KEFÍRES PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 4 tojás
  • 4-6 e. cukor
  • 2 pohár kefír
  • 2 kefíres pohár meleg víz
  • 2 kefíres pohár liszt
  • 1/2 kk. só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • kevés zsír vagy olaj a sütéshez
  • túrótöltelék: 25 dkg túró, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 vaníliás cukor
  • áfonya vagy más ízű lekvár
  • Pudinghoz: 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 6 dl tej
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A palacsintáknak a repertoárja rendkívül széles skálán mozog, azaz igen sokféle palacsinta receptet találhatunk akár szakácskönyvekben, akár interneten, akár ismerőstől, anyukánktól vagy éppen egy baráti társaságban. A kefíres palacsintánál az a tapasztalatom, hogy sokkal könnyedebb a tésztája, kicsit ugyan vastagabb, mint az én általános palacsintámé, de nagyon finom. A receptet a Recept neked oldalon találtam, Vass Lászlóné készítette. Én egy kicsit változtattam rajta, több cukrot és kevesebb sót tettem bele. De maga a mennyiség is duplája lett nálam, mivel nem csak 2 személyre készítettem. Bár még így is csak a töredéke lett annak a mennyiségnek, amit egy hagyományos palacsinta sütéskor sütök meg a családnak.
    De aki nem szeretne túl sokat készíteni és mégis másféle palacsintát szeretne sütni, arra ez a palacsinta változat nagyon is klassz, hiszen finom és gyorsan is meg van. 
    Első lépésként üssük fel a tojásokat egy tálba és gépi habverővel habosítsuk ki.
    Ezután adjuk hozzá a cukrot, ki mennyit szeretne, édesebben vagy kevésbé édesen, és azzal is habosítsuk tovább.
    Adjunk hozzá ezután 1/2 kk. sót, s 2 pohár kefírt. Majd ezzel is keverjük el.
    S ugyanezzel a kefíres pohárral 2 pohár forró vizet is - csapból folyót, nem kell forraltat,  adjunk hozzá a keverékhez.
    Keverjük a vízzel is el a habverővel.
    Azt követően a lisztből is adjunk hozzá 2 pohárral és késhegynyi szódabikarbónát is vegyítsünk el benne. Keverjük át a masszánkat.
    Én végig robotgépet használtam, de akár kézi habverővel is dolgozhatunk. 
    A mérce mindenkor a kefíres pohár legyen.
    Ha kikevertük a tésztát, a palacsinta sütőnket melegítsük fel, s kenjük ki zsiradékkal és tegyünk bele egy kis merőkanálnyit a palacsinta tésztából.  S mindkét oldalról süssük ki a palacsintát.
    Süssük ezután ki az összes palacsintát.
    ( Én minden újabb palacsintánál picit kikentem a palacsinta sütőt zsiradékkal. )
    A kisütött palacsintákat megtölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel vagy túró töltelékkel.
    A túró töltelékhez én 25 dkg ( kocka túrót, ez krémesebb, mint a zacskós ) eldolgoztam 1 nagyobb tojással, 2 ek. cukorral, 1 vaníliás cukorral.
    S ezzel kentem meg a palacsintákat.
    Ami üresen maradt, ahhoz áfonya lekvárt választottam, mert abban vannak áfonya szemek is.
    De bármilyen más lekvárt is lehet használni.
    Készítettem mellé még egy folyósabb állagú pudingot is.
    Ahhoz a pudingot felfőztem a cukorral és a tejjel.
    Tálaláskor a pudingból tettem egy keveset a tányérra, ráhelyeztem egy ketté vágott túrós palacsintát, s a tetejére még egy kis áfonya lekvár is került, s már hamm, lehetett is enni a fincsi desszertet.
    Próbáljátok ki, egyszerű, de finom ebéd utáni édesség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!