HABOS RAKOTT ZSEMLE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 6 zsemle
  • 8-10 dkg ráma
  • 4-5 ek. szilva lekvár
  • 2 egész tojás és 2 tojássárgája
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • hozzá: kb. 5 dkg cukor
  • Teteje: 2 tojásfehérje
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek. szilvalekvár
  • Elkészítés: Ez a recept kissé hasonlít a máglyarakás receptjéhez, de persze mégsem ugyanolyan. Viszont nagyon finom ez az édesség is. A rakott zsemle elkészítése nagyon egyszerű, bár én néhol változtattam a recepten. Én házi készítésű szilvalekvárt használtam, de természetesen más ízű lekvárral készítve is finom.
    A tojások mennyiségén változtattam, mert az eredeti recept alapján a tetejére használt fehérjéknél kárba veszne a sárgája, de én azokat hozzá adtam a tejes alaphoz.
    Így viszont kevesebb lett az egész tojások száma.
    Az elkészítés elején kenjünk ki egy tepsit vagy egy sütőtálat rámával vagy vajjal és készítsük magunk mellé.
    Először a zsemléket szeleteljük fel, kb. ujjnyi vastagságúak legyenek a szeletek.
    Majd a 2 tojást és 2 tojássárgáját verjük fel egy kicsit 5 dkg cukorral, s adjuk hozzá az olvasztott rámát és a tejet.
    Ezt követően forgassuk bele a zsemleszeleteket, de vigyázva, hogy ne áztassuk el, csak mártsuk bele.
    Majd tegyük le egy sorban a kivajazott sütőtálba vagy tepsibe a tejbe mártott zsemleszeleteket.
    Minden egyes szeletet miután beleforgattunk a tojásos tejbe, már azonnal tehetjük is bele a tepsibe.
    Amikor leraktunk egy sor zsemlét, hintsük meg fahéjas cukorral a tetejét. 
    Ehhez 1 kk. fahéjat keverjünk össze kb. 5 dkg cukorral és 2-3 ek.-nyi mennyiséggel szórjuk meg a zsemlék tetejét.
    Erre megint rakjunk egy sor tejbe mártott zsemlét és ismételten szórjuk meg fahéjas cukorral.
    Ha maradt valamennyi tejes keverék, ide-oda öntsük a zsemlék közé.
    Előmelegített sütőben süssük ezt kb. 25 percig
    A sütés utolsó perceiben, olyan 15-20 perc után, a megmaradt ( a tetejére szánt ) 2 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá 5 dkg cukorral, majd miután kemény lett a tojásfehérje habunk, keverjük hozzá az 1 ek. lekvárt.
    Ha letelt a sütés ideje, vegyük ki a sütőből a tepsit és kenjük meg a zsemlék tetejét 4-5 ek. lekvárral.
    Majd a lekvár tetejére simítsuk rá a felvert habot. Egy villával ezután csíkozzuk be a hab tetejét.
    Ezt követően helyezzük vissza a sütőbe a tepsit, s hagyjuk annyi ideig a sütőben, amíg a hab kissé megszilárdul.
    Ez az idő kb. 5-10 perc között van.
    Hagyjuk kissé kihűlni és kis idő elteltével, kockákra vágva szervírozzuk.

    A recept forrása: receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!



    Lupercalia
    2015-03-03
    Kedves Erzsike! Nagyon szépen köszönöm! Teljesen egyetértek, a legnagyobb öröm, ha az ember a szerettein látja, hogy mennyire ízlik nekik a főztje vagy a sütije. Ez az igazi elismerés. :) Szép tavaszi napokat kívánok szeretettel! Andrea
    erzsike
    2015-03-01
    A továbbiakban is azt kívánom neked, hogy minél több sütid, főételed sikert arasson! Szeretettel: Erzsike
    erzsike
    2015-03-01
    Szia Andrea!Végtelenül örülök, hogy sikert arattál otthon a máglyarakással!Annál nagyobb öröm nincs is szerintem, amikor azt látjuk a családtagjainkon-te a párodon,-hogy ízlik a főztünk, ez csak még jobban motivál minket a sütésben-főzésben.
    Lupercalia
    2015-02-28
    Kedves Erzsike! Megcsináltam ma estére a máglyarakást, először! 7 órakor lett készen, és most (9 órakor) már teljesen üres a nagy tűzálló edény...(Pedig azt hittem másnapra is marad, naiv voltam). Hihetetlenül finom lett a recepted alapján. Köszönjük
    Lupercalia
    2015-02-20
    Mert nem volt többre türelmem...:) Köszönjük ezt a jó kis receptet újfent. Az a jó, hogy kedvet csinál a sütögetéshez. :) Szép napot Neked! Andrea
    Lupercalia
    2015-02-20
    Köszönöm, megnéztem a máglyarakás receptet! Tulajdonképpen a párolt alma és a darált dió a fő különbség a kettő között. Mindkettőt meg fogom csinálni. :) http://aprosef.hu/hatlapos_recept Én ezt a hatlapost csináltam, igaz, csak 4 lappal, mert....
    erzsike
    2015-02-20
    Nagyon finom a rakott zsemle, biztosan nem fogtok benne csalódni, ha elkészíted.A máglyarakás receptje is fent van az oldalon, ahogy én készítem, ha gondolod, vess rá egy pillantást.A hatlapost még nem sütöttem, de készülök rá. Jó sütést.Szia.Erzsike
    Lupercalia
    2015-02-19
    Tényleg hasonlít a máglyarakásra, ami a párom egyik kedvence, de még nem csináltam. Annyi minden más volt előtérben eddig. (Például először csináltam hatlapos sütit, isteni lett.) Ezt biztosan meg fogom csinálni, nagyon egyszerű és nagyszerű! Andrea