SONKÁS PÓRÉHAGYMA TEPSIBEN
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 szál póréhagyma
  • 30 dkg gépsonka
  • 5-8 dkg ráma
  • 3 ek. liszt
  • póré főzőleve+2 dl főzőtejszín
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • kevés petrezselyem zöld
  • ráma a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: Ezt a receptet egy szakácskönyvemből vettem. Sok szakácskönyv sorakozik a polcomon, többször kapok ilyen konyhai jó dolgot ajándékba. Ezt a szakácskönyvet anyukámtól kaptam, nagyon sok , finom és különleges recept található benne. Az egyik ilyen a sonkás póréhagyma besamellel együtt sütve. A könyvben lévő fotón is rendkívül jól mutatott és hát, kóstoláskor sem csalódtunk benne. Az elkészítése nem bonyolult, csupán annyiból időigényesebb, hogy a póréhagymát előbb meg kell főzni.
    Vásároljunk hozzá 2 kisebb póréhagymát vagy 1 nagyobb méretűt.
    Ezt követően a póré leveles végét vágjuk le, azt nem fogjuk felhasználni. 
    Csak a fehér és a zöld szárának egy részét hasznosítjuk.
    A fehér résznek a kemény végét szintén vágjuk le.
    A külső, a pórét beborító levelet hántsuk le és vágjuk fel kisebb darabokra a pórét. Körülbelül 5-8 cm-es darabokat kapjunk. Mossuk meg és tegyük fel egy lábaskában főlni.
    A főzővízbe tegyünk egy kis kávés kanál sót is. A pórét kb. 15 perc alatt főzzük puhára.
    Majd ezután szedjük ki egy szűrővel, hogy kissé hűljön, de a főzővizet ne öntsük ki, mert arra szükségünk lesz.
    Ezután már elkészíthetjük a besamellt. 
    Egy lábaskában olvasszuk fel a rámát és adjuk hozzá a lisztet, először csak 2 kanállal és ha úgy látjuk, hogy híg a keverék, még egy kanálnyi lisztet tegyünk bele.
    Majd állandó kevergetés mellett kifehéredésig pirítsuk, de ez mindössze pár pillanatig tart.
    Azután húzzuk le a tűzről és kézi habverővel keverve adjuk hozzá a tejszínt és annyi főzővizet abból, amit félre tettünk, hogy egy közepesen sűrű mártást kapjunk.
    Helyezzük vissza a lábast a tűzre, sózzuk ételízesítőzzük, borsozzuk meg ízlés szerint és állandó keverés mellett forraljuk ki a besamellt. A forralás során, ha túlságosan besűrűsödne, közben adjunk még hozzá egy kevés mennyiséget a főzővízből. Közben szórjunk hozzá kb. 5 dkg reszelt trapista sajtot, azaz a megadott mennyiségnek a felét.
    Amikor felforrt, zárjuk el a gázt és adjunk hozzá 5-6 szál petrezselyem zöldet, amit aprítsunk előtte fel.
    Amint kissé meghűlt a hagyma, annyira, hogy tudunk már vele tovább dolgozni, ( akár hideg vízzel is leöblíthetjük, így gyorsabban fog hűlni ) akkor a kis hengeres hagyma darabokat hosszában vágjuk ketté.
    Egy kisebb tepsit vagy egy hőálló tálat vékonyan vajazzunk ki és készítsük magunk mellé.
    A gépsonkát és a feldarabolt pórét szintén készítsük elő.
    Vegyünk egy szelet gépsonkát, helyezzünk rá egy darab félbevágott póréhagymát és tekerjük fel a sonkát. ( Én azon a műanyag vágódeszkán dolgoztam tovább, amin a petrust aprítottam, így nem kellett annyit mosogatni, csak utána. )
    A sonkába göngyölt pórét rakjuk le szép sorban a rámával kikent tepsi aljára.
    Végezzük mindezt addig, amíg tart a sonkánk és a póréhagymánk. 
    Természetesen lehet ezt a főételt kevesebb sonkából és hagymából is készíteni, vagy többől is, csak akkor a hozzávalókból több, illetve kevesebb kell és a sütőedényből is kisebb vagy nagyobb kell, hogy a rendelkezésünkre álljon. 
    Egy 6-7 fős családnak viszont ez a mennyiség egy ebédre vagy vacsorára bőven elég.
    Amint elhelyeztük a tepsiben a tekercseket, a kész sajtos-petrezselymes besamell mártást öntsük a sonkatekercsek tetejére és szépen simítsuk el.
    Majd a másik rész kb. 5 dkg reszelt sajttal szórjuk meg a besamell tetejét.
    Közben a sütőt melegítsük elő és a már előmelegített sütőben süssük meg az egytálételt  kb. 30 perc alatt. 
    Ha a tetején kicsit megpirul a sajt, még finomabb lesz az íze.
    Bármilyen körettel, krumplis vagy rizses körettel, salátával nagyon ízletes, de egyszerű ételt varázsolhatunk az asztalra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!