FINOM DIÓS-LEKVÁROS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta I.: 25 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. tejföl
  • Tészta II.: 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • Töltelék: 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • Külön : 8-10 ek. barack lekvár
  • sütőpapír
  • Teteje: porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

  • Elkészítés: Ez a diós sütemény majdnem megegyezik a finom diós sütemény receptjével, csak a lekvár mennyisége és a sütin való elosztása változik. Szeretem ezt a sütit készíteni, mert egyszerű, bár a tésztája kicsit babrásabb, mert nemcsak gyúrt tésztát készítünk, hanem egy kis mennyiségű piskóta tésztát is. De ezt leszámítva nem sok időt igényel az összeállítása.
    Először készítsük a tésztának az első változatát.
    Tészta I.: A rámát keverjük ki a cukorral és azután az 1 tojással. 
    Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd a tejfölt. Gyúrjuk össze és vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy vékonyan kizsírozott tepsibe simítsuk bele.
    Előmelegített sütőben süssük elő, azaz kb 10 percig süssük, s ezután vegyük ki a sütőből egy pillanatra. 
    Amíg elősütjük a tésztát, készítsük el a tölteléket.
    A 3 tojássárgáját keverjük ki a cukorral és a darált dióval.
    Majd a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és miután kemény lett a tojásfehérje hab, adjuk hozzá a diós tojássárga keverékhez.
    Amint kivettük az elősütött tésztát, kenjük meg a tetejét 5-6 ek. barack lekvárral, majd erre a lekváros felületre simítsuk rá a diós habot, azaz a tölteléket.
    Ezt követően gyorsan készítsük el a piskóta tésztát.
    A 2 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a 2 ek. cukorral, majd keverjük hozzá a tojássárgákat és a 2 ek. lisztet.
    Egy pohárba helyezzünk bele egy nejlon zacskót, hajtsuk ki a szélét és kanalazzuk bele a piskóta tésztát.
    Azután vegyük ki a pohárból, csavarjuk meg a tetejét, így kaponk egy kis ( Hab ) zsákot. Annak a végén ollóval vágjunk egy kicsike lyukat és így rácsozzuk be a töltelék tetejét ( Fenti kép. )
    Minden kis kockába ezt követően tegyünk egy kis kávés kanál lekvárt.
    helyezzük vissza a sütőbe - amit ez idő alatt sem zártunk el - és süssük készre a sütinket. ( Lenti kép. )
    Ez az idő kb. még 20 perc.
    Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki, vagy legalább langyosra. 
    Vágjuk kockákra és a porcukorba keverjük bele a vaníliás cukrot. 
    Ezzel a vaníliás porcukorral szórjuk meg a tetejét és már kínálhatjuk is a fincsi diós-lekváros sütit.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2015-07-15
    Szia!Úgy látom az előző válaszom hiányos maradt, kevés lett a betűkarakter, amit nem figyeltem.Megnéztem most a választ a tortánál, örülök,hogy sikeres lett a tortád!Üdvözlettel:Erzsike
    Lupercalia
    2015-07-15
    Kedves Erzsike! Válaszoltam a tejszínes diótortánál, ami egyébként az egyik kedvencem az oldalról! :) Nagyon jók a képek, szerintem így is tökéletes! Szép napot kívánok Neked! Andrea
    erzsike
    2015-07-15
    Kedves Andrea! De jó, hogy írtál, köszönöm szépen az észrevételt, már ki is javítottam! A hozzávalóknál eltévesztettem, de a leírás során szerencsére helyesen maradt. Sajnos nem készült fotó a kínáló tányéron lévő kész sütiről, így csak az előkészületek során lévő kép került fel. Régebben írtam neked a tejszínes diótortához is, de biztosan nem néze
    Lupercalia
    2015-07-14
    Kedves Erzsike! A Tészta I-nél a 30 dkg cukor nem liszt véletlenül? Nagyon tetszik a sütemény. A dió most még ugyan drága, de hamarosan (szeptemberben) rengeteg leesik a fákról, úgyhogy biztosan fogok hasonlót, vagy akár pont ilyet sütni. Nagyon mutatós sütemény! Szép nyári napokat kívánok, sok pihenéssel: Andrea