SAJTOS HÚSROLÁD
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 1 kg sertés karaj
  • 20-30 dkg félkemény sajt
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • 10-20 dkg feketeerdei sonka
  • zsír
  • alufólia

  • Elkészítés: Ennek a főételnek az elkészítése kissé időigényes, de megéri a fáradságot, mert nagyon ízletes. A hús mennyisége lehet kevesebb is, 60-70-80 dkg, attól függően, hogy hány személyre, s hány adagot kívánunk főzni. Természetesen más húsból is elkészíthető, pl. csirkemellből. S ha abból készítenénk, az alufóliában lévő főzési ideje annak a húsnak 5-10 perccel lehet kevesebb, mert különben túlságosan kiszáradna a csirke hús. A sajt fajtája szintén lehet eltérő. Vásárolhatunk hozzá trapista sajtot, edami sajtot, gouda sajtot. Mindegyikkel kitűnően elkészíthető.
    Első lépésként szeleteljük fel a húst. Vágjuk kicsit nagyobbra a szeletet, kb. 1,5 ujjnyira, ugyanis nyitott szeleteléssel még nagyobb szeletet fogunk belőle kihozni.
    Először tegyünk egy konyharuhát a vágódeszka alá, mert ez majd tompítani fogja a klopfolás hangerejét.
    Majd helyezzük a konyharuha tetejére a vágódeszkát. Szeleteljük fel az egész karajt, majd egyenként a szeleteket nyitott szeleteléssel nagyobbítsuk meg. Azaz, a vastagabbra vágott húst kezdjük el középen bevágni, mintha újabb szeletet akarnánk vágni. Viszont ne vágjuk végig, az alját hagyjuk egyben. Akinek úgy könnyebb, már akkor alakítsa ki a nyitott szeletelést, amikor levágná a szeletet az egész karaj darabról.
    Így szét tudjuk nyitni a húst, mint egy könyvet.
    Ezután klopfoljuk ki. 
    Érdemes a húst beletenni egy nejlon zacskóba, vagy csak rátenni a zacskót, mert ezzel meggátoljuk, hogy szanaszét fröccsenjen a husink.
    A kiklopfolt húsokat ezt követően mindkét oldaláról sózzuk és borsozzuk meg, majd hagyjuk addig állni, amíg a sajtot kis kockákra vágjuk.
    De mielőtt elkezdenénk felvágni a sajtot, egy nagyobb lábasba tegyünk fel a gázra vizet, fedjük le, hogy mire elkészülünk a hústekercsek összeállításával, addigra felforrjon a víz.
    Majd a sajtot, ha felkockáztuk, osszuk ( szemre vételezve ) annyi felé, amennyi hússzeletünk van.
    S az alufóliából is tépjünk le annyi darabot, amennyi a hús darabszáma.
    Majd vegyünk magunk elé egy alufóliát, tegyünk rá  egy szelet húst és az egyik szélére oszlassuk el rajta a sajt egy részét. 

    A sajtot hintsük meg ezután 2-3 csipet ételízesítővel.
    Csavarjuk fel a húst most még alufólia nélkül, majd ezután az alufóliába csavarjuk bele, mint egy szaloncukrot.
    ( Ha valakinek úgy egyszerűbb dolgozni, hogy nem az alufólián végzi mindezeket, hanem a vágódeszkán, úgyis lehet tenni. )
    S a feltekert roládot tegyük félre. 
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a húsunk.
    Ha végeztünk ezekkel a munkafázisokkal és már forr is a víz, tegyük bele a szaloncukor formára kialakított tekercseket.
    25 - 30 percig főzzük a vízben. 
    Én egy üveg tetővel le is fedtem, de egy kissé félre döntöttem a fedelét, hogy ne teljesen legyen a lábason.
    Ennyi főzési idő után egy csipesszel szedjük ki a forró vízből a tekercseket és kevés várakozási idő után, amikor már nem tűzforró,  csavarjuk ki az alufóliából.
    Látni fogjuk, hogy a hús külső részén is sajt található, ami a főzés során kicsorgott a húsból a hús külső részére, de ez természetes.
    Készítsünk elő a kezünk ügyébe sonkát és minden húsroládot tekerjünk bele egy-két szelet sonkába.
    Természetesen másféle sonkát is vásárolhatunk, de a hangsúly az érlelt, füstölt sonkán van, hiszen ettől lesz majd még finomabb íze a husinknak.
    Ha mindegyikkel megvagyunk, egy serpenyőben olvasszunk, hevítsünk fel egy kevés, kb. 1 ek. sertés zsírt és a sonkába tekert hústekercseket pirítsuk meg benne minden oldalról.
    Tálaláskor kettőbe vagy háromba felvágva kínáljuk. 
    Bármilyen körettel, savanyúsággal vagy salátával kínálhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!