EMELETES TORTA PUNCS ÉS CSOKI ÍZESÍTÉSSEL
ÜNNEPI | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Kakaós piskóta: 2x8 tojás
  • 2x8 ek. cukor
  • 2x7 ek. liszt
  • 2x1 ek. kakaópor
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Fehér piskóta: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 2x6 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Puncs krém: 3 cs. puncs pudingpor
  • 7,5 dl tej
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 kk. rumaroma
  • Csokis krém: 4 cs. csoki pudingpor
  • 1 l tej
  • 2 tábla ( 2x10 dkg ) Boci tejcsokoládé
  • 40 dkg ráma
  • 40 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • A torta bevonata: Fondant
  • Oldala és többi díszítés: ehető cukorcsipke és virágok, hattyúk

  • Elkészítés: Életem első emeletes tortáját készítettem most el. A barátaink lányának esküvőjére voltunk hivatalosak, s úgy gondoltam, megpróbálkozom egy szép magas emeletes tortával. Természetesen egy pl. 6 tojásos alsó és egy ráillesztett 4 vagy 5 tojásos felső torta könnyedén összeállítható, de most az alsó torta 2x8 tojásos piskótából és a felső 2x6 tojásos piskótából tevődött össze. Azaz, igen nehéz volt mindkét torta, így kellett egy tartás is a két torta közé.
    Így egy cukrászati üzletben vásároltam hozzá műanyag oszlopokat.
    Ezek az oszlopok adták a tartást a tortának.
    A torta bevonása fondanttal történt, de most készen vásárolt fondantot használtam és nem pillecukorból készültet, amit én magam szoktam összeállítani.
    Ugyanis az utóbbi a nagy hőségben " nagyon izzad ", vagyis olvad.
    Ezért ezt is az üzletben vettem.
    Az oldalára ehető cukorcsipke került, aminek a sablonja már egy ideje meg volt nekem, de most vettem hozzá a cukorcsipke port, s azzal készítettem el.
    A hattyúkat és a virágokat most szintén nem pillecukros fondantból készítettem, hanem készen vett dekorációs cukor masszából, mert azt nagyon vékonyra lehet nyújtani és nagyon jó szárad.
    A kész virágokat szintén az üzletben vásárolt ehető ragasztóval tettem a tortára, mert nem szerettem volna, hogy az oldaláról véletlenül leessen, a szállítás során, ha csak vízzel van rögzítve. ( Máskor a tetején van a díszítés a tortáimon, s most az oldalán is. )
    S végül a virágokat csillámló lüszter porral kentem át, szárazon az ecsettel, ettől csillogó lett.
    A hattyúkkal a csillám porral ugyanezt tettem, csak ott a port elkevertem egy pici vízzel, így már teljesen festhető állagot kaptam.
    Akkor le is írom a torta receptjét. 
    Tulajdonképpen ezeket az ízeket már sütöttem, de bevallom, nem akartam most kísérletezni valami újjal, mert már jártam úgy, hogy a kinézett receptet módosítani kellett a leírástól eltérően, s ezt el szerettem volna kerülni.
    A csokis tortához süssünk 2 db kakaós piskótát. és mivel 8 tojásból van a piskóta, kicsit nagyobb tortaformára van szükség. 
    A piskótához a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk hozzá, ha már van egy kis habunk. 
    Amikor már megáll a habverőn a hab - akkor jó az állaga - már csak egy fakanállal keverjük hozzá a tojások sárgáit, majd a 7 púpozott ek. lisztet és az 1 ek. kakaóport.
    A formába vágjuk méretre a sütőpapírt és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Előmelegített sütőben süssük készre a piskótát, kb. 30 perc alatt.
    A másik kakaós piskótával is járjunk el ugyanígy, s hűtsük ki mindkét piskótát. 
    A fehér piskótánál szintén ezeket a munkafázisokat végezzük, csak itt nem adunk a tésztába kakaóport, így 6 púpozott ek. liszt kerüljön majd bele.
    A fehér piskóta kisebb tortaformába kerüljön, s úgy süssük, s abból is 2 piskótát készítsünk.
    A kisebb tortaformám sajnos nekem alig volt kisebb a nagytól, így egy kicsit körbe vágtam a fehér piskótát, hogy kisebb kört kapjak. Viszont ezt a megoldást legközelebb nem választanám, inkább még kisebb tortaformát fogok beszerezni, hogy elkerüljem az egyenletlenséget, amit én sajnos a ( felső )  tortánál kicsit észrevettem.
