SACHER TORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 8 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 10 dkg 75%-os kakaó tartalmú étcsokoládé
  • 5 dkg normál kakaó tartalmú étcsokoládé
  • 1 ek. kakaópor
  • Töltelék: sárgabarack lekvár kb. 12-14 ek.-nyi mennyiség
  • Teteje: 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • Díszítés: csokoládé virágok
  • Külön: sütőpapír
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Most készítettem először Sacher tortát és bevallom, eleinte tartottam attól, hogy mivel ez csak lekvárral van meg kenve, talán kicsit száraz lesz. De nem lett az. Kimondottan finom, krémes jellegű, puha volt. Én házi barack lekvárt használtam hozzá, ami nekem kicsit folyós volt. Amikor nyáron elraktam a barack lekvárt, ilyen hígabbra készült. De ha valakinek sűrűbb lekvárja van, akkor csak fel kell kicsit melegíteni, hogy szépen,  lágyan kenhető legyen, mert így fogja majd egy kicsit magába szívni a tészta a lekvárt. A csokoládéból 2 féle csokit használtam. A nagyobb rész csoki 75%-os kakaó tartalmú volt, a kevesebb rész csoki pedig egy egyszerű tortabevonós étcsokinak a fele. Így a jó minőségű csokinak köszönhetően, nagyon kellemes ízt fogunk kapni.
    A torta szülinapra készült és a csoki virágokon kívül más díszítést itt nem alkalmaztam, mert középre kerültek a szám gyertyák és a torta tüzijáték.
    Akkor írom is a receptet.
    A tortánál 8 tojást használtam, így kissé soknak tűnik egy normál méretű tortaformához, ami 22 cm-es átmérőjű, de nem lett tőle mégsem nehéz a tészta.
    Először tegyünk fel a tűzre egy kis lábasban vizet ( melegedni ), tegyünk rá egy kisebb fém vagy zománcozott  tálat és tördeljük bele a kétféle, azaz a 15 dkg csokoládét. S olvasszuk fel, de néha keverjük át az olvasztás során. Amint felolvasztottuk, vegyük le a gőzölgő vízről, tegyük félre, hogy hűljön, ne legyen forró.
    A tojásokat válasszuk ketté.
     A szobahőmérsékletű rámát keverjük ki a porcukorral ( robotgéppel ), majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
    Ezután a langyosra hűlt olvasztott csokit dolgozzuk el a vajas-tojásos alappal, majd a tojások fehérjét verjük fel habbá a 20 dkg cukorral. 
    Egy fakanállal keverjük bele a habot kisebb adagokban a csokis vajas masszához. 
    Ha ezzel meg vagyunk, a lisztben keverjük el a sütőport és adjuk az előző kikevert tészta alaphoz. Végül keverjük hozzá a kakaó port is.
    Egy normál méretű kapcsos tortaformának az aljára tegyünk egy akkora méretűre vágott sütőpapírt, mint a tortaforma. ( A sütőpapírra helyezzük rá a formát, rajzoljuk körbe és vágjuk ki ollóval és így pontos méretet tudunk kapni. )
    Öntsük ezután bele a tésztát a sütőpapírral bélelt formába.
    Előmelegített sütőben süssük készre a kavart tésztánkat. A sütési idő itt kicsit több, mint egy sima piskótánál. Kb. 50-55-60 perc. Sütőtől függ, kinek hogyan süt a sütője.
    Mindenképpen végezni kell tűpróbát.
    Én 50 percnél beleszúrtam a közepébe egy kis kést és még ekkor ráragadt a tészta. Úgyhogy 5 perc nálam még kellett neki. 
    Azt is szeretném megemlíteni, hogy nem kell kétségbe esni, ha kissé felcsúcsosodik a teteje a tésztának sülés közben - nekem így sült meg - azt a végén le lehet vágni. 
    Természetesen függ attól is, hogy milyen sütőben sütjük. 
    Van nekem is légkeveréses villanysütőm, de most egy sima gázos sütőben sült, ahol nem lehet a hőfokot beállítani, csak egy hőfokon sült a tészta.
    Ha elkészült, hagyjuk kicsit a formában és csak kis idő múlva vegyük ki belőle és úgy hűtsük ki teljesen hidegre a megsült tésztát. 
