BACONOS-TOJÁSOS SERTÉSROLÁD
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 1 kg sertés karaj
  • 6 tojás
  • 4-5 szál petrezselyemzöld
  • 6 szelet sonka szelet
  • 20 dkg baconszalonna
  • kevés sertés zsír
  • őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • alufólia

  • Elkészítés: Ebből a karajból most egy roládot készítettem, ami tojásrántottával van megtöltve, majd baconszalonnába van begöngyölve és úgy sütöttem meg tepsiben. Tulajdonképpen nem nehéz az elkészítése, csupán maga a hús felvágása bonyolultabb. Ugyanis többszöri nyitott szeleteléssel kell felvágni a húst. Ami annyi jelent, hogy hosszában elkezdjük középen ketté bevágni a karajt, de nem vágjuk teljesen át. Így kapunk egy majdnem félbe vágott hús darabot.
    Azután folytatjuk a nyitott szeletelést. 
    Mindkét szétnyíló húsrészt ugyanúgy ketté vágjuk, mint legelőször, de nem vágjuk át most sem a húst.
    Majd a megint csak nagyobb részét a húsnak ugyanúgy bevágjuk, mint előzőleg. 
    Így kapunk többszöri nyitott szeletelésű húsdarabot.
    Ezután - ha van jó nagy vágódeszkánk, akkor nem kell sütő vagy zsírpapír, de szerintem minden háztartásban kb. normál méretűt használunk - vegyünk egy - két darab sütőpapírt vagy zsírpapírt.
    Ezt terítsük le az asztalra a vágódeszka mögé és fölé, mert amikor a húst fogjuk klopfolni, le fog érni a hosszú húsdarab a vágódeszkáról.
    De természetesen az a jó, ha nem az asztalra kerül a hús, hiszen a higiénia fontos. 
    Kezdjük el kiklopfolni a húst, úgy, hogy minden egyes nyitott szeletet klopfolóval vékonyítsunk el. 
    Közben a klopfolás során egy nejlon zacskót terítsünk rá a húsra, így nem fog a húsból sem nedvesség, sem húsdarab szétfröccsenni.
    Mivel elég nagy kiklopfolt hússzeletet fogunk kapni, ezért keresztben vágjuk ketté a húst. Így fogunk kapni két darabot.
    Tehetjük akár tálcára is, de ott a zsírpapíron is rajta hagyhatjuk.
    De szerintem a továbbiakban a tálcán jobb dolgozni.
    Ezután a kiklopfolt husikat mindkét oldalukról sózzuk, borsozzuk meg.
    Ezt a munkaműveletet úgy a legkönnyebb végezni, hogy ne szakadjon el a hús, hogy keresztben ketté hajtjuk a húst. 
    Amit felhajtottunk, azt a részt sózzuk és borsozzuk meg először, majd kihajtva, a másik oldalát hajtjuk fel, akkor azt a felét fűszerezzük meg. 
    Majd végül  visszahajtva a húst, a kiterített belső felét fűszerezzük meg.
    Ezután állni hagyjuk és ezalatt elkészítjük a rántottát.
    Előbb ehhez a petrust mossuk meg, csepegtessük le és aprítsuk fel. 
    A tojásokat mossuk meg, töröljük szárazra és üssük fel egy kis tálkában.
    Sózzuk meg és villával verjük fel, s azután keverjük el benne a felaprított petrezselymet.
    Egy kis sertészsírt, kb. 1/2 tk.- nyi mennyiséget olvasszunk fel egy serpenyőben és ezután adjuk hozzá a rántottát.
    Állandó kevergetés mellett süssük készre a rántottát.
    Ezt követően felezzük el a kész tojást és oszlassuk el a hús tetején egy csíkban, de előtte helyezzünk rá a húsra bármilyen pár szelet sonkát.
    Az lehet gépsonka, főtt-füstölt tarja, csirkemell sonka, mint jelen esetben. 
    Sajnos a szeletek nem szépek, a boltban szépen rám sózták a csúnyábban szeletelt darabokat is, amit én nem  láttam, de a húsban belesülve ez úgysem fog látszódni. 
    Majd jöhet a rántotta.
    Amikor ráhelyeztük a tojásrántottát is a húsra, hosszában tekerjük fel a húsroládot.
    Így kapunk két szép hosszú hústekercset.
    Ezt követően pár szelet baconszalonnát tegyünk itt-ott a hús alá és rézsútosan hajtsuk rá körben a húsra.
    A fennmaradó üres részekre szintén tegyünk utólag szalonna csíkokat.
    Egy tepsit kenjük ki sertés zsírral és fektessük bele a hústekercseket.
    Kb. 1 dl vizet öntsünk a tepsibe a húsok alá.
    S húsok, a baconszalonna csíkok  tetejét hintsük meg egy kevés ételízesítővel.
    Majd takarjuk le a tepsit egy alufóliával és előmelegített sütőben süssük kb. 50-60 percig.
    Azt követően vegyük le az alufóliát és süssük tovább még 20-30 percig, hogy szép piros legyen a husi és a szalonna.
    Ha kell pótoljuk a vizet, hogy ne égjen le hús tepsire. 
    Amikor készen van, várjunk egy keveset, hogy ne forrón szeleteljük.
    De egyébként úgy is szeletelhető, nem fog szét esni a hús.
    De ha várunk a hús felvágásával néhány pillanatot, úgy könnyebben és szebben szeletelhetjük fel a roládot.
    Bármilyen körettel kínálhatjuk.
    Javaslom hozzá a gombamártást és olajban kisült hasábburgonyát és aki szereti, friss káposzta salátát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!