SÓSKA FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg sóska
  • 1 ek. zsír vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
  • 2 nagy ek. liszt
  • 1-1,5 l tej
  • kevés cukor
  • Elkészítés: A sóska főzelék a főzelékfélék között az egyik leggyorsabban elkészíthetőek  közé tartozik. Én a megadott hozzávalók alapján egy nagyobbacska lábasban készítem, 6-8 fő is nyugodtan ehet belőle. De aki kevesebbet akar, az a liszt és tej mennyiségét csökkentse.
    Van aki csak meg szokta szórni a liszttel a sóska tetejét és úgy önti fel tejjel, de mivel én többet készítek, így előbb kikeverem kézi habverővel a lisztet a tejjel, s úgy sűrítem be a sóskát.
    Ha friss sóskából készítjük a főzeléket, akkor a leszedett sóskát előbb tisztítsuk meg, azaz a szárát vágjuk le egészen a sóska leveléig, majd 3-4 vízben alaposan mossuk meg, hogy még véletlenül se maradjon rajta nem kívánatos por, személy, vagyis ici-pici bogárka, amit véletlenül nem vettünk észre, mivel a sóskát nagyon szeretik az apró, kis fekete bogarak.
    Az 1 ek. zsírt - én azt használok, de aki olajat, az kb. 3-4 ek-nyi mennyiséget az olajból - olvasszon, melegítsen fel egy lábasban. Ha már meleg a zsír, húzzuk félre a lángról és pár másodpercnyi várakozás után, tegyük bele a megmosott sóskát. 
    A lábas félre húzására azért van szükség, mert ha a zsír fenn marad a lángon, s úgy kerül bele a megmosott, s ugyan lecsepegtetett sóska, a rajta maradt vízcseppek kifröccsennének a forró zsiradékból.
    Ha fagyasztott sóskát használunk, abban az esetben ha kiolvasztottuk, csak ki kell bontani a zacskót és hozzáadni a zsiradékhoz. 
    Én kicsit kiolvasztom a fagyasztott sóskát, nem teljesen, csak annyira, hogy ne legyen egy egybefüggő tömb az egész.
    S kevergetve teljesen simára kell keverni. 
    A fagyasztott sóskánál addig kell főzni a gyakori kevergetés mellett, hogy jó alaposan kiforrjon.
    Viszont a friss sóskát előbb krémes állagúra kell párolni, azaz addig kell fonnyasztani a zsíron vagy olajon, amíg krémessé nem válik. De kevergetni kell, mert különben könnyen leég.
    Amint krémes lett a sóska, tegyük takarék lángra és azalatt keverjük ki kézi habverővel a lisztet annyi tejjel, hogy folyós, mártás szerű állagot kapjunk. 
    Ekkor sózzuk meg a sóskát, csak a kezünkkel hintsük meg egy kicsit és adjuk hozzá a tejes-lisztes keveréket. Ekkor már tegyük nagy lángra a gázt.
    Folyamatos keverés mellett sűrítsük be a főzeléket, azaz kevergetés mellett adjunk hozzá annyi tejet, hogy se túl sűrű, se túl híg főzeléket kapjunk.
    Jól forraljuk ki és ízesítsük 1-2 tk. cukorral.
    Én magam édesen szeretem, s ha más is, de a többi családtag nem, akkor ne tegyünk bele több cukrot, hanem a végén a saját tányérunkban lévő főzeléket ízesítsük édesebbre.
    Ha valaki úgy szeretné, hogy jó krémes legyen és ne látszódjanak benne a megfonnyasztott sóska levelek, nyugodtan pürésítheti. Néha én is szoktam. Ilyenkor a kész sóskát botmixerrel pürésítem., majd újra felforralom.
    Feltétnek tükörtojást ajánlok hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!