LÚDLÁB TORTA KERESZTELŐRE
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 2x6 tojásos kakaós piskóta: hozzá: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 2x5 púp.ek. liszt
  • 2x1 ek. kakaópor
  • 2x1 cs. sütőpapír
  • szív alakú tortaforma
  • Krém: 2 adag: 2x20 dkg ráma
  • 2x20 dkg cukor
  • 2x2 cs. csokoládés pudingpor
  • 2x5 dl tej
  • 2x1 tábla Milka tejcsokoládé
  • 2x1 kupak rumaroma
  • 2x1 ü. meggybefőtt
  • Teteje: csokoládé ganache
  • cukor virágok
  • gólya és kisbaba
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A lúdláb tortát keresztelőre készítettem, amihez 12 tojásos kakaós piskótát sütöttem. Gazdagon meg volt töltve krémmel és a teteje csokoládé ganache-al volt leöntve. Díszítésnek cukorvirág díszek voltak fondantból. Szintén fondantból készült a gólya is és a kisbaba is. A díszeket már 2-3 nappal előtte érdemes elkészíteni, hogy legyen idejük száradni. A gólyánál arra is kell számolni időt - pár órát minimum - hogy kellően meg tudjon száradni a festés. A torta bevonatának és a gólya elkészítésének a munkamenetét külön oldalon fogom leírni, hogy egy oldalon ne legyen olyan sok besűrítve.
    A torta szív alakú torta formában készült, ami kicsit nagyobb méretű, mint egy kerek átlagos forma. 
    Két részletben sütöttem meg a piskótát, mert így biztosan át fog sülni.
    Ha egyben tettem volna bele a formába ezt a sok piskóta masszát, biztosan idegeskedtem volna, hogy nehezen akar átsülni a tészta.
    A szív alakú formát rátesszük a sütőpapírra és körbe rajzoljuk, majd ollóval vágjuk ki. Ezt még egyszer ismételjük meg.
    Az egyik sütőpapírt helyezzük bele a tortaforma aljába.
    A 6 tojást válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a 6 ek. cukorral. Azután fakanállal keverjük hozzá a 6 tojássárgáját.
    Az 5 ek. lisztet a sütőporral adjuk hozzá, keverjük ki, majd egy kis szűrőn keresztül szitáljuk bele az 1 ek. kakaóport.
    A kikevert  piskóta masszát simítsuk bele a formába és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt. Végezzünk tűpróbát.
    Majd amikor ( pár perc várakozási idő után ) kivettük a formából a piskótát, mossuk el a tortaformát, s megint csak tegyük bele a másik sütőpapírt.
    S készítsük el ugyanígy a másik adag piskóta tésztát. Ugyanilyen módon süssük is meg.
    Miután mindkét piskótánk kihűlt, mindkettőt vágjuk ketté.
    Készítsük el a krémet.
    A krémet is 2 részletben készítettem el, mert sokkal könnyebben lehet így külön-külön kihűteni a pudingokat és kikeverni a rámákkal, mint egyben.
    Első lépésként a meggyet magozzuk ki és szűrjük le, csepegtessük le a levét.
    Ha magozott meggyünk van, akkor csupán le kell szűrni a levét.
    Azután az egyik rész krémhez a 2 cs. pudingport keverjük el az 5 dl tejjel és főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről és még most melegen tördeljük bele az egyik tábla ( 10 dkg ) tejcsokoládét, s kevergessük addig, míg elolvad benne a csokoládé.
    Rögtön ezután a másik adag krémhez is főzzük meg ugyanígy a pudingot, tördeljük bele a csokit, hiszen ezeknek még ki kell hűlniük. A hűlés során 2-3-szor mindkettőt keverjük át.
    Amíg hűlnek a pudingok, keverjük ki a rámákat. 
    A 20 dkg rámát keverjük ki a 20 dkg cukorral, majd adjunk hozzá 1 rumaromás kupakkal 1 kupaknyi aromát. Majd tegyük ezt félre és ugyanilyen módon készítsük el a másik rámás keveréket is.
    Miután meghűltek a csokis pudingok, mindkettőt külön-külön keverjük hozzá a két tálban lévő rámához. 4 ek.-nyi mennyiséget ( 2-2 kanállal a külön-külön krémekből vegyünk el ) tegyünk félre, mert ez a krém kerül majd az oldalára és tetejére az összeállított tortának.
    Vásároljunk egy arany színű torta kartont, azon rajzoljuk körbe a szív alakú tortaformát és vágjuk körbe ollóval a szív mintát. Természetesen otthon lévő karton papírból is megoldható, de mégiscsak egy jeles alkalomra szánjuk a tortát, s amikor felszeletelésre kerül a torta, jól mutat alatta az aranyszín.
    Ezt a torta kartont  papírüzletben meg lehet vásárolni, nem kerül sok pénzbe.
    S minderre azért van szükség, mert a tortát csoki ganache-val fogjuk leönteni és az ahhoz való átemeléshez ez sokkal praktikusabb, mint két lapos fakanál segítsége, mert így emeléskor nem fog a csokoládé megrepedni.
    A papír kivágása után helyezzük rá az egyik alsó torta lapot. A krémeket osszuk el annyi felé, ahányszor tölteni fogjuk a piskótát. Amikor elosztottuk, csak úgy szemmel vagy fakanállal megfelezve, az egyrésznyi krémet is szemmel kb. felezzük el.
    Azt a fél mennyiségnyi krémet simítsuk rá a torta lapra, s a krém tetejét rakjuk ki szépen körbe-körbe meggy szemekkel.
    Majd a meggy szemekre simítsuk rá a krém másik részét - amit szemmel nagyjából elfeleztünk.
    Ez kissé nehezebben megy, mint mikor még nincsenek a meggy szemek rajta, de megoldható.
    Azután helyezzünk rá egy lapot. 
    A másik legalsó lapot hagyjuk a legvégére, azaz a tetejének, mert az szép egyenletes sima, a csokihoz ez a legtökéletesebb sima felületű piskóta lap.
    A másik lapot szintén kenjük meg ugyanígy, rakjuk rá a meggyeket és megint csak krémet és tegyünk rá megint egy piskóta lapot.
    Azt szintén kenjük le krémmel, s rakjuk ki meggyekkel és újabb krém következhet rá.
    Végül helyezzük rá az utolsó piskótalapot.
    Amikor ezzel megvagyunk, kissé igazgassuk el a lapot, s a félre tett krémből kenjük meg az oldalát és a tetejét.
    Nekem az össz. krém mennyiségből maradt kb. 3-4 kanálnyi, tehát ha soknak érzitek, nem kell bele rakni. Én sem tettem, mert tartottam attól, nehogy túl sok legyen a krém és majd szeleteléskor folyni, lapulni fog kifelé.
    Amint ezzel is megvagyunk, a tortát le kell önteni csokival és utolsó lépésként már csak a díszítés van hátra. A csokival való leöntést és a díszítést másik oldalon írom le.
    Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

    Jó étvágyat!