    Majd vágjuk 3 lapba. 
    Tudom, hogy eredetileg ennél a tortánál csak ketté vágják a tésztát, de én 3 lapba vágtam és a tetejéről is levágtam egy nagyon pici kört a torta közepén, ahol jobban felemelkedett a tészta. 
    A lapokat megkentem lekvárral. 
    Minden lapra 4 ek. lekvárt tettem és végül a tetejét is megkentem a lekvárral.
    Ezután megint csak a tűzre tegyük fel a kevés vízzel töltött lábaskát, helyezzünk rá egy tálat és tördeljük bele a 20 dkg éttortabevonó csokoládét. Öntsünk hozzá 2 dl habtejszínt ( folyékony és nem felvert állapotában ) és gyakori kevergetés mellett olvasszuk össze a kettő alapanyagot. 
    Ezután vegyük le a tűzről. 
    A lekvárral megkent tortánkat ezután szépen öntsük le a csoki ganache-al.
    Ezt úgy célszerű megoldani, hogy egy kerek tálcára tegyünk rá sütőpapírt és erre helyezzünk rá valamilyen rácsot.
    Én egy kerek  króm lábasalátétet tettem rá, s ezután erre tettem rá a tortát.
    Így ekkor könnyedén rá tudjuk önteni, csorgatni a csoki ganache-t.
    Ezt nem kell kenni, csak rácsurgatni a tortára, esetleg, ha valahol az oldalán nem sikerült mindenhova oda folyatni, ott lehet pótolni, de nekem nem kellett.
    Így ugyan a felesleges csokibevonó lecsorog a tortáról, erre van a torta alatt a sütőpapír, de nagyon szép egyenletes, sima és fényes lesz a csokimázunk.
    Hagyjuk megdermedni ezt követően a tortán a csokibevonatot.
    A sütőpapírra lefolyt csokit a végén fel lehet szedni és azt meg is lehet enni, vagy akár pár napon belül fel lehet használni, csak tároljuk hűtőben .
    Amikor már teljesen megdermedt a csokimáz, óvatosan egy egyenes fém vagy falapáttal alá lehet nyúlni a torta alá és át lehet helyezni a torta tálra.
    Én a tetejére díszítésként körben felhelyeztem a csokiból készült virágokat. 
    Ezeket kicsit korábban érdemes elkészíteni, mondjuk a torta sütése előtt, de még jobb, ha előtte való napon.
    Egy szilikon csokikészítő formába öntsünk gőz fölött megolvasztott csokoládét ( nem kell bele se vaj, se tejszín ) és tegyük dermedni.
    Ha kellő ideig állt, dermedt - én hűtőbe tettem - egy laza mozdulattal ki lehet tolni a szilikon formából a mintázott csokidarabokat. 
    A virágokat még akkor helyeztem a tortára körbe, amikor már megdermedt a tortán a csoki, de nem teljesen, így rá is tapadt egy kicsit.
    Természetesen más díszítést is lehet rá készíteni. Akár egy feliratot, vagy középre valamilyen marcipán figurát.
     Ez mindenkinek a fantáziájára van bízva.
    A torta mellé tejszínhabot és valamilyen gyümölcsöt is kínálhatunk.
    Én málnát szervíroztam hozzá. ( Fagyasztott málna volt, ami ki lett engedve és mellé tejszínhab volt a kísérő. )

    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!

    Lupercalia
    2016-04-02
    Kedves Erzsike! Igen, köszönjük, sok finomság volt húsvétkor. (Készítettem kókuszkrém tortát, első alkalommal, finom lett. És kaptam Donuts fánksütőt, amit rögtön fel is avattam. :)) Szép tavaszi napokat kívánok Neked! Andrea
    erzsike
    2016-03-30
    Köszönöm szépen az ünnepi köszöntést!Nem tartózkodtam gép közelben, így nem láttam, hogy írtál.Remélem sok finomsággal teltek az ünnepek, amit az ünnep utánra is szívből kívánok!Üdvözlettel:Erzsike
    Lupercalia
    2016-03-26
    Kedves Erzsike! Ez a torta gyönyörű! Áldott húsvéti ünnepeket kívánok Neked! Szeretettel: Andrea Budapestről