PITA HÁZILAG
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg liszt
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • 1 lapos tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk. só
  • 2-3 ek. étolaj

  • Elkészítés: Az oldalra már feltettem a gyros hús receptjét és külön oldalon leírtam hozzá a tatziki mártás elkészítésének a menetét is. Most a pita készítését mutatom be, ahogyan én készítem. Azt el kell mondanom, hogy több receptet is találtam régebben a neten, s azok szerint készítettem el a pitákat, de nem voltam velük tökéletesen megelégedve. Mígnem rátaláltam Limara pékségére és azt is kipróbáltam, most és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
    Először a 2,5 dl vizet langyosítsuk meg a mikróban - ő 3 dl írt, de én 2,5dl-es bögrében melegítettem a vizet és utólag, ha kell hozzá lehet adni a fél dl-t is. 
    Ha ezzel megvagyunk, adjuk bele a cukrot és az élesztőt. 
    Takarjuk le egy papír szalvétával és hagyjuk kis ideig így, kb. 5-8 percig, hogy felfusson az élesztő.
    A lisztet öntsük bele egy tálba és ha feljött a csésze tetejére az élesztőnk, azt adjuk hozzá. 
    Majd adjuk hozzá a sót és 2 ek. olajat. Azért írtam egyébként 2-3 ek. olajat, mert ha kisebb evőkanalunk van, azaz nem normál, öblös, akkor 3 ek-al is tehetünk hozzá.
    Jól gyúrjuk össze. Ha kell, pici vizet, azt a fél dl-t, vagy ha úgy látjuk szükségesnek, pici lisztet adhatunk hozzá. 
    Ne legyen ragacsos sem, de túl kemény sem a tészta. 
    Ha begyúrtuk, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és hagyjuk kelni egy órát.
    Ha megkelt a tésztánk, a gyúrótáblát hintsük meg liszttel és a tésztát kivéve a tálból, picit gyúrjuk meg hosszúkás alakra. Azután osszuk el 8-9 felé. 
    Egyenként gyúrjuk át kis gombócokká, majd letakarva pihentessük 10 percet.
    Ha ez meg van, egyenként a nyújtófával nyújtsuk ki kis lapokká a lisztezett deszkán.
    Ha kinyújtottuk a gombócokat, megint csak takarjuk le a tésztát és pihentessük így 30 percig.
    Az idő felénél melegítsük elő a sütőnket. 
    A pihentetett tésztát, egyszerre 2-3 db-t tegyük rá a rácsra és hagyjuk sülni 5-6-8 percig. Ez sütőtől függ.
    Ezeket a fotókat nem most készítettem, de látszik rajta, hogy jönnek, fúvódnak fel a pita kenyerek.
    A végeredmény egy szép buci pita kenyér lesz. 
    Akadhat közötte olyan is, amelyik nem fúvódik fel ennyire, de attól még nagyon fini lesz.
    A végén nem kell ilyen sültnek lennie, mint a fotókon, csak mint említettem ezeket nem most csináltam és az első alkalommal kicsit nagyobb volt a hőfok. de attól finom volt.
    Tálaláskor azután vágjuk le a végét a pitának, ekkor láthatjuk rajta a zsebet, amibe bele tudjuk tenni a húst, rá paradicsomot, uborkát, salátát. 
    Aki szereti hagymát, paprikát.
    S végül öntözzük meg mindezeket a mártással.
    S ha marad pita kenyerünk, nem fogy el azonnal, akkor úgy tudjuk frissé tenni ismét, hogy a pita tetejét pici vízzel megkenjük és a vizes felülettel felfelé betesszük a mikróba pár pillanatra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!