    A piskóták miután kihűltek, mindet vágjuk 3 lapba.
    Majd készítsük el a krémeket.
    A csokishoz a puding porokat keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, s amikor már levettük a tűzről, tördeljük bele a csokoládét és kevergessük addig, amíg az egész elolvad benne. S ha már alig langyosra hűtöttük a csokis pudingot, keverjük el a cukros rámával. Amit előbb - a rámát és a kétféle cukrot - alaposan keverjünk ki.
    A csokikrémmel meg is vagyunk.
    A puncs krémnél szintén elkeverjük a tejjel a pudingokat és sűrűre főzzük. 
    A rámát kikeverjük a kétféle cukorral, majd elkeverjük a majdnem hidegre hűtött pudinggal.
    Végül beledolgozzuk a rumaromát is.
    Ezt követően összeállítjuk a tortákat. 
    A 3-3 lapba vágott tortalapokat kenjük meg a krémekkel, de mindkét krémből kb. 2-4 ek-nyi mennyiséggel kenjük meg kívülről is tortákat.
    A csokikrémes tortába ezután szúrjunk bele egy oszlopot, s ameddig a torta tetejéig ér, jelöljük meg, húzzuk ki és egy ollóval vágjuk le addig az összes oszlopot.
    Majd szúrjuk bele a tortába. 
    Én középre nem helyeztem be oszlopot, de legközelebb érdemes tenni, nem fogom kihagyni, mert még jobb tartást ad majd a tortának.
    Ha megtöltöttük a tortalapokat, tegyük addig hűtőbe, amíg a fondantot kinyújtjuk.
    A fondantokat ( 2 db-ot vásároltam, de annyi nem is kellett, s ami megmaradt, lefagyasztottam ), egyenként átgyúrtam. 
    Porcukros felületen kinyújtottam az egyiket. 
    Kivettem a hűtőből a tortát és a nyújtófa segítségével ráhelyeztem a fondantot. 
    Szépen elsimítgattam, és levágtam a felesleget.
    Ugyanígy kell eljárni a kisebb tortával is.
    Majd egy ici- pici puncs krémet vagy felvert tejszínhabot kenjünk el az alsó tortán, a tetején, ott ahol lesz a másik torta. ( Én utóbbit kentem rá. ) 
    S óvatosan helyezzük rá a puncsos, bevont tortát.
    Ezután körbe a tortára helyezzük fel az ehető ragasztó segítségével a cukorcsipkéket, majd a virágokat és a hattyúkat.
    Szárazon belemártva a lüszterporba az ecsetet, kenjük át a felhelyezett rózsákat. 
    S el is készült a torta.
    Amit még szeretnék elmondani, hogy a krémek nem egy adagok. Mert annyi nem lenne elég ehhez a sok tésztához, viszont nekem mindkettőből maradt is kicsi krém, de azt megettük kis kanállal.
    Egy másik észrevétel, hogy a  tortatálra, s azon lévő tortapapírra még akkor helyezzük fel a tortát két lapos fakanál alányúlásával a tortának, amikor az alsót bevontuk a fondanttal és körbe szépen levágtuk a felesleget és eldolgoztuk az egészet.
    A többi munka műveletet, a másik torta felhelyezését és a további díszítést már így végezzük.
    A virágokat, s ennek a hattyúnak az elkészítését majd egy külön oldalon leírom.
    S a cukorcsipke elkészítését is majd külön oldalon bemutatom.
    Bevallom őszintén, száz százalékosan nem vagyok elégedett a tortámmal, a következő majd remélem jobban sikerül.
    De igyekeztem mindent szépen és jól csinálni, hát ennyire sikerült.

    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!

    erzsike
    2015-08-20
    Köszönöm szépen az elismerő szavakat!Igen, nagyon sok mindent lehet megvásárolni különböző cukrász üzletekben, csak sajnos nem olcsó dolog.Én is lassan-lassan veszek egy-két új dolgot, mert annyiszor nem sütök ilyen tortákat, s bizony sok pénzt lehet otthagyni egy ilyen boltban.Én is az interneten találok rá az üzletekre, s ahol olcsóbb és el is tudok oda menni, ott vásárolok.Még kezdő vagyok én is ezeknek az ismeretében és használatában, de önmagam által tanulok. Még egyszer köszönöm a gratulációt! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2015-08-19
    Hát ez valami gyönyörű lett! Rögtön utána is néztem, mi az a lüszter por, és jópofa tortadekor kiegészítőket találtam az interneten. Hogy miket lehet ma már venni! Tiszta hobbibolt-készlet csak ehető formában. :) Gratulálok a szépséghez! Andrea