KÍGYÓRÉTES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg finom liszt 2,5 dkg élesztő 1 kk. cukor + 2 ek. cukor 1 dl tej 20 dkg ráma 1/2 mk. só 2 tojás Töltelék: almás: 4-5 db alma lepucolva és lereszelve 5 dkg ráma 4-5 ek. cukor 1 mk. őrölt fahéj 1 púpozott ek. zsemlemorzsa túróshoz: 25 dkg túró 5 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja 3-4 ek. cukor 1 ek. tejföl 1 ek. búzadara 1 tojás 1 vaníliás cukor meggyeshez: 1 ü.magozott meggybefőtt 5 dkg darált dió 1 mk. őrölt fahéj 4-5 ek. cukor
Elkészítés: Először a tölteléknek valókat külön-külön összedolgozzuk -mindegyik adag 1 rúd réteshez elegendő mennyiség.
A túrós és meggyes töltelékhez valókat csak össze kell keverni, de az almáshoz a megadott hozzávalókból a rámán puhára pároljuk az almát.
Ezt követően elkészítjük a tésztát.
A tejet meglangyosítjuk, beleadjuk az élesztőt, az 1 kk. cukrot és egy szalvétával letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Attól függetlenül, hogy élesztős tésztánk van, nem kell keleszteni, azonnal dolgozhatunk vele. 3 részre osztjuk a tésztát és egyenként kinyújtjuk kissé hosszúkás alakúra. Olyan hosszú legyen, mint a tepsink, de kicsit ovális alakja legyen. A tészta közepét simán meghagyva az oldalait kicsit ferdén derelyevágóval vagy késsel bevagdaljuk, és majd a töltelékre, mintha fonást készítenénk, ráhajtogatjuk a tészta csíkokat. Az üresen hagyott részre kanalazzuk rá a tölteléket és hajtogassuk rá a tésztát, majd óvatosan rakjuk a kizsírozott tepsibe. Én úgy szoktam ráhelyezni, hogy a töltött tészta mindkét végénél alá tolok egy lapos fakanalat és így teszem a tepsibe, és így biztos lehetek benne, hogy nem nyeklik semerre a tésztám. / Egy gáztepsire egyébként mind a 3 rétes ráfér. / Ha mindet ráhelyeztem a tepsire, felvert tojással megkenem a tetejét és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukrozzuk meg a tetejét és szeleteljük fel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A túrós és meggyes töltelékhez valókat csak össze kell keverni, de az almáshoz a megadott hozzávalókból a rámán puhára pároljuk az almát.
Ezt követően elkészítjük a tésztát.
A tejet meglangyosítjuk, beleadjuk az élesztőt, az 1 kk. cukrot és egy szalvétával letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Attól függetlenül, hogy élesztős tésztánk van, nem kell keleszteni, azonnal dolgozhatunk vele. 3 részre osztjuk a tésztát és egyenként kinyújtjuk kissé hosszúkás alakúra. Olyan hosszú legyen, mint a tepsink, de kicsit ovális alakja legyen. A tészta közepét simán meghagyva az oldalait kicsit ferdén derelyevágóval vagy késsel bevagdaljuk, és majd a töltelékre, mintha fonást készítenénk, ráhajtogatjuk a tészta csíkokat. Az üresen hagyott részre kanalazzuk rá a tölteléket és hajtogassuk rá a tésztát, majd óvatosan rakjuk a kizsírozott tepsibe. Én úgy szoktam ráhelyezni, hogy a töltött tészta mindkét végénél alá tolok egy lapos fakanalat és így teszem a tepsibe, és így biztos lehetek benne, hogy nem nyeklik semerre a tésztám. / Egy gáztepsire egyébként mind a 3 rétes ráfér. / Ha mindet ráhelyeztem a tepsire, felvert tojással megkenem a tetejét és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukrozzuk meg a tetejét és szeleteljük fel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!