CUKKINI KRÉMLEVES VAJGALUSKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 3-4 kisebb cukkini
  • 5 dkg ráma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 mogyoró hagyma vagy kis fej lila hagyma
  • ételízesítő
  • 2 kocka tyúkhúsleves kocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek. liszt
  • 3-4 l víz
  • Vajgaluska: 10 dkg ráma
  • 3 tojás
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • 3-4 púp. ek. liszt

  • Elkészítés: A cukkini krémlevest télen-nyáron egyaránt elkészíthetjük. Mivel nyáron a friss cukkini bárhol beszerezhető. Legyen szó piacról, kertről, boltról. De télen is megvásárolhatjuk üzletben is és lefagyasztva is, de akár az otthoni fagyasztónkból is elővehetjük. Én magam nyáron előkészítem a lefagyasztáshoz a cukkinit. Ahhoz, ha kell lepucolom a héját, s ha viszont szép a héja, meghagyom. Lereszelem a cukkinit és úgy teszem be nejlon zacskóba a fagyasztóba, s télen nincs más gondom vele, minthogy előkapom a fagyasztó ládából. Cukkini krémlevest, cukkini mártást készíthetünk belőle.
    Most ehhez a leveshez friss, zsenge, kis méretű cukkiniket használtam.
    A cukkinik végeit vágjuk le, mindkét felén és mossuk meg a cukkiniket. 
    Mivel nagyon fiatal zöldségről van szó, nem kell sem megpucolni és sem kimagozni, hiszen ilyenkor alig van magja.
    Vékony karikákra vágjuk fel őket.
    Ezután a fokhagyma gerezdeket tisztítsuk meg a héjától és vágjuk azokat is kis karika szeletekre.
    Majd a kicsi mogyoró hagymát vagy akár lila hagymát szintén pucoljuk meg és karikázzuk fel.
    Egy kisebb fazékban hevítsünk fel 5 dkg rámát és dobjuk rá a cukkinit a hagymával és fokhagymával együtt. 
    Fonnyasszuk üvegesre, majd öntsük fel 3-4 liter vízzel. 
    Amikor elkezd forrni, adjunk hozzá ízlés szerint sót, 2 tyúkhúsleves kockát. 
    Majd hagyjuk addig főlni, amíg a cukkinik a hagymával együtt meg nem puhulnak. Ez nem igényel túl sok időt, kb. fél óra elegendő is hozzá.
    Ekkor vegyük le a tűzről és botmixerrel turmikszoljuk össze.
    Helyezzük vissza a gázra és forraljuk fel.
    Adjunk hozzá még egy kávés kanál ételízesítőt is.
    Majd a lisztet keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel, ha kell vízzel is higítsuk és öntsük a cukkini leveshez.
    Alaposan forraljuk ki.
    Közben készítsük el a vajgaluska tésztáját.
    Egy külön fazékba vagy nagyobb lábasba tegyünk fel vizet fél kk. sóval és egy tk. olajjal.
    Majd a  szobahőmérsékletű rámát keverjük ki a tojásokkal, pici sóval, pici borssal és ételízesítővel.
    Adjuk hozzá a lisztet és alaposan dolgozzuk el. Mindezt érdemes kézi habverővel végezni. A kikevert tésztának az állaga se túl sűrű és se túl híg ne legyen, olyan kellemesen lágy tésztát kell kapnunk.
    Amint kikevertük a galuska tésztát, és forr az előzőleg feltett vizünk, egy kanállal szaggassuk bele a forrásban lévő vízbe a tésztát. 
    Nem kell túl nagyokat szaggatni, de túl kicsi se legyen. 
    Amikor feljön a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főlni, majd egy szűrő kanállal szedjük ki. 
    Én azután már sem olajat, sem más zsiradékot nem használtam a kifőtt tésztához. Nem ragadt ezután sem össze, de aki úgy látja jónak, hideg vízzel öblítse le. Ez is meggátolja az összetapadását a tésztának.
    Tálaláskor a tányér levesbe tegyünk 3-4 vajgaluskát. 
    Én levesekben nagyon szeretem a vajgaluskát, mert nagyon lágy, selymes ez a tészta. A megadott hozzávalók ki vannak mérve, tehát kitapasztaltam, hogy ennyi mennyiségekre van szükség 3-4 liternyi leveshez.
    Akkor is ha épp a levesbe szaggatom a galuskát.
    Abban az esetben nokedli szaggatón szoktam a tésztát bele szaggatni.
    Érdemes kipróbálni, szerintem senki sem fog benne csalódni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!