HABOS RAKOTT ZSEMLE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
6 zsemle 8-10 dkg ráma 4-5 ek. szilva lekvár 2 egész tojás és 2 tojássárgája 7 dl tej 10 dkg cukor 1 vaníliás cukor 1 kk. őrölt fahéj hozzá: kb. 5 dkg cukor Teteje: 2 tojásfehérje 5 dkg cukor 1 ek. szilvalekvár
Elkészítés: Ez a recept kissé hasonlít a máglyarakás receptjéhez, de persze mégsem ugyanolyan. Viszont nagyon finom ez az édesség is. A rakott zsemle elkészítése nagyon egyszerű, bár én néhol változtattam a recepten. Én házi készítésű szilvalekvárt használtam, de természetesen más ízű lekvárral készítve is finom.
A tojások mennyiségén változtattam, mert az eredeti recept alapján a tetejére használt fehérjéknél kárba veszne a sárgája, de én azokat hozzá adtam a tejes alaphoz.
Így viszont kevesebb lett az egész tojások száma.
Az elkészítés elején kenjünk ki egy tepsit vagy egy sütőtálat rámával vagy vajjal és készítsük magunk mellé.
Először a zsemléket szeleteljük fel, kb. ujjnyi vastagságúak legyenek a szeletek.
Majd a 2 tojást és 2 tojássárgáját verjük fel egy kicsit 5 dkg cukorral, s adjuk hozzá az olvasztott rámát és a tejet.
Ezt követően forgassuk bele a zsemleszeleteket, de vigyázva, hogy ne áztassuk el, csak mártsuk bele.
Majd tegyük le egy sorban a kivajazott sütőtálba vagy tepsibe a tejbe mártott zsemleszeleteket.
Minden egyes szeletet miután beleforgattunk a tojásos tejbe, már azonnal tehetjük is bele a tepsibe.
Amikor leraktunk egy sor zsemlét, hintsük meg fahéjas cukorral a tetejét.
Ehhez 1 kk. fahéjat keverjünk össze kb. 5 dkg cukorral és 2-3 ek.-nyi mennyiséggel szórjuk meg a zsemlék tetejét.
Erre megint rakjunk egy sor tejbe mártott zsemlét és ismételten szórjuk meg fahéjas cukorral.
Ha maradt valamennyi tejes keverék, ide-oda öntsük a zsemlék közé.
Előmelegített sütőben süssük ezt kb. 25 percig
A sütés utolsó perceiben, olyan 15-20 perc után, a megmaradt ( a tetejére szánt ) 2 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá 5 dkg cukorral, majd miután kemény lett a tojásfehérje habunk, keverjük hozzá az 1 ek. lekvárt.
Ha letelt a sütés ideje, vegyük ki a sütőből a tepsit és kenjük meg a zsemlék tetejét 4-5 ek. lekvárral.
Majd a lekvár tetejére simítsuk rá a felvert habot. Egy villával ezután csíkozzuk be a hab tetejét.
Ezt követően helyezzük vissza a sütőbe a tepsit, s hagyjuk annyi ideig a sütőben, amíg a hab kissé megszilárdul.
Ez az idő kb. 5-10 perc között van.
Hagyjuk kissé kihűlni és kis idő elteltével, kockákra vágva szervírozzuk.
A recept forrása: receptneked.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lupercalia
2015-03-03
Kedves Erzsike!
Nagyon szépen
köszönöm! Teljesen
egyetértek, a
legnagyobb öröm, ha
az ember a
szerettein látja,
hogy mennyire ízlik
nekik a főztje vagy
a sütije. Ez az
igazi elismerés. :)
Szép tavaszi napokat
kívánok szeretettel!
Andrea
erzsike
2015-03-01
A továbbiakban is azt kívánom neked, hogy minél több
sütid, főételed sikert arasson! Szeretettel: Erzsike
erzsike
2015-03-01
Szia Andrea!Végtelenül örülök, hogy sikert arattál
otthon a máglyarakással!Annál nagyobb öröm nincs is
szerintem, amikor azt látjuk a családtagjainkon-te a
párodon,-hogy ízlik a főztünk, ez csak még jobban
motivál minket a sütésben-főzésben.
Lupercalia
2015-02-28
Kedves Erzsike!
Megcsináltam ma
estére a
máglyarakást,
először! 7 órakor
lett készen, és most
(9 órakor) már
teljesen üres a nagy
tűzálló
edény...(Pedig azt
hittem másnapra is
marad, naiv voltam).
Hihetetlenül finom
lett a recepted
alapján. Köszönjük
Lupercalia
2015-02-20
Mert nem volt többre
türelmem...:)
Köszönjük ezt a jó
kis receptet újfent.
Az a jó, hogy kedvet
csinál a
sütögetéshez. :)
Szép napot Neked!
Andrea
Lupercalia
2015-02-20
Köszönöm, megnéztem
a máglyarakás
receptet!
Tulajdonképpen a
párolt alma és a
darált dió a fő
különbség a kettő
között. Mindkettőt
meg fogom csinálni.
:)
http://aprosef.hu/hatlapos_recept
Én ezt a hatlapost
csináltam, igaz,
csak 4 lappal,
mert....
erzsike
2015-02-20
Nagyon finom a rakott zsemle, biztosan nem fogtok
benne csalódni, ha elkészíted.A máglyarakás receptje
is fent van az oldalon, ahogy én készítem, ha
gondolod, vess rá egy pillantást.A hatlapost még nem
sütöttem, de készülök rá. Jó sütést.Szia.Erzsike
Lupercalia
2015-02-19
Tényleg hasonlít a
máglyarakásra, ami a
párom egyik
kedvence, de még nem
csináltam. Annyi
minden más volt
előtérben eddig.
(Például először
csináltam hatlapos
sütit, isteni lett.)
Ezt biztosan meg
fogom csinálni,
nagyon egyszerű és
nagyszerű! Andrea