ANANÁSZOS TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 8 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 7 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • sütőpapír
  • Krém: 6 púp.ek. liszt
  • 1/2 l tej
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg ráma
  • 25 dkg cukor
  • 1 konzerv darabolt ananász
  • Díszítés: 1 dl habtejszín
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 4 db cukrozott babapiskóta
  • cukorgyöngy

  • Elkészítés: Ezt a tortát a fiam szülinapjára készítettem, a különlegessége a díszítés volt, amit majd külön oldalon mutatok be. Most itt az alap tortát láthatjátok, s annak az  elkészítését, amit bármilyen alkalomra el lehet készíteni. Maga a torta kicsit nagyobb átmérőjű, mivel az általános torta formák mérete 22 cm-es, viszont ez a forma ettől jóval nagyobb, 26 cm-es.
    Először készítsük el a kakaós piskótát.
    Mivel nagyobb a forma, 8 tojásos piskótát sütöttem, ami szintén kb. 30 perc alatt megsült a forma nagyságánál fogva.
    Ha kisebb torta formában sütnénk a 8 tojásos piskótát, biztos, hogy nem sülne meg fél óra alatt.
    A piskóta tésztához válasszuk szét a tojásokat és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral.
    Ha kemény a hab, keverjük el benne fakanállal a tojássárgákat.
    Majd a lisztet, hozzá a sütőport, s végül a kakaóport is keverjük bele.
    A tortaformát rajzoljuk körbe a sütőpapíron, a sütőpapírt ezután ollóval vágjuk ki és helyezzük bele a formába.
    Előmelegített sütőbe téve, süssük készre kb. 30 perc alatt, majd kivéve a sütőből, pár perc várakozás után, kiborítva a formából, hűtsük ki.
    Miután kihűlt a piskóta, vágjuk 3 lapba.
    Készítsük el a krémet.
    A lisztet keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre. Ne lepődjünk meg, valóban sűrű pépet fogunk kapni.
    Amikor levettük a tűzről, néhány perc, kb. 5 perc várakozás után keverjük el benne a tojások sárgáját.
    Majd hűtsük ki a pépes, tojássárgás alapunkat.
    25 dkg rámát keverjünk jól ki 25 dkg cukorral és a kihűlt péppel alaposan keverjük el.
    A konzerv ananászt csepegtessük le a levétől.
    Ezt már megtehetjük a krém készítése előtt is. 
    Öntsük egy szűrőbe és egy tálban fogjuk fel az ananász levét, s a fincsi ananász levet akár szépen el is kortyolhatjuk.
    Amelyik ananász darabot túl nagynak találjuk, azt vágjuk is ketté.
    A lecsepegtetett ananászt ezután keverjük bele a krémbe, de 2 evőkanálnyi mennyiséget vegyünk el a krémből, mielőtt belekevernénk a gyümölcsöt. Az a krém kerül majd az oldalára és a tetejére.
    Ezután osszuk el a krémet és kenjük meg a piskóta lapokat.
    Az oldalát és a tetejét is kenjük le a félretett krémmel.
    A 4 db. cukrozott babapiskótát tegyük egy zacskóba és klopfolóval törjük össze.
    Majd ezt a piskótás törmeléket vigyük fel egy kés segítségével a torta  oldalára.
    A tejszínhabot verjük fel kemény habbá és egy nagyon kicsi mennyiséget simítsunk el a torta tetején. 
    A tetejére elsimított habot ezután rácsozzuk be.
    Ez nagyon egyszerű, mert csak egy villával csíkokat kell húzni a hab felületén. Egyszer az egyik irányba, s másszor az ellenkező irányba.
    Majd a többi habot tegyük egy csillag csöves habzsákba, vagy kinyomóba és körben a tortán nyomjunk habrózsákat.
    Ezután a csokit tegyük egy vágódeszkára és késsel vágjunk vékony, kicsi csíkokat, forgácsokat belőle. S ezeket a csokiforgácsokat szórjuk a torta tetejére. Ha késsel szórjuk a tetejére, azzal elkerülhető, hogy az ujjainkra olvadjon a csoki. Tehát, ha levágtunk egy kevés csokiforgácsot, azt tegyük is rá a késsel a torta tetejére. S utána ismételten vágjunk újabb csokiforgácsokat.
    Végül a habrózsákat szórjuk meg cukorgyönggyel.
    S el is készült az ananászos torta.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!