KÖRÖZÖTT HÁZILAG
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 2-3 ek. vaj, ráma vagy poharas ráma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • őrölt pirospaprika
  • Elkészítés: Tulajdonképpen a körözött nem egy főzni való étel, de tudom, hogy a körözött elkészítését is valahol meg kell tanulni. S úgy gondoltam, talán valaki, ha nem ismeri, felteszem a receptáramba, hogy én hogyan is készítem. Azzal is tisztában vagyok, hogy az üzletekben is lehet kapni készen készített körözöttet, valamikor én magam is vásároltam, de bizton állítom, hogy az nem lesz az az íz, amit mi készítünk. Én nagyon egyszerűen szoktam megcsinálni, elképzelhető, hogy más valaki több hozzávalóval állítja össze, de mi így szeretjük.
    Én mindég fél kilós kiszerelésű túróból készítem, de aki kevesebbet szeretne, az ennek a fele mennyiséget számolja.
    A túrót először egy villával kissé törjük össze, hogy ne legyen annyira darabos.
    Majd a rámából vagy vajból először adjunk hozzá két evőkanálnyi mennyiséget. ( A vaj vagy ráma szobahőmérsékletű legyen, különben nem lesz kenhető. )
    Keverjük ki és ha azt látjuk, hogy még igen darabos, nem kenhető, adjunk hozzá még egy kanállal. ( Nálam a 3 ek. a tuti. )
    Én sok esetben poharas delmával keverem ki, az is teljesen jó hozzá.
    Azután sózzuk meg ízlés szerint és hintsük meg egy kevés, kb. 1/2 kk. paprikával.
    Keverjük el.
    Majd egy kisebb fej hagymát pucoljunk meg és vágjuk apró kockára. Adjuk hozzá a kikevert túróhoz, keverjük át és ezután végezzünk egy kóstolást.
    S ha kell, még sózzunk utána.
    Kb. 1 órára, de minimum fél órára tegyük hűtőbe, hogy a hagyma összeérjen a túróval.
    Azt követően reggelire, uzsonnára vagy a nap bármely szakában fogyaszthatjuk kiflivel, zsemlével vagy kenyérre kenve. 
    Egy finom tea nagyon illik hozzá, de bármilyen zöldséggel is nagyon ízletes. 
    Legyen az uborka, paradicsom vagy paprika.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Lupercalia
    2016-05-24
    Teljesen egyetértek! Andrea
    erzsike
    2016-05-18
    Örülök, hogy ez a könnyű kis recept is elnyerte a tetszésedet! Úgy gondolom, az csak jó, ha kisebb fajta recepteknek is ismerjük az elkészítését, hiszen nem csak a bonyolultak lehetnek finomak. Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2016-05-07
    Jaj, de jó ötlet, Erzsike! Üdvözöllek: Andrea