KANDÍROZOTT GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krém: 5 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 5 dl habtejszín
  • 1/4 ü. rumaroma
  • 20-25 dkg kandírozott gyümölcs
  • Teteje: csokireszelék
  • Sütéshez: sütőpapír
  • Elkészítés: Kandírozott gyümölcsből már készítettem gyümölcskenyeret is, de nem olyan régen a Lidl áruházban nagyon jó áron találtam kandírozott gyümölcsöt, így most inkább édes, krémes süteményt szerettem volna készíteni. Én ehhez a sütihez sima piskótát sütöttem, de jól mutat hozzá a kakaós piskóta is. De aki jobban szereti a vizes piskótát - annak a tésztája még lágyabb, puhább - nyugodtan készítheti azt is. A krém tejszínhabos összeállítású, tehát könnyű krémről beszélünk, nem vajasról.
    Az elkészítése szerintem egyszerű. 
    A piskótához a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. A cukrot akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már egy kevés habot felvertünk belőle.
    Azután ha megvagyunk, fakanállal keverjük el a habban a tojássárgákat, majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
    Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt.
    Ha megsült, borítsuk ki, húzzuk le a sütőpapírt, s egy gyors mozdulattal fordítsuk meg a megsült tésztát. 
    Ezután hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet.
    5 tojássárgáját keverjünk ki kézi habverővel 20 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral.
    Majd keverjünk hozzá 4 dl tejet.
    Gőz fölött ezt a tojáskrémet állandó keverés mellett főzzük fel.
    Liszt nem kell bele, mert majd a tojások sárgája fog összesűrűsödni. 
    Egy kis ideig, legalább 20 percig eltart majd ez a felfőzési idő. Nagyon-nagyon sűrű nem lesz, olyan krémes állagot fogunk kapni.
    Ha besűrítettük a tojás krémet, hűtsük ki. 
    Az 5 dl habtejszínt verjük fel kemény habbá és annak az 1/4 részét tegyük félre.
    A megmaradt 3/4 részhez keverjük hozzá a kihűlt tojás alapú krémet.
    Miután meg hűlt a krém, már az állaga is sűrűbbnek fog látszani.
    Ha összekevertük a habot a krémmel - gépi habverővel - adjuk hozzá a rumaromát is.
    Végül egy fakanállal keverjük el benne a kandírozott gyümölcsöt.
    A piskótát vágjuk 3 lapba, majd kenjük meg a lapokat a krémmel.
    A legfölső lapot kenjük meg a félretett tejszínhabbal és a tetejére 2-3 kockányi csokit reszeljünk rá. 
    Tegyük hűtőbe és másnap felszeletelve kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!