BALLAGÁSI CSOKITORTA OLDALÁNAK DÍSZÍTÉSE
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 1 tábla ( 10 dkg ) tortabevonó csokoládé
  • 3-5 dkg ráma
  • sütőpapír
  • cérna
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: A " Ballagási csokitorta " recept megírása során utaltam arra, hogy a torta oldalának, a díszítésének a technikáját egy külön oldalon írom le, mert így könnyebben áttekinthető lesz. Most ezen az oldalon bemutatom, hogy hogyan készítettem el ezt a díszítő elemet. Tulajdonképpen sehol sem láttam, csak én képzeltem el így, s ha mégis valahol máshol vagy máshogyan látjátok, elképzelhető, hogy az könnyebb vagy jobb és szebb. Nekem az elgondolásom alapján különlegesnek tűnt és tűnik és szerintem nem is nehéz a kivitelezése.
    A ballagási csokitorta elkészítésénél - minden esetben majd erről a tortáról lesz szó, úgyhogy ide kanyarodok vissza - ha megkentük a lapokat, a tetejét és az oldalát is krémmel, fogjunk egy cérna darabot a kezünkbe. Mérjük meg a torta magasságát és ott kössünk egy csomót.
    Majd ezután ugyanezzel a cérnával mérjük meg a torta körméretét, hogy milyen hosszúságú legyen a csoki dekoráció.
    S ott vágjuk el a cérnát.
    Természetesen centiméterrel is ( szalaggal ) megmérhetjük, de akkor azt a mérés után moshatjuk le, mert a krémtől összekenődik.
    Viszont a cérnát el lehet dobni.
    A sütőpapírból terítsünk az asztalra picivel nagyobb hosszúságú darabot, mint amekkorát mértünk.
    Tegyük rá a sütőpapír aljához a cérnát előbb az egyik oldalánál, mondjuk a bal oldalára és jelöljük be a megadott méretnél. 
    Ugyanígy a jobb oldalon is jelöljük be a kívánt méretet. 
    Ezután ott hajtsuk fel a sütőpapírt. Így kapunk egy papír csíkot. Amit vágjunk is le.
    A megmaradt nagyobb rész sütőpapírt terítsük le az asztalra és annak a tetején fektessük rá a papír közepére hosszában a kivágott papírsablont.
    A csokoládét tegyük fel megolvasztani egy tálkába, ugyanúgy, mint a ballagási csokitorta tetejének bevonásánál tettük.
    Azaz egy lábasban tegyünk fel a tűzre egy kevés vizet, állítsunk a tetejére egy tálat és abba tördeljük bele a csokit. 
    Kb. 3-5 dkg rámával oldjuk a csoki sűrűségét. 
    Amikor jó krémesre olvasztottuk, kevertük a csokit, egy csészébe tegyünk egy nejlon zacskót és abba öntsük bele a csokoládét.
    Azután a zacskó száját jó szorosan tekerjük meg, addig, ameddig tart a csokoládé.
    A zacskó sarkán vágjunk egy kicsi lyukat és kezdjük el a csoki oldalt elkészíteni. 
    Először egy téglalap alakban a sablon mentén végig csurgassuk le a csokit, azaz készítsünk egy keretet.
    Majd  próbáljunk meg a kereten belül maradva csíkokat húzni kissé oldalazva, majd a másik irányba is. Az egyáltalán nem baj, nem szükséges, hogy egyforma kocka minták legyenek, csak úgy nagyjából. A lényeg, hogy a csokicsíkok fedjék egymást.
    ( a bögre feletti képen látható, hogy hogyan képzeltem el. )
    Ezután várjunk vele kb. 10 percet, hogy a csoki kissé megdermedjen, pontosabban az ujjunkkal ellenőrizzük le, hogy ne legyen folyékony állapotú, de még kőkemény se. 
    Nekem nem kellett hozzá egy egész tábla csoki, így javaslom, hogy fél tábla csokit olvasszatok fel, kb. 2-3 dkg rámával és ha kevésnek bizonyul , menet közben gyorsan olvasztható még több is.
    Amikor kb. 10 perc után azt érezzük az ujjunkkal, hogy már valamelyest megdermedt a csokoládé, vegyük ki a hűtőből a tortát.
    A papírt óvatosan vegyük fel az asztalról és körbe helyezzük oda a torta oldalára. 
    Ha picit hosszabb lett, mint amennyit mértünk - én így jártam - ollóval szépen vágjuk le.
    A kezünkkel kicsit simítgassuk is oda az oldalához a csokoládés papírt. Ezt követően tegyük vissza a hűtőbe a tortát egy fél órára. Ezalatt szépen teljesen megdermed a csokoládé.
    A félóra letelte után vegyük ki ismét a tortát a hűtőből és lassan, óvatosan húzzuk le a csokiról a sütőpapírt. A csokoládés minta pedig szépen ott fog maradni, ki fog rajzolódni a torta oldalán.
    Amint ezzel a munka művelettel is megvagyunk, lehet folytatni a torta díszítését a " Ballagási csokitorta " cím alatt leírtak szerint.
    Szerintem ez a díszítési mód nem nagyon bonyolult, ugyan kicsit időigényes, de megéri a fáradságot. 
    Úgy gondolom, más tortáknál is lehet ezt a dekorációt alkalmazni, én mutatósnak találom, bízom benne, hogy sokatoknak elnyerte a tetszését.

    Jó étvágyat és kellemes időtöltést kívánok hozzá!