RIZSES HÚS MÁSKÉNT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Pörkölthöz: 1 kg sertés karaj
  • 1 TV paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb ek. zsír
  • őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • víz
  • Rizshez: 1 ek. zsír
  • 2 csésze rizs
  • 4 csésze víz
  • őrölt fekete bors

  • Elkészítés: A rizses húst leginkább úgy készítik, hogy a húst kockákra vágják és el pörköltet főznek belőle. Külön megfőzik a rizst és miután mindkettő meg van, a kettőt összekeverik. Én magam is így szoktam elkészíteni. De most úgy gondoltam, hogy ugyan rizses húst szeretnék, de nem teljesen abban a formában, ahogy eddig, így készült kicsit másképpen a rizses husim. Az elkészítése nagyban hasonlít az előzőhöz, de a tálalás során kitűnik, hogy mégis különbözik a hagyományostól.
    Először a karajt mossuk meg, s csepegtessük le róla a felesleges vizet.
    Ha van rajta hártyás rész a hús tetején, azt vágjuk le, mert az csak keménnyé, rágóssá teszi azt a részét a húsnak. 
    Azután szeleteljük fel és csak nagyon kicsit klopfoljuk meg. Éppen csak kicsit lazítsunk a szeleteken.
    A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kockára. 
    Egy kisebb ek. sertés zsírt olvasszunk fel és dobjuk rá a hagymát, majd  pirítsuk, fonnyasszuk üvegesre.
    Amíg pirul a hagyma, a paprikát és paradicsomot mossuk meg, és a paprikának távolítsuk el a magházát, majd a paradicsomnak vágjuk ki a szárvégződését.
    Mindkettőt kockázzuk fel kis darabokra és adjuk a hagymához.
    Pirítsuk együk pár percig, majd hintsük meg 1 tk. őrölt piros paprikával. 
    Öntsünk rá egy kevés vizet, hogy ne keseredjen meg a paprika.
    Adjunk hozzá egy kevés borsot és sót. Tegyük bele a hús szeleteket és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
    Ezzel nincs más teendő, mint hogy hagyjuk készre főlni, de közben egy-két alkalommal keverjük meg.
    Menet közben, ha nagyon elfőné a levét, pótolhatjuk egy kis víz mennyiséggel.
    A végén kóstoljuk meg, hogy nem kell-e utána sózni az ételt.
    A főzési ideje kb. 1 óra.
    Természetesen csirkemellből is elkészíthető ez a főétel, viszont akkor kevesebb időre van szükség a hús főzése során. 
    Az kb. 40-45 per alatt szép, porhanyós puhára fog főlni.
    Amikor már feltettük a húst főlni, neki kezdhetünk a rizsnek. 
    Én megszoktam mosni a rizst és nagyon alaposan leszűröm. Tehát 2-3 váltás vízben mossuk meg a 2 csésze rizst, ezáltal kimossuk belőle a keményítőt.
    Majd tegyük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük, szűrjük le.
    Egy ek. zsírt olvasszunk fel és adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst. Többszöri kevergetés mellett pirítsuk meg a rizst. Akkor lesz jó, ha kissé üveges színűvé válik.
    Ekkor adjunk hozzá 4 csésze vizet. Ugyanaz a csésze legyen a mérce, mint amiben kimértük a rizst.
    Sózzuk, borsozzuk meg és keverjük el a fűszerrel.
    Hagyjuk felforrni és még főlni addig, míg fél puhára fől a rizs. Közben keverjük is át a fővő rizst.
    Ekkor ezután  kis lángon ( takarékon ) pároljuk tovább a rizst, de ha van lángelosztónk, azt is tegyük a lábas alá. Amikor azt látjuk, hogy már majdnem elfőtte a levét, el is zárhatjuk alatta a gázt, ekkor már csak arra van szükség, hogy a saját gőzében teljesen megpárolódjon a rizs. Amikor takarék lángra és ha van lángelosztót is használva pároljuk a rizst, keverni már egyáltalán nem szabad, mert akkor mancsos lesz a rizsünk.
    Ha elkészült a husi is és a rizs is, nincs más teendő, minthogy előkészítsük tálalásra a főételt.
    A hús szeleteket szedjük ki a szaftból és a szaft felét keverjük hozzá a rizshez.
    Szervírozhatjuk úgy is, mint a fotón látható, hogy valamilyen pohárba szedünk a rizsből és kiborítjuk. Így felveszi a pohár alakzatát. 
    Vagy kiszedjük a rizst egy kínáló tálra kör alakzatot formálva és a közepére helyezzük a hús szeleteket, a másik rész sűrű szafttal együtt.
    Kínáljunk mellé savanyúságot, vagy most nyáron a legideálisabb a kovászos uborka hozzá.
    Mielőtt a rizst és a húst elkezdenénk feltálalni, mindkettőt kóstoljuk meg, mert ha sótlan, utána lehet ízesíteni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!