KÍGYÓRÉTES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor+ 2 ek. cukor
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg ráma
  • 1 mk. só
  • 2 tojás
  • Töltelék: almás: 4-5 db alma lepucolva és lereszelve
  • 5 dkg ráma
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 pópozott ek. zsemlemorzsa
  • túróshoz: 25 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-4 ek. cukor
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. búzadara
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • meggyeshez: 1 ü.meggybefőtt kimagozva vagy fagyasztott, de kiengedett
  • 5 dkg darált dió
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 4-5 ek. cukor
  • ALL IN -30% MINDENREElkészítés: Először a tölteléknek valókat külön-külön összedolgozzuk -mindegyik adag 1 rúd réteshez elegendő mennyiség.
    A túrós és meggyes töltelékhez valókat csak össze kell keverni, de az almáshoz a megadott hozzávalókból a rámán puhára pároljuk az almát.
    Ezt követően elkészítjük a tésztát.
    A tejet meglangyosítjuk, beleadjuk az élesztőt, az 1 kk. cukrot és egy szalvétával letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Attól függetlenül, hogy élesztős tésztánk van, nem kell keleszteni, azonnal dolgozhatunk vele. 3 részre osztjuk a tésztát és egyenként kinyújtjuk kissé hosszúkás alakúra. Olyan hosszú legyen, mint a tepsink, de kicsit ovális alakja legyen. A tészta közepét simán meghagyva az oldalait kicsit ferdén derelyevágóval vagy késsel bevagdaljuk, és majd a töltelékre, mintha fonást készítenénk, ráhajtogatjuk a tészta csíkokat. Az üresen hagyott részre kanalazzuk rá a tölteléket és hajtogassuk rá a tésztát, majd óvatosan rakjuk a kizsírozott tepsibe. Én úgy szoktam ráhelyezni, hogy a töltött tészta mindkét végénél alá tolok egy lapos fakanalat és így teszem a tepsibe, és biztos lehetek benne, hogy nem nyeklik semmerre a tésztám. / Egy gáztepsire egyébként mind a 3 rétes ráfér. / Ha mindet ráhelyeztem a tepsire, felvert tojással megkenem a tetejét és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.

    Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukrozzuk meg a tetejét és szeleteljük fel.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!