ITALOS DÉZSA TORTA
SZÜLETÉSNAP | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta a dézsához: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 2x5 ek. liszt
  • 2x1 ek. kakaópor
  • 2x1 sütőpor
  • Tészta a talapzathoz: 6 tojás
  • 6 ek. liszt
  • 6 ek. cukor
  • 1 sütőpor
  • Krém a dézsához: 8 nagy ek. liszt
  • 7 dl tej
  • 35 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 37,5 dkg ráma
  • Krém a talapzathoz: 3 egész tojás
  • 6ek. cukor
  • 6 ek. lefőzött kávé
  • 25 dkg ráma
  • Díszítéshez: begyúrt fondant
  • abból készített levelek és szőlő
  • kis üveges italok
  • ételfesték a fondant színezéséhez
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ez sok kis itallal megrakott dézsácska ( kis hordó ) a fiam szülinapjára készült. Igaz a külleme nem lett tökéletes, de finom volt. A családnak mindenkinek ízlett és a torta festésén, ami a küllemét illeti, majd legközelebb javítok.
    Először készítsük el a piskótákat. Ennél a tortánál a piskóták márványosak voltak. 
    Ehhez 1 tortához a 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. Amint képeztünk már egy kis habot, adjuk hozzá a 6 ek. cukrot és azzal együtt verjük fel a fehérjéket. 
    Amikor már jó kemény a hab, adjuk hozzá a tojások sárgáit, keverjük el és adjuk hozzá az 5 ek. lisztet, s a sütőport. 
    A lazán, csomómentesre kevert piskóta tésztát vegyük ketté és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport. 
    Érdemes teaszűrőn keresztül beleszitálni, így nem kerülnek a tésztába pici kakaó darabok.
    Egy kerek torta forma aljára tegyünk sütőpapírt és először a sima piskóta tésztát simítsuk bele. Erre öntsük rá a kakaósat és a fakanál végével cifrázzuk meg a két tésztát.
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt. Majd hűtsük ki és vágjuk ketté, vagy akár 3 lapba.
    Járjunk el ugyanígy a másik piskótánál is.
    A kakaóval való megcifrázás hatására ilyen szép márványos lesz a tésztánk, mint a fotón is látható.
    Ugyanilyen módon készítsük el a téglalap alakú piskótát is, csak azokkal a hozzávalókkal. Ott nem használunk kakaóport, s a kész tésztát csak kettő lapba kell vágni a kihűtés után.
    Ezt követően készítsük el a krémeket. 
     
