KERESZTELŐI MÓZESKOSÁR
KREATÍV | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Fondant
  • kakaópor
  • hurkapálca
  • pici víz
  • ecset
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A citromos túrótortán található mózeskosár elkészítésének a menetét szeretném megmutatni, a hozzá tartozó fázis fotókkal együtt. A citromos túrótorta keresztelőre készült, az már megtalálható az oldalon. S említettem, hogy bemutatom, hogy hogyan készítettem rá a mózeskosarat, a hozzá tartozó ágytakarót és a kisbabát. Most a mózeskosár munka menete lesz az első.
    Először vegyünk el egy kis darabot a fondantból, amit már előzőleg begyúrtunk, s pihentettünk is a hűtőben. 
    A fondant elkészítését nem írom le ismételten, annak munka menetét megtalálhatjátok a receptek között, a " Fondant " megnevezés alatt.
    Kb. egy közepes citrom nagyságú fondantot csípjünk el a többi fondantból. 
    A fennmaradó, nagy rész fondantot mindenképpen csomagoljuk vissza a folpackba, mert különben megszárad és akkor nem lehet vele dolgozni. 
    A kivett fondant darabot először gyúrjuk át kézzel enyhén meghintett porcukros munka felületen. Ha túl keménynek találjuk, ici-picit tegyük be mikróba. De valóban csak 2-3 másodpercre, mert akkor meg túl lágy lesz, s akkor pedig azért nem lehet vele dolgozni.
    Ha átgyúrtuk, adjunk hozzá egy kevés kakaóport, kb. 1 mokkáskanálnyi mennyiséget és azzal addig gyúrogassuk át, míg szép, egyenletes barna színt nem kapunk. 
    Ekkor vegyünk el belőle egy darabot és azt nyújtsuk ki ovális alakúra. 
    Ez az ovális alak lesz a mózeskosár alja. A kosár alja most ne legyen nagyon vékony, legalább 1/2 cm vastagsága legyen. 
    Amikor kezdjük kinyújtani, fektessük mellé a kisbabát, hogy lássuk mekkorára lesz szükségünk. Majd a kívánt méret után fektessük is rá, hogy lássuk, hogy megfelelő-e a kosár alja.
    A baba itt most kék színű, de csak azért, mert első kipróbáláskor csak kék színű fondantom volt lefagyasztva és abból a fondantból készítettem a próba babát. Miután megszáradt a kék baba, most nagyon jól jött a szemrevételezésnél.
    Ha ezzel megvagyunk, a hurkapálcákból késsel vágjunk akkora darabokat, amekkora magasságú mózeskosarat kívánunk készíteni. Szerintem túl magas nem mutatna jól, mert azt ki is próbáltam, s úgy nem volt mutatós.
    Majd körbe szúrkáljuk bele a fondantba a pálcákat.
    Kissé döntsük is meg a hurkapálca darabokat. Azután csípjünk el egy kevés fondantot a többi barna fondantból, kb. egy kisebb babnyi mennyiséget és azt kezdjük az ujjunkkal kisodorni. Olyan legyen, mint a hosszú, kis kukac.
    Majd a hurkapálcák mentén helyezzük rá a fondant aljára, fonás alakban.
    A következő elkészített fonattal járjunk el ugyanígy. Ahol illeszkedik a fonat, ott egy ecsetet mártsunk kicsi vízbe ( készítsük azt előbb magunk mellé, egy pici tálkában ) és vizezzük át ott a végét, s kissé rögzítsük egymáshoz a két fonat véget.
    Ezáltal egymáshoz fog tapadni a két vég és nem csúsznak szét a fonatok.
    A képen is látható, hogy a megfont kosár kicsit porcukros, de ez nem baj, ez egy száraz ecsettel óvatosan eltávolítható vagy/és a száradás után kicsit át van simítva vizezett ecsettel, s attól teljesen láthatatlanná válik a porcukor.
    A kosár fonását végezzük addig, míg fel nem érünk a hurkapálcikák tetejéhez.
    Ezután nincs más teendőnk, mint, hogy száradni hagyjuk a kosarunkat. Ez legalább egy nap. Tehát érdemes egy nappal a torta elkészítése előtt neki fogni a dekorációnak, mert különben nem fog megszáradni. Persze úgysem lenne semmi baj, de sokkal jobb, ha megszáradt a díszíteni való kellékünk.
    Amikor pedig az ágytakaró is belekerül, előtte vizezett ecsettel enyhén kenjük át. Ettől szép fényes felületet fogunk kapni.
    Szerintem egyáltalán nem bonyolult. Én magam sehol sem láttam a kosár készítését, kigondoltam magamban, hogy hogyan is tudnám elkészíteni. 
    S hát ez született meg az elképzelésemből.
    Egy következő oldalon leírom a keresztelői ágytakaró elkészítésének a munka menetét is.

    Jó kreatívkodást kívánok hozzá!