KANDÍROZOTT GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás 6 ek. cukor 6 ek. liszt 1 sütőpor Krém: 5 tojássárgája 1 vaníliás cukor 20 dkg cukor 4 dl tej 5 dl habtejszín 1/4 ü. rumaroma 20-25 dkg kandírozott gyümölcs Teteje: csokireszelék Sütéshez: sütőpapír
Elkészítés: Kandírozott gyümölcsből már készítettem gyümölcskenyeret is, de nem olyan régen a Lidl áruházban nagyon jó áron találtam kandírozott gyümölcsöt, így most inkább édes, krémes süteményt szerettem volna készíteni. Én ehhez a sütihez sima piskótát sütöttem, de jól mutat hozzá a kakaós piskóta is. De aki jobban szereti a vizes piskótát - annak a tésztája még lágyabb, puhább - nyugodtan készítheti azt is. A krém tejszínhabos összeállítású, tehát könnyű krémről beszélünk, nem vajasról.
Az elkészítése szerintem egyszerű.
A piskótához a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. A cukrot akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már egy kevés habot felvertünk belőle.
Azután ha megvagyunk, fakanállal keverjük el a habban a tojássárgákat, majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt.
Ha megsült, borítsuk ki, húzzuk le a sütőpapírt, s egy gyors mozdulattal fordítsuk meg a megsült tésztát.
Ezután hűtsük ki.
Készítsük el a krémet.
5 tojássárgáját keverjünk ki kézi habverővel 20 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral.
Majd keverjünk hozzá 4 dl tejet.
Gőz fölött ezt a tojáskrémet állandó keverés mellett főzzük fel.
Liszt nem kell bele, mert majd a tojások sárgája fog összesűrűsödni.
Egy kis ideig, legalább 20 percig eltart majd ez a felfőzési idő. Nagyon-nagyon sűrű nem lesz, olyan krémes állagot fogunk kapni.
Ha besűrítettük a tojás krémet, hűtsük ki.
Az 5 dl habtejszínt verjük fel kemény habbá és annak az 1/4 részét tegyük félre.
A megmaradt 3/4 részhez keverjük hozzá a kihűlt tojás alapú krémet.
Miután meg hűlt a krém, már az állaga is sűrűbbnek fog látszani.
Ha összekevertük a habot a krémmel - gépi habverővel - adjuk hozzá a rumaromát is.
Végül egy fakanállal keverjük el benne a kandírozott gyümölcsöt.
A piskótát vágjuk 3 lapba, majd kenjük meg a lapokat a krémmel.
A legfölső lapot kenjük meg a félretett tejszínhabbal és a tetejére 2-3 kockányi csokit reszeljünk rá.
Tegyük hűtőbe és másnap felszeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!