    A téglalap alakú piskótához mokka krémet készítünk. 
    Ehhez az egész tojásokat elkeverjük a cukorral és a lefőzött kávéval. Érdemes a kávét azalatt az idő alatt lefőzni, amíg sül a piskóta. A tojásos keveréket pedig egy fém vagy zománcos tálban keverjük össze, mert miután elkevertük, tegyük fel vízgőzre, azaz egy kis lábasban tegyünk fel melegedni vizet a gázra és erre helyezzük rá a keverékünket. Így a vízgőz fölött főzzük sűrűre a krémet, majd hűtsük ki. S amikor kihűlt, keverjük el benne a rámát.
    Majd készítsük el a kerek torta krémjét is. 
    Ez a krém mennyiség másfél adag és a hólabdának a krémje, ami nagyon finom.
    Ehhez a púp. ek. lisztet keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre. Majd hűtsük ki. A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk el a kihűlt péppel.
    Állítsuk össze a tortákat. A téglalap alakú piskótát kenjük meg a mokka krémmel, és 2-3 ek.-nyi mennyiséggel, amit a töltés során hagyjunk meg, kívülről is kenjük meg a piskótalapot. Oldalát és a tetejét is egyaránt.
    A kerek tortánál szintén hagyjunk majd egy kevés krémet, 3-4 nagyobb kanállal és a többi krémmel kenjük meg a lapokat.  Az oldalát és a tetejét pedig a félretett krémmel kenjük itt is át. 
    De amikor a tetejét megkentük a dézsa tortának, előbb kicsit faragjunk le körben a piskótából, hogy lent keskenyebb legyen és fent pedig szélesebb. S ezután kenjük meg az oldalát is a krémmel.
    Majd a begyúrt és kinyújtott fondantból  vágjunk akkora kerek formát, amivel befedjük a torta tetejét. De arra ügyeljünk, hogy kicsit nagyobb legyen a kerek fondantlap, hogy az oldalára is leérjen egy kevés belőle.
    Ezután vágjunk nagyobb csíkokat a többi kinyújtott fondantból és a krémre simítsuk rá a részeket. Föntről haladva lefelé, mert a lent lévő felesleget le tudjuk vágni és azt újra fel tudjuk használni, újra át lehet gyúrni és újra ki lehet nyújtani.  Ahol fent érintkezik egymással a két fondant, ott az alsót vizes ecsettel kenjük át, hogy egymáshoz tudjon tapadni a két fondant.
    Azt követően nyújtsunk ki megint fondantot, vágjunk ki két hosszú csíkot - érdemes a tortát körben megmérni, hogy mekkora hosszúságú csíkra lesz szükségünk - és szintén vizes ecsetet használva, ragasszuk fel körben a két csíkot. Ez lesz a hordó vagy más néven, dézsa abroncsa. 
    Azután a nekünk megfelelő színnel ecsettel fessük át a dézsa oszlopait. Két ételfestékből vett kevés mennyiséget keverjünk össze és megkapjuk a nekünk tetszőleges színt. 
    A két csíkot akár így önmaga színében is hagyhatjuk, vagy át is festhetjük. Én arany színű ételfestéket használtam. ( Az arany színű ételfestékport cukrász kis-és nagykerben vásároltam Budapesten. ) 
    A téglalap alakú piskótát szintén vonjuk be fondanttal és ahová helyezni szeretnénk a kerek tortát, ott körben 6-8 szélesebb, vastagabb fajta szívószálat szúrjunk bele a tésztába. S ollóval vágjuk le a tészta fölött, úgy, hogy maradjon egy fél centi ki belőle. Erre helyezzük rá a kerek tortát. 
    Bevallom őszintén, ici-picit nekem megrogyott a torta, nem vészesen, csak mégis észrevehetően, mert nagy volt a súly. 
    Úgyhogy aki nem meri így összeállítani a tortát, az az alsó tortalapot el is hagyhatja. S csak kerek alakút is készíthet, s abban az esetben csak egy torta tálra kell helyezni a kész tortát.
    Vagy legközelebb erősebb támaszték, vagy kisebb felső torta szükségeltetik. Ezt tapasztaltam most meg - utólag, úgyhogy legközelebb én magam is más módot választok. 
    A tetejére ezután helyezzük fel a készen vásárolt kis italokat. 
    Ezeket úgy oldottam meg, hogy az üvegek aljára tettem egy kis alufóliát, s így benyomtam egy kicsit a tortába. Az alufóliát azért helyeztem az üvegekre, hogy ne az üveg érintkezzen a tortával. 
    Ahol benyomódott a torta, oda előre elkészített fondant szőlő leveleket, szőlőindát és szőlőfürtöt raktam. Ezáltal nemcsak megdíszítettem a tortát, hanem el is tüntettem a mélyedés szélét.
    A leveleket, a szőlőt és az indát már előző nap elkészítettem ( de lehet 2 nappal előbb is ), hogy legyen idejük megszáradni. Hiszen így könnyebb felhelyezni a tortára. A szőlőfürtöket úgy készítettem, hogy az ételfestékkel elért színű fondantból kis golyókat formáltam és egy tálcára úgy fektettem le, hogy a golyókat úgy helyeztem egymás mellé, hogy szőlő legyen belőle.
    Egy-egy golyót vizes ecsettel ragasztottam egymás mellé, egymáshoz. 
    A leveleket levélkiszóróval kiszúrtam. 
    Az indákat pedig úgy készítettem, hogy sodortam egy hosszabb csíkot és azt ecsetre feltekertem. S amikor az megszáradt, óvatosan lehúzom, vigyázva, mert könnyen eltörik, s az lesz a spirálos alakú szőlőinda.
    A téglalap alakú tortát is kicsit díszítsük meg levelekkel és indákkal.
    A fondant elkészítését most külön nem írom le, annak leírását a " fondant " címszó alatt megtalálhatjátok.
    A kis pedig italokat már nagyon sok szupermarketben, palackozott italok boltjában be lehet szerezni, s ha ilyeneket adunk ajándékba, garantált a siker. Hiszen valódi ital van benne és emellett mégis tök aranyosan néznek ki.

    Jó étvágyat és jó kreatívkodást kívánok hozzá!


    erzsike
    2014-12-01
    Köszönöm szépen! De még bőven lenne mit javítani rajta, de majd legközelebb.A kis családnak is tetszett és ízlett, ez kárpótolt az általam észrevett hibákért.Még egyszer köszönöm a dicsérő szavakat!Erzsike
    Lupercalia
    2014-11-26
    Még hogy nem tökéletes a külleme! Ez már cukrászati remekmű! :) Hadd gratuláljak ehhez a csodához! Andrea