forr a fazékban a víz, még a forrástól számítva kb. 10-12 percig gőzöljük így tovább. De 10 percig mindenképpen gőzöljük.
    S a régebbi lábas pedig azért jó, mert az újságpapír kicsit befogja majd a  lábas alját és nagyon nehéz lesúrolni, eltüntetni teljesen a foltot. Így egy olyan lábast nem sajnálunk erre a célra, amit már másra úgysem használnánk. Én magam 4 lábast használok erre a célra, így mind a 4 gázégőn van egy lábasom. S amelyiken előbb felgőzölődik a cékla, azt leveszem és az helyére átteszem azt, amelyik még nem érte el a forrás pontot sem.
    Amikor ez is meg van, egy ládába vagy kosárba, kinek mi van otthon, terítsünk egy takarót, arra fektessünk egy konyharuhát és a vízből kivett üvegeket tegyük bele. Ha van még gőzölni való céklánk, a többit is gőzöljük fel és azokat is tegyük a többi üveg mellé a takaróval kibélelt ládába. Ha több üveg céklánk van, de nincs annyi használaton kívüli lábasunk, akkor minden egyes újabb gőzölésnél öntsük ki a forró vizet a lábasból, amikor kivesszük az üvegeket. A papírt nem fontos kicserélni, ha épségben van.
    S amikor belehelyeztük az újabb adag üvegeket, akkor újra öntsük fel a fazekat vízzel, ne az a nagyon forró víz legyen benne, amiben az előző céklák gőzölődtek.
    S járjunk el ismét ugyanígy, mint írtam is, amíg tart a céklánk.
    Jól takarjuk be, bugyoláljuk az egészet be és másnapig hagyjuk ebben a takaróban kihűlni, azaz száraz dunsztban a céklákat. Ha viszont még másnap is meleg a takaró alatt, nyugodtan hagyhatjuk így tovább állni mindaddig, míg ki nem hűlnek az üvegek. 
    Azután a végleges helyükre lehet állítani. ( De akár langyosan is lehet a végleges helyére tenni, nem teszünk vele semmi rosszat, de én általában megvárom, míg kihűlnek az eltett gyümölcsök, savanyúságok. )
    2-3 hét állási idő után már fogyasztható is a télire eltett céklasaláta, de természetesen egész télen át, s még utána is sokáig eláll.
    Mi ide haza az eltevést követően már két hét után elkezdjük felbontani az első üveget, s akkorra már jól összeérnek az ízek és a tartósítás is adott.
    Természetesen ha valakinek más ízvilág a jó, akár édesebbre, akár savanyúbbra vágyik, lehet módosítani az arányokon.
    Viszont még egy tapasztalatot szeretnék megosztani veletek. 
    Én már nagyon régen készítettem kb. 5 kg céklából a céklasalátát, mert leginkább 20-25 kg mennyiségből szoktam eltenni. Volt olyan év, amikor csak 10-12 kg mennyiség lett a kertben, de olyan is volt, amikor 2 x 20-25 kg céklát tettem el.
    Ma már nem szoktam lemérni a cékla súlyát, amit nyers állapotában mértem le, miután megtisztítottam azokat., mert ma már szemre látom a körülbelüli súlyát, de volt, hogy az elején mértem a cékla mennyiségét.
    Így a tapasztalatot megosztom veletek, hogy mennyi felöntő levet készítettem hozzá.

    10-12 kg tisztított céklához: 4 liter víz, 20 evőkanál cukor, 4 lapos evőkanál só, 4 lapos kávéskanál egész fűszerkömény és 8 deciliter 10%-os ecet szükséges, amit természetesen fel kell forralni.

    20 kg tisztított céklához: 8 liter víz, 40 evőkanál cukor, 8 lapos evőkanál só, 8 lapos evőkanál egész fűszerkömény, 1,6 liter ( azaz 1 liter és még 6 deciliter ) 10 %-os ecet kell a felöntőléhez.

    Természetesen a cukor mennyiséget akár egy adagnál mérlegen is meg lehet mérni és aztán felszorozva az egészet kimérhetjük, de én maradtam az evőkanál mértékegységnél.
    Legutóbb 25 kg-ból készítettem a céklát, s azt bográcsban főztem meg, mert az a mennyiség abba egyszerre belefért. Nagy fazékban viszont csak kétszerre tudtam volna megfőzni. A főzési ideje annak a sok céklának 2,5 óra volt.
    A felöntőlé 9 liternyi mennyiségű vízzel és az ahhoz kiszámolt többi hozzávalóval készült.
    S a végén 45 üveg ( normál méretű üveg ) céklasalátát tudtam eltenni ebből a mennyiségből.
    Mindezeket csak tájékoztatás jelleggel írtam le, hiszen nem kell, hogy más is ennyi céklát tegyen el télire, de ha mégis...ez már talán kis segítség hozzá.
    Szerintem nagyon kellemes ízt kapunk a megadott hozzávalók alapján. 
    S nem olyan ördöngős az eltevése, csupán kissé időigényes, de megéri a fáradozást. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!