LÚDLÁB TORTÁHOZ CSOKI GANACHE
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 3x10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • nagy tepsi
  • sütőpapír
  • rács
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Csak nemrégiben kezdtem el a csokoládé ganache-val való csoki bevonást. De nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel- bár mindég lehetne jobb is - de tetszik a végeredmény. A Sacher tortánál is ezt a csoki bevonást alkalmaztam, nagyon szép sima felületet kaptam. S nem csak a tetején lesz sima a csoki, hanem az oldalán is. Simítani egyáltalán nem kell, csak rácsurgatni a csokoládét a tortára.
    A Sacher tortánál elég volt egy kerek króm alátét a torta alá, de ennél a tortánál mást kellett kitalálni, mert a torta minden hogyan nagyobb méretű. Szélességében és magasságában is.
    Ezért egy gáztepsit vettem alapul. A tepsi küllemében már nem szép, körben már sikerült lesúrolnom a barna színt, de ez csak külsőleg ront az összképen.
    A tepsibe ezután belehelyeztem egy akkora méretű sütőpapírt, mint maga a tepsi.
    A gáztűzhelyben lévő sütőrács pedig éppen olyan méretű volt, ami ráfért a tepsire. Így azt a tetejére tettem.
    S akkor most van jelentősége a torta alján lévő karton papírnak, amiről a " Lúdláb torta keresztelőre  " oldalon írtam.
    Ugyanis így rácsúsztatjuk az asztalról a kezünkre a tortát és feltesszük a rácsra. S majd ugyanígy a rácsról szépen, egyben le tudjuk venni a tortát és áthelyezhetjük a tortatálra, amire ráfektettük a tortapapírt.
    De még mielőtt elkezdeném leírni a csoki ganache leírását, szeretném elmondani, hogy amikor megkentük a tortánkat a krémmel, a csoki elkészítéséig tegyük hűtőbe, hogy addig is hidegen jobban összeálljon a krém.
    A ganache-hoz ezután a csokoládét tördeljük össze és tegyünk a gázra egy kis lábasban egy kevés vizet. Amikor már meleg a víz, helyezzünk rá egy tálkát - én mindenkor króm vagy zománc tálkát szoktam használni és nem műanyagot - és rakjuk bele az összetördelt csokoládét. Amint elkezd olvadni, öntsük hozzá a folyékony habtejszínt.
    Gyakori kevergetés mellett olvasszuk össze a két hozzávalót. Felforralni nem kell, csak összeolvasztani.
    Ha ez meg van, vegyük le a vízgőzről. Töröljük szárazra a tál alját, hogy elkerüljük a víz rácsepegését a csokira.
    Ekkor vegyük ki a hűtőből a tortát és helyezzük rá a rácsra.
    Fogjuk a tálat és a torta tetejéről, közepéről kiindulva kezdjük el rácsurgatni a csokit a tortára. Sietve kell csinálni, mert még így sem biztos, hogy sikerül egyszerre rácsurgatni a csokit, úgy, hogy az oldalára is mindenhová jusson.
    Nekem sem sikerült.
    De ekkor leemeljük a rácsról a tortát, s a rács sarkát hozzáfogva a tepsihez, s megemelve a tepsit kiöntjük a csokis tálba a sütőpapírra lecsurgott csokit. 
    Majd vissza tesszük a tortát a rácsra és újra rácsurgatjuk a tálba visszakerült  csokit. Másodszor én már csak körbe, az oldalához folyattam a csokoládét.
    Amikor szépen körben bevonódott a torta csokival, leemeljük a tortát - szépen, a torta sérülése mentesen lehet ezt tenni a kartonnak köszönhetően - és letesszük az asztalra.
    Ekkor a tepsiben lévő csokoládét megint csak bele csurgatjuk a csokis tálba, mert most még nem kötött meg, így könnyen kiönthető.  
    Ez a csoki mennyiség most kicsit sok lett, egy normál tortához a fele is elég, de nem szerettem volna úgy járni, hogy kevés lesz.
    A fennmaradó csoki ganache később is felhasználható, egy hétig minden gond nélkül eláll a hűtőben.
    Tehát ha ezt a tortát hétvégén készítettük, akkor a következő hétvégi sütésnél ismét elővehető ez a csokoládé. Süti tetejének a bevonására is tökéletes.
    Csak újra gőz fölött fel kell olvasztani.
    Egy kevéske várakozási idő után, ugyan ilyen módon szépen rá tudjuk tenni a tortapapírral leterített tortatálra a tortát. 
    Ha véletlenül mégis csokis lenne a torta szélén a szép torta papír, semmiképp ne dörzsöljük se szalvétával, se konyharuhával, mert azzal csak még inkább szétkennénk a csokit, hanem egy ecsetet vizezzünk be és a csokit a vizes ecsettel kenjük le. Egy papírtörlőbe ezután töröljük meg az ecsetet, majd ismételjük ezt meg. Ezzel a módszerrel szépen felhozható a csokimáz.
    Amikor már majdnem megdermedt a csoki a tortán - kb. 5-8-10 perc múltán - kezdjük ráhelyezni a dekorációt. Ezt szemmel látni fogjuk, az időt sajnos nem mértem, úgyhogy itt is csak kb. tudom feltüntetni.
    Mert ekkor még csodásan oda tapad a csokihoz a cukor dísz, nem kell külön " ragasztani".
    Utólag már tapasztaltam, hogy túl közel tettem a virágokat a gólya és a kisbaba mellé, de amint felhelyeztem, már nem lehetett levenni.
    De talán így is tettszett a vendégeknek.
    A torta recept leírását megtalálhatjátok a: Lúdláb torta keresztelőre cím alatt.
    A gólya elkészítésének a menetét pedig a: Lúdláb tortához gólya elkészítése cím alatt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!