RÓZSA KÉSZÍTÉSE
KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Dekorációs cukormassza
  • vagy fondant
  • pogácsa szaggató
  • ételfesték
  • pici víz
  • ecset
  • gyöngyház fényű lüszterpor
  • nyújtófa
  • porcukor a szóráshoz
  • ha van, marcipán formázó eszközök
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Már más alkalommal is ígértem, hogy le fogom írni a rózsa készítését fondantból. Az az igazság, hogy most sajnos nem is lettek élesek a képek, az utóbbi időben gyakran megtörtént ez, így ideje lesz másik géppel fotózni. Vagy marad a telefon. De a másik gond itt a rózsák készítésénél, hogy az lenne az igazi, ha a kezemben tartva a szirmokat, valaki lefotózná azt, amikor készítem, illesztem egymáshoz őket, de sajnos ez eddig még nem jött össze. De talán egyszer sikerülni fog. A mostani rózsáim sokkal szebbek lettek, mint más alkalommal. Az esküvőre erre az emeletes tortára készítettem őket. Ugyanis ezek készen vásárolt cukormasszából lettek összeállítva. 
    A készen vett dekoráló anyagból sokkal jobb virágokat lehet készíteni, mivel ezt a fajtát nagyon vékonyra ki lehet nyújtani. 
    Míg a pillecukros fondantból is szép rózsák születnek, de az a fajta anyag nem nyújtható ilyen vékonyra.
    Bármelyikkel is dolgozunk, a munkamenet viszont ugyanaz.
    Vegyünk egy kevés fondantot - én most csak ezt a megnevezést fogom használni, de mindkét anyagra vonatkozik ez a leírás - és gyúrjuk át. 
    Amilyen színű rózsát szeretnénk készíteni, olyan ételfestéket használjunk, de ki is keverhetjük a színeket. 
    Az ételfestékekből nem kell sokat használni. Régebben folyékony ételfestéket vettem, az bármelyik élelmiszer boltban beszerezhető. 
    Azután áttértem a por ételfestékre, de nemrégiben a gél állagú festékekre is is elkezdtem oda figyelni és be is szereztem párat.
    Ha átgyúrtuk a festékkel a fondantot, egy nyújtófával nyújtsuk ki. 
    Én kissé meg szoktam hinteni a munkafelületet porcukorral, hogy ne ragadjon le a kinyújtott fondant.
    Amikor kinyújtottuk, egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval szaggassunk köröket. ha nagyobb rózsákat szeretnénk, akkor persze nagyobb pogi szaggatóra van szükség.
    Ha megvagyunk a körökkel, egy ecset végével vagy ha van marcipán formázónk, akkor annak a gömb végű eszközzel vékonyítsuk el a kör egyik felét.
    Persze közben, ha szükséges, porcukrozzuk meg a munkafelületet.
    Ha ezzel megvagyunk, egy kis pohárban készítsünk magunk mellé egy kevés vizet.
    Egy szirmot először hajtsunk, tekerjünk össze és az egyik felét kissé kenjük le vízbe mártott ecsettel. majd ide illesszünk hozzá egy szirmot. Hajtsuk körbe. 
    A szirmokat úgy helyezzük egymás mellé, hogy az elvékonyított része legyen felül, a vastagabb rész legyen a kezünknél.
    Ezután megint picit vizezzük meg a szirmot, most persze ezt a szirmot, ott ahol látjuk, hogy mellé fogjuk illeszteni a következő szirmot. S ezután tegyük oda a következő szirmot is. 
    Folytassuk ezt addig, amíg tartanak a szirmok.
    Mint írtam is az előbb, sajnos nem tökéletes a kép, mert egy kézzel nehezen tudtam exponálni, de kb. így néz ki a rózsa.
    Ha ezzel megvagyunk, a kezünkben tartva a rózsát, a másik kezünkkel igazgassuk el a szirmokat. Kicsit hajtsuk kifelé.
    De készítettem már úgyis, hogy az elvékonyított sziromnak ( még a munkalapon ) a szélét egy fogpiszkálóra tekertem kicsit, s hagytam így addig, amíg össze nem állítottam a rózsát. Ettől már meg lesz a rózsa kifele való hajlása.
    Ha készen van a rózsa fej, egy mélyebb, valamilyen formába állítsuk bele. 
    Erre a célra szoktam használni a bonbonos műanyagokat. Azaz, amiben a bonbon van, az elfogyasztás után nem dobom ki, mert erre a célra tökéletes.
    Hagyjuk megszáradni a rózsákat, majd a leveleket is, amiket szintén készítsünk el. Ennek az elkészítése már szerepel az oldalon.
    S amikor már felhelyezzük a tortára, akár szép fényessé is varázsolhatjuk. 
    A gyöngyház fényű lüszterporba szárazon mártsuk meg az ecsetet és vigyük fel a rózsákra a port.
    Azután vagy vizezzük meg a tortán azt a pontot, ahová tenni szeretnénk a rózsát, vagy vegyünk ehető ragasztót és azzal rögzítsük a tortához a virágokat.
    Körben tegyünk itt-ott leveleket, persze azokat is oda ragasztva vagy vízzel vagy ehető ragasztóval. 
    S már készen is van az egyszerű, de mutatós, szép dekoráció.

    Kellemes időtöltést kívánok hozzá!