KAKAÓS KRÉMES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 20 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg ráma
  • 1 ek. kakaó
  • 2 lapos ek. méz
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 35 dkg liszt
  • Krém: 1/2 l tej
  • 4 púp. ek. liszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg ráma
  • Teteje: porcukor
  • Tepsi kenéséhez: zsír
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A lapokból készült krémeseknek igazán nagy választéka van. De én nagyon imádom, amit anyukámtól tanultam. Ő maga is gyakran szokta ezt készíteni, nemcsak én. Szerintem egyszerűen elkészíthető és másnapra jó puha lesz a tésztája. A másik szempont, amiért szeretem ezt a sütit a finomsága mellett, hogy kiadós. Hosszában 3 csíkra vágom és a csíkokat szeletelem fel kockákra. 26-30 szelet jön ki egy adagból, mert nem kell óriási szeleteknek lenni. Úgyhogy mutatós és finom sütemény a kakaós krémes.
    A tésztánál a megadott hozzávalókból 3 lapot kell sütni.
    Ehhez melegítsünk fel vizet egy akkora lábasban, amire rá tudunk helyezni egy tálat.
    A tálba a cukrot, a tojásokat, a rámát, a kakaót és a mézet rakjuk bele, keverjük el és az egészet vízgőz fölött olvasszuk fel, főzzük fel. Ez az idő kb. 5 perc .
    A méz mennyisége kb. egy diónyit tegyen ki, s ezért is írtam azt, hogy 2 lapos kanálnyi legyen, mert ha túl sok, akkor nehéz lesz vele dolgozni, kemény lesz a tészta, s nehezebben is puhul.
    Miután levettük a vízgőzről, keverjük hozzá a lisztet és a szódabikarbónát.
    Jól gyúrjuk össze és osszuk 3 cipóra a tésztát. 
    Minden cipót nyújtsunk ki akkorára, amekkora a tepsink.
    Természetesen először csak egyet.
     A ( normál méretű ) tepsi hátlapját kenjük le vékonyan sertés zsírral ( ha nincs, ráma is jó lesz, de mivel anyukám is zsírral szokta, így én is aszerint kenem meg a tepsi hátlapját ) és a nyújtófa segítségével fektessük rá a kinyújtott tésztalapot.
    Előmelegített sütőben süssük meg, kb. 10 perc alatt. 
    A sütési idő sütőtől függhet, ezért érdemes 10 percnél ránézni, s ha látjuk, hogy a tészta széle sült, keményebb állagú, akkor jó lesz. Ha még túl puha, akkor még 2-3-4 perc is kellhet még. 
    Az sem jó ha nyers a tészta, akkor nincs átsülve. De az sem, ha túl sült, mert akkor  nehezen puhulna és könnyen törne.
    Amint megsült a tészta lap, óvatosan csúsztassuk le a tepsi tetejéről a lapot.
    Járjunk el ugyanígy minden tészta cipónál. Mindkét alkalommal ismételten zsírozzuk meg egy picit a tepsit, úgy ahogy először is tettük.
    Ha megsültek a lapok, készítsük el a krémet. Azalatt az idő alatt kihűlnek a készre sült lapok is.
    1/2 liter tejet keverjünk el csomómentesre a liszttel, adjunk hozzá 1 cs. vaníliás cukrot és főzzük fel sűrűre. Majd hűtsük ki. 
    A liszthez természetesen csak fokozatosan adagoljuk a tejet és így keverjük csomómentesre, mielőtt elkezdenénk felfőzni.
    A 20 dkg rámát keverjük ki a kristály cukorral és a másik csomag vaníliás cukorral. Majd a kihűlt péppel jól dolgozzuk el. ( robotgéppel )
    Miután a krém is elkészült, a lapok is kihűltek, osszuk el a krémet két felé és töltsük meg a kakaós lapokat.
    A megtöltött lapokat hagyjuk másnapig állni. 
    Én általában hűvösebb helyre teszem. ( spájz, előszoba )
    Majd másnap szeleteljük fel és hintsük meg a tetejét porcukorral.
    A porcukorba tehetünk még 1 cs. vaníliás cukrot is, attól még kellemesebb lesz az íze